ZANIMLJIVE ČINJENICE

Zemlja gde važe najneobičnija pravila: Ove stvari možete videti samo u Australiji! (FOTO)

U ovoj zemlji ćete pronaći mnoge stvari koje nisu uobičajene za ostatak sveta

Galerije
14:47h Autor:
1 / 12 Foto: Shuterstock

Fascinantna zemlja u kojoj možete videti neke vrste riba koje su stare i više od 300 miliona godina, gde ljudi koriste plastačni novac, a možete naići i na najneobičnije skulpture.

Donosimo van nekoliko zanimljivih činjenica i stvari koje možete naći samo u Australiji.

1. Da biste shvatili koliko je Australija velika, zamislite ovo. U Australiji postoji samo jedan ranč koji je veći od celog Izraela i smatra se najvećim rančem na svetu.

2. Ukoliko izbegnete glasanje, sledi novčana kazna

Kada napune 19 godina, Australijanci se smatraju pnoletnim građanima koji imaju pravo glasa, mada bi bolje bilo reći, obavezu da glasaju. Ukoliko ne izađete na izbore, a nemate ni dobro opravdanje za to, sledi vam novčana kazna od 20 do 50 dolara. Ukoliko odbiju da plate kaznu, oduzima im se vozačka dozvola.

3. Na šta vas podseća Sidnejska opera? Ako ste mislili da je reč o jedrilicama, varate se. Arhitekta je dobio inspiraciju dok je jeo pomorandžu. Kada biste sve delove spojili, dobili biste savršen krug.

4. 150 velikih skulptura širom zemlje

Širom Australije nalazi se 150 ogromnih neobičnih skulptura. U obliku pečurke, banane i krokodila samo su neke od njih. Napravljene su kao atrakcija za turiste.

5. Neobični znakovi pored puta

Znakovi obično služe da nas obaveste ili upozore, ali u Australiji postoje i iz drugih razloga. Naime, neku putevi kroz zemlju su toliko dugi i dosadni, pa su se vlasti dosetile da pored informativnih znakova postave i one koji će animirati putnike. Neki od njih sadrže sliku ili kraći tekst.

6. 1970. godine australijska država Viktorija je bila prva država koja je uvela obavezu vezivanja sigurnosnog pojasa u kolima.

7. Neuništive novčanice

Stanovnici Australije koriste novac izrađen od plastike.

8. Obećana zemlja

Zabeleženo je da godišnje gotovo 70 turista koji posete Australiju, ostanu u toj zemlji zauvek.

9. Baka servis umesto bebisiterki

Porodice često zapošljavaju stariju osobu ženskog pola koja im pomaže oko kućnih poslova i igra se sa njihovom decom, baš kao i prava baka.

10. Najduži golf teren se nalazi upravo u Australiji.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs