samo pogledajte malo bolje

Oči su ogledalo duše - a bogami i zdravlja: Evo na koje sve probleme mogu da ukažu!

Oči su jedinstven "prozor" u zdravlje!

Lepi & Zdravi
Autor:
Oči su ogledalo duše - a bogami i zdravlja: Evo na koje sve probleme mogu da ukažu!
Foto: Profimedia

Naše oči su sada izložene mnogo višim nivoima oksidacije nego što su naši preci imali prilike da iskuse. Ne samo da ima više zagađivača u današnjem okruženju, već i iscrpljivanje našeg ozonskog omotača izaziva intenzivnije sunce nego ikada ranije, što direktno izlaže vaše oči i kožu većim količinama slobodnih radikala.

Pored toga, kako starite, vaše telo gubi neke od svojih sposobnosti da proizvede visok nivo antioksidanata koji su mu potrebni da bi se suprotstavili svakodnevnom napadu na vaša tkiva i organe zagađenjem, zagađivačima u hrani i vodi, kućnim hemikalijama, farmaceutskim lekovima i velikim količinama stresa.

Vaše oči su jedinstven prozor u zdravlje. Jedna zdravstvena organizacija je sastavila listu od nekoliko stvari na koje vam vaše oči mogu skrenuti pažnju.

Evo nekih od njih:

Nestajanje obrva

Kada spoljašnja trećina obrve počne sama da nestaje, to je čest znak bolesti tiroidne žlezde, odnosno hipotireoze.

Čmičak koji nikako da prođe

Ako ne prođe za tri meseca, ili se stalno javlja na istom mestu, to bi mogao biti redak karcinom koji se zove karcinom lojne žlezde.

Peku vas oči ili vam se muti vid dok koristite računar

Ovo je rezultat "sindroma kompjuterskog vida" (CVS). Naprezanje očiju je delimično uzrokovano nedostatkom kontrasta na ekranu računara i dodatnim radom u fokusiranju piksela.

Kada vam beonjače poprime žućkastu boju

Za ovo verovatno svi znaju da je simptom žutice. Pojavljuje se kod novorođenčadi sa nezrelom funkcijom jetre ili odraslih sa problemima jetre, žučne kese ili žučnih puteva.

Oči koje izgledaju iskolačeno

Najčešći uzrok iskolačenih očiju je hipertireoza, koja predstavlja prekomernu aktivnost štitne žlezde.

Dobro pogledajte: Vaše oči otkrivaju da li ste pod stresom!

foto: Shutterstock

Zamagljen vid kod dijabetičara

Dijabetičari su pod povećanim rizikom od nekoliko problema sa očima, ali najčešći je dijabetička retinopatija, kod koje dijabetes pogađa cirkulacioni sistem oka.

Antioksidansi - vaši najbolji saveznici za zdrave oči

Posao antioksidansa je da neutrališe opasne slobodne radikale u vašem telu, uključujući i vaše oči. Nekoliko antioksidanata za koje se pokazalo da su od posebne koristi za vaše oči uključuju:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs