OBAVEZNO Pročitajte

Ako ste osoba koja voli popodnevnu dremku, imamo odlične vesti za vas!

Popodnevne dremke su zaista dobre za naše zdravlje!

Lepi & Zdravi
16:35h Autor:
Ako ste osoba koja voli popodnevnu dremku, imamo odlične vesti za vas!
Foto: Shutterstock

Popodnevne dremke su zaista dobre za naše zdravlje. Čak se može reći da je dremanje podjednako efikasno kao i lekovi kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

Prema brojnim istraživanjima, sat vremena dremanja u podne smanjuje krvni pritisak u proseku za pet stupnjeva, što ima slične efekte kao uzimanje lekova ili izbacivanje soli iz ishrane.

Takođe, popodnevno dremanje može značajno smanjiti rizik od srčanog udara.

Tim grčkih lekara iz Opšte bolnice u Vouli pratili su 212 osoba sa prosečnim sistolnim krvnim pritiskom od 130mm / HG, za koji se smatra da je na granici nezdravog.

Jedan od istraživača, Dr Manolis Kalistratos je rekao sledeće: "Izgleda da popodnevna dremka snižava nivo krvnog pritiska u istom opsegu kao i neke druge promene u načinu života. "Na primer, smanjen unos soli i alkohola može da dovede do smanjenja nivoa krvnog pritiska za 3 do 5 mm / Hg.

"Ovi nalazi su važni jer pad krvnog pritiska od samo 2 mm / Hg može smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema kao što je srčani udar do 10%. Dremanje se može lako uključiti u dnevnu rutinu (ako to radne obaveze dozvoljavaju), i ne košta baš ništa.

Olakšajte sebi život i popravite zdravlje: 6 ključnih navika koje treba obaviti pred spavanje!

foto: Shutterstock

On još dodaje: "Mi očigledno ne želimo da podstičemo ljude da spavaju satima tokom dana, ali sa druge strane, oni ne bi trebalo da se osećaju krivim ako mogu da malo odspavaju, s obzirom na sve potencijalne zdravstvene koristi koje od jedne dremke dnevno imaju.

"Iako su obe grupe primale isti broj lekova i krvni pritisak je bio dobro kontrolisan, još uvek je došlo do značajnog smanjenja krvnog pritiska među onima koji su malo odspavali u toku dana", zaključuje dr Kalistratos.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs