Da li znate priču o tome kako je nastala najlepša crkva Bokokotorskog zaliva? Kada čujete ove reči, poći će vam suze

Retko kad ćete naići na takvu vrstu lepote koja će vas jednostavno ostaviti bez daha u potrazi za dodatnim superlativima kojima biste mogli da je opišete

Galerije
12:39h
1 / 10 Foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia

Ušuškan među strmim liticama koje dominiraju pejzažom, nadgledajući vijugave tesnace i penušave morske struje koje ga nevidljivo oivičavaju, zaliv izgleda kao veliki prirodni amfiteatar, gledano sa visine.

Fascinantni zaliv Boke Kotorske, sa starim gradovima, istorijskim utvrđenjima koji se pružaju duž obale, čineći se poput drevnih srednjovjekovnih stražara, svedoče o bogatoj i zadivljujućoj istoriji.

Ako niste do sad posetili ovaj deo Crne Gore, onda jednostavno morate, jer ćete se tokom vašeg putovanja susresti sa brojnim citadelama i manastirima na ostrvima. Zaliv možete istražiti idući njegovim uskim i krivudavim putevima, ali još bolji način je plovidbom, a kada je u pitanju istorija Boke Kotorske, na ovom području je ona deo jednog važnog nasleđa koje se čuva i neguje.

Perast
foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia

Kruna Bokokotorskog zaliva je svakako Perast, koji se nalazi nadomak tesnaca Verige, na pola puta između Risanskog i Kotorskog zaliva, a ovaj barokni gradić je kao stvoren da bude na razglednicama.

Za razliku od većine, ovaj srednjovekovni grad nema zaštitne zidove, što je jako neobično za ovaj period, ali zato ima 9 odbrambenih kula podignutih od strane Mlečana, tokom XV i XVI veka.

Perast takođe upada u oči zbog 16 palata i 17 katoličkih crkava, ponosno naslonjenih na planinske obronke, kao i dva manja ostrva u zalivu, od kojih je jedno veštački stvoreno – Gospa od Škrpjela.

Neobična priča tiče se upravo ovog ostrva. Istorija ostrva počinje 1452. godine, kada je jedan mornar, nasukan na jedan sprud, na njemu pronašao ikonu Bogodice majke i Isusa Hrista. Shvatajući to kao božiju poruku, u znak zahvalnosti što mu je stena spasila život, mornar se zakleo da će na ovom mestu podići crkvu.

Perast
foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia

Legenda je dobila na težini skoro dva veka kasnije, kada su brodovi donosili šljunak, pa je oko stene polako počelo da niče ostrvo. Crkva je sama po sebi jako mala, sa jednom kulom i zvonikom, a unutar nje se nalaze donirane ikone. I dan danas se smatra da boravak na ostrvu donosi sreću, pa je mnogi posećuju da bi ostavili srebrne amajlije ili molitvene tablice, a oni bolesni ili povređeni na neki način, da bi se pomolili i dobili blagoslove za brz oporavak.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs