ZAVRŠENA MILANSKA NEDELJA MODE: Prozirna odeća se vraća, Moskino ima novog dizajnera, a boja koja je dominirala je HIT

Milanska nedelja mode na kojoj su prikazane kolekcije za jesen/zimu 24. zvanično je završena, a mi vam donosimo sve najistaknutije momente i trendove.

Galerije
1 / 3 Foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia

Ako postoji jedna tema koja se pojavljuje na Milanskoj nedelji mode, to je ušuškavanje, obavijanje sebe udobnom odećom i glamur večeri koji predstavlja svojevrsni eskapizam ili beg od realnosti..

Globalne krize kao što su velika inflacija, ratovi u Ukrajini i na Bliskom Istoku, migrantska kriza itd. vidno su uzele maha, uticajući tako i na modu. Svedenost, povlačenje u sebe i eskapizam, ili beg od realnosti kroz glamur noći(Botega Veneta je zagovornik), najviše su se istakli. Iskreno, potrebno nam je malo. Posle svega što nam se dešava, stalno imamo želju da po strani ostavimo sve probleme i uživamo u životu kao nekada. Maštanje o tome nije loše, upustite se slobodno uz šoljicu kafe i vaše omiljene plejliste, dajte sebi malo oduška od svega.

No, kada je moda u pitanju, ova sezona je obeležila debi novih dizajnera u Todsu, Moskinu i Blumarinu, a najzanimljiviji deo je uključivao predivnu reviju Frančeska Risa za 30. godišnjicu Marnija, kojoj je prisustvovao persona non grata Kanje Vest .

Versače je u međuvremenu isporučio kolekciju inspirisanu pankom koja je imala uobičajeni va-va-voom koji biste očekivali od brenda.

U nastavku ispratite naš izveštaj sa Nedelje mode u Milanu.

ZVEZDANE NOĆI U EMPORIO ARMANIJU

Napolju je padala kiša. Unutar izložbenog salonaEmporio Armani, modeli su bili obasipani lažnim snegom i košobranima. Đorđo Armani je rekao da je u tom trenutku naložio modelima da pokušaju da se prirodno smeju. ,,I uspelo je!” rekao je novinarima posle revije na pisti. A kako se i ne bi smeškale pored ovako spektakularne scenografije. Emporio Armani kolekcija usmerena ka mladima, projektovala je osećaj razigranosti i zabave, svakodnevni izgled koji se lako nosi za žene svih uzrasta.

Jakne su bile meke, ponekad slojevite. Kaput sa detaljima u vidu ovčije vune se isticao uz šal revere. Pantalone su bile skupiljene do članka. Bluze sa tufnama i sa beretkama pružale su romantičan, čak i boemski izgled. Suknje od tila uparene sa šljokicama u nostalgičnom gestu.

Zvezde su dale motiv iz snova tamnim baršunastim izgledima. Završni večernji izgledi, uključujući prozirne majice i pune suknje, blistali su pod papirnim snegom koji se skupio na pisti. „Želeo sam da budem koherentan sa samim sobom, to jest da napravim odeću koja je nosiva“, rekao je Armani.

NOVI POČETAK MOSKINA

Pošto je imao samo šest nedelja da sastavi kolekciju, novi kreativni direktor Argentinac Adrijan Apiolaza morao je da bude izuzetno odlučan, čime je kreirao kolekciju za koju je rekao da „nije bila previše preterana“.

Zaronio je u arhivu, uzimajući inspiraciju od osećaja subverzije osnivača modne kuće Franka Moskina, ljubavi prema arhetipovima i razigranosti koja je u krvi brenda.

Apiolazina vizija je prizivala sanjivost. Odavalo je utisak kao da ste se probudili iz sna, a odevni predmeti su ponekad bili nadrealni(turbani napravljeni od rukava košulje, ili kaubojski šešir koji je bio nedovršen pozadi, kao komad scenskog pejzaža koji se vidi samo napred. Od muških kravata konstruisan je gornji deo; zlatna leptir mašna visila je postrance kao ogrlica). Ekstravagantni pramenovi bisera nosili su se ispod prozirne haljine.

TOM FORD REDEFINIŠE ZNAČENJE SEKSI

Piter Hokings samostalno vraća uske pantalone i duboke dekoltee na čelu modne kuće Tom Ford. U svojoj drugoj sezoni kao kreativni direktor, Hokings je nastavio da usavršava seksi kodove brenda. Zategnuti izgled pristaje i njemu kao i njoj, naglašen zlatnim lancem od larijata. Co-ed kolekcija je otvorena tamnim vojnim kaputima koji su pristajali i koji su naglašeni zlatnim dugmadima, sugerišući disciplinu i strogost. Ispod, stvari su postale malo vruće.

Monohromatski izgled uključivao je uklopljene pantalone sa kardiganima otvorenim do pupka, elegantne dugačke pletene haljine od žerseja i večernje haljine napravljene u potpunosti od svetlucavih perli. Višeslojne, naborane haljine imale su proreze. Izgled je, naravno, upotpunjen štiklama. Muška odeća je podjednako pristajala, od kožnih kompleta sa otvorenim grudima do odela za plesni podijum sa sjajem koji je odbijao svetlost. Nije bilo prisutno nošenje kravate, ali je zato bilo poziva za krevet i sve što uz to ide...

VEČERNJE ODELO KAO LAJTMOTIV REVIJE DOLČE I GABANA

Domeniko Dolče i Stefano Gabana su bili inspirisani večernjim odelom, simbolom trajne elegancije za svoju najnoviju kolekciju, uvrštenu u postavu iz ere blokbastera. Revija je uključivala supermodele Naomi Kembel, Amber Valetu, Marijakarlu Boskono iEvu Hercigovu, kako bi ojačali bezvremensku kolekciju.

„Večernje odelo je vrhunski simbol čistog stila“, primetili su dizajneri. „Za nas samo stil prevazilazi modu: što je jednostavniji komad, klasik kao što je večernje odelo, to je savršeniji, večan, oslobođen vremenskih ograničenja."

Dolce&Gabanna
foto: firstVIEW / Shutterstock Editorial / Profimedia

TRENDOVI

Transparentnost

Uprkos hladnoj jeseni i zimskim temperaturama, dizajneri su dali sebe u prozirnom trendu, bilo da se radi o Armaniju, Pradi, Gučiju ili Alberti Ferreti i drugima.

Kod Dolčea i Gabane, nisu samo supermodel Naomi Kembel na modnoj pisti i Eva Mendes u prvom redu davali vau faktor, već i niz šik izgleda koji nose kožu - sve u crnom i inspirisano klasičnim večernjim odelom.

Piter Hokings je za brend Tom Ford otišao malo dalje i "oslobodio" ženske grudi na modelu.

Tom Ford
foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Slično

Veštačko krzno

Etička debata o korišćenju krzna se nastavlja. Prvi dan modne nedelje obeležio je demonstrant koji je upao na Fendi modnu pistu, dok su grupe za prava životinja na sličan način ciljale Maks Maru.

Dizajneri su pokazali svoj umeće kroz poznavanje etičkih normi, tako što su se igrali krznenom sintetikom koja se pojavljuje tokom cele nedelje kod Prade i Dizela, Emporio Armanija i Marnija.

Kaputi su bili kratki, ali predimenzionirani, sa dugim rukavima nalik na lenjivca, dok je krznenih crnih šalova bilo u izobilju.

Rebrasti stil pletenine

Rebrasta pletenina i pletene haljine bili su svuda na milanskim pistama, dajući prijatan glamur svojim nosiocima.

Kod Maks Mare, siva haljina od kablovskog pletenja koja grli formu zatvarala je gipki model unutra, sa dezenom pletenom dijagonalno kako bi bolje pratila njene obline.

Debi argentinskog dizajnera Adrijana Apiolaze u Moskinu ponudio je preveliki pleteni džemper i bisere(klasičan koncept koji je poništen dodavanjem asimetrične crvene suknje preko sivih pantalona).

Maks Mara
foto: x / Avalon / Profimedia

Od senfa do zelene

Iako su tople jesenje nijanse senfa i mahovine već viđene u prošlim sezonama, one su i dalje i te kako prisutne.

Gučijev Sabato de Sarno je odabrao senf boju za prostranu džemper-jaknu sa dubokim dekolteom, dok je kapute odlučio da oboji u zelenu.

Guči
foto: BOISIERE / Sipa Press / Profimedia
Guči
foto: BOISIERE / Sipa Press / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs