SVE ZANIMLJIVOSTI SA LONDONSKE NEDELJE MODE: "Baka šik", crkva, povratak transparentnosti i pad prodaje ČUVENOG brenda

Londonska nedelja mode je zvanično završena. U nastavku vam donosimo sve zanimljivosti koje su obeležile sezonu jesen-zima 24/25.

Galerije
1 / 1 Foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia

Londonska nedelja mode kao jedna od najprestižnijih na svetu(ukupno ih ima četiri), se završila. Na nedelji glamura i stila, mogli smo da vidimo dizajnere koji su prikazali svoje kolekcije, koje su očaravale, uznemiravale, evocirale davno izgubljenu prošlost, operu, ali i teške momente za neke.

Nakon Nedelje mode u Njujorku, odlazak u Veliku Britaniju predstavljao je svojevrsni šok. Od kolekcije Danijela Lija za Burberi do revije JW Andersona, kao i Simone Roše.

U nastavku pogledajte našu rekapitulaciju revija, zanimljivih trenutaka i trendova.

JW Anderson

Džonatan Anderson prikazao je kolekciju koju bismo mogli da okarakterišemo kao „baka šik“. Bilo je tu papuča, prozirnih noćnih haljina, nakita kao da je od užeta, pletenih polo majica i, naravno, umotane sive perike.

Iako je na reviji nedostajao šarm i entuzijazam njegovih poslednjih nekoliko kolekcija ženske odeće, pružio je mnogo za razmišljanje o starosti.

„Samo sam želeo nešto što je malo neuobičajeno“, rekao je dizajner tokom svog objašnjenja o inspiraciji, prikazavši starost kao nešto što je svima nama zajedničko i čega se ne treba stideti.

Džonatan Anderson
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Roksanda

Roksanda Ilinčić uzela je odmor na plaži na jugu Francuske, unevši boje i raspoloženje Le Korbizijeovog malog doma, Kabanona na Azurnoj obali.

Dizajnerka je bila zaintrigirana grubom jednostavnošću kolibe, koju je Le Korbizije duhovito nazvao svojim „zamkom“, kao i svetlim muralima i tapiserijama koja su bila prisutna unutra.

Roksanda Ilinčić
foto: Showbit.com / ShowBit / Profimedia

Simon Roša

Simona Roša je istakla važnost korseta i kako ih interpretirati u modernom duhu. Kada pričamo inače o duhovima, Simon je za svoju kolekciju bila inspirisana natprirodnim, religioznim i spiritualnim.

Da stvar bude zanimljivija, okupljanje na reviji bilo je ispred crkve Sv. Vartolomeja iz 12.veka.

Providni materijal, krzno, istaknute obrve sa krupnim izgledom i predimenzionirane minđuše, bilse u hajlajt događaja.

Simon Roša
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia

Burberi

Kreativni direktor Danijel Li, prikazao je novu Burberi kolekciju koja je odisala luksuzom. Za razliku od prošlog puta, više smo videli komade koje možemo nositi na izletu u prirodi. Kišni mantili imali su svoju interpretaciju, uglavnom sa komadima koji bi odgovarali baš tome. Mantili su imali kragne od flanela, radi bolje zaštite od vetra. Li je svoja izdanja, uglavnom završavao sa bajkerskim i utilitarnim čizmama, namenjene za koračanje terenom u prirodi i izvan grada.

Burberi je takođe prijavio i pad prometa u kupovini svojih proizvoda, pokazavši nemogućnost da ostvare željenu dobit prema sajtu ,,Biznis of fešn". To je još jedna u nizu prijava u padu prometa, i potvrda generalne slabe potražnje za kupovinom luksuzne odeće zbog inflacije.

Barberi
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia

Trendovi

Od trendova se na reviji najviše istaklo veštačko krzno, glomazne leptir-mašne, glomazni kaputi, živahni printovi i povratak transparentne mode.

Simon Roša
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia
Ričard Kvin
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia
Dejvid Koma
foto: Showbit.com / ShowBit / Profimedia
Erdem
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia
Aluvalia
foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs