Životna priča

Lajza Mineli slavi 73. rođendan: Žena koja je imala sve, osim onog što je najviše želela!

Čitavu karijeru je provela u patnji i borbi da izađe iz senke slavnih roditelja

Galerije
13:49h Autor:
1 / 5 Foto: Profimedia

Pevačica i glumica Lajza Mineli sutra puni 73. godine, iako su joj pre dve godine predviđali još svega nekoliko meseci života!

 

Voljena, hvaljena, ali često i osporavana Lajza i dalje aktivno nastupa, iako je u osmoj deceniji. Još uvek obožava svoj posao, iako je čitavu karijeru propatila jer nikada nije uspela da izađe iz senke svojih slavnih roditelja, Džudi Garland i Vinsenta Minelija. Pored toga, najveća tuga u njenom životu jeste to što nije rađala decu, iako se udavala i razvodila četiri puta.

 

Burna mladost

 

Kao dete bogatih i slavnih roditelja, Lajza je odrastala okružena luksuzom i novcem. Sve joj je bilo dostupno, a ona je imala želju da eksperimentiše, pa je završila u teškoj borbi sa bolestima zavisnosti. Ipak, uspela je da se izbori sa njima i posvetila se karijeri, tokom koje je sve vreme bila poznata kao "ćerka".

 

"Kada sam počela da glumim govorili su: Ćerka Vinsenta Minelija u filmu? Pa naravno! Onda sam propevala, pa su rekli: Ćerka Džudi Garland pevačica? Pa naravno! Potom su počeli moji problemi sa alkoholom i svi su, kao što sam očekivala rekli: Pa naravno! Kao da nikada ništa nisam sama napravila ", ljutito se sećala diva.

 

Od četrnaeste godine, Lajza je vozila brata i sestru iz majčinog drugog braka u školu jer je njihov vozač uvek bio pijan, a majci je bio previše drag da bi ga otpustila. I pre nego što je navršila deset godina, Lajza je nekoliko puta spasila majku od predoziranja bensedinom, deksedrinom ili kombinacijom oba leka.

 

Sa sestrom je često znala da isprazni majčinu bočicu lekova i da u nju sipa šećer kako se ne bi slučajno ili namerno predozirala. Kako bi se osigurala, Lajza je čak nabavila i pumpu za ispiranje želuca. Jednom prilikom Džudi je uletela u sobu dok je Lajza sa prijateljima iz škole gledala televiziju, najavila da će se ubiti i odletela u kupatilo.

 

Šeron Stoun, žena borac: Moždani udar u 43. godini joj uništio život, bivši muž joj oduzeo dete!

foto: Profimedia

"Mama, nemoj da se ubiješ", zaplakala je Lajza da bi potom ušla i videla kako rastrojena Džudi baca aspirin u WC šolju. Lajza je brzo naučila kako je to biti majka, frizerka, pa čak i domaćica koja je zapošljavala osoblje, intervjuisala zainteresovane proveravajući da li bi se mogli nositi sa majčinim nerazumnim ponašanjem i molila policiju da proveri njihove biografije. Uz sve to, Garlandova je često bila bez ijednog novčića.


Lajza se jednom našalila kako je pre nego što je naučila da čita i piše, naučila kako da se iskrade iz hotela, a da ne plati dug. Čak i kada je 1967. godine udavala za svog prvog supruga, pevača Pitera Alena, s kojim ju je upoznala upravo njena majka, Džudi nije imala čime da joj kupi poklon. Ali Lajza ju je ipak volela. Uz nju je sa samo jedanaest godina stala na pozornicu.

 

"Znala sam da ne žele da gledaju mene. Nerviralo bi me kada bi me pozvala, pogotovo zato što sam osećala da publika misli: Slatko. Ali kada će se više pomeriti? Ali, pretpostavljala sam da me je pozivala kako bi drugi videli da je i ona normalna majka i žena. To je bilo dražesno", otkrila je najmlađa dobitnica nagrade Tony koju je dobila za nastup u brodvejskoj predstavi Flora sa samo 19 godina.

 

Budući da se toliko dugo brinula za druge, tinejdžerske godine počela je da proživljava relativno kasno. Alkohol je prvi put probala kao tridesetogodišnjakinja.

 

"Jednog dana odlučila sam da popijem nešto i svidelo mi se kako je to delovalo na mene", rekla je, a osam godina kasnije zbog alkoholizma bila je prisiljena da se prijavi u kliniku Betty Ford.

 

Većinu života provela je pod lupom javnosti, neprestano se iscrpljujući na nastupima i turnejama, a pri tom se oslanjala na pomoć raznih tableta, posebno valijuma koji joj je prvi put propisan za majčinu sahranu. Treba pomenuti i četiri operacije zbog kojih je duže ležala u bolnici. Tokom tog razdoblja, Lajza je utehu pronašla u alkoholu i ljudima koje niko od njenih starih prijatelja i porodice nije prihvatao, uglavnom zato što su verovali da se s njima druži jedino zato što je retko kritikuju.

 

Najpoznatija bajka 20. veka: Svi su mislili da su savšeni par, a stvarnost je izašla na videlo tek nakon stravične pogibije! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon prvog propalog braka, muzička diva se 1975. ponovo udala i to za sina glumca koji je napravio Čarobnjaka iz Oza, Džeka Haleja mlađeg. Par se zbog njene prevare razveo tri godine kasnije. U treći brak ušla je već naredne godine sa skulpturistom Markom Gerom koji je 1992. godine napustio zahtevnu divu. Šuškalo se da je u međuvremenu održavala romansu sa glumcima Piterom Selersom i Mihailom Barišnjikovim, Benom Verinom, Desijem Arnazom, Bobom Foesom i rediteljem Martinom Skorsezeom. Bila je i česta gošća tada popularnog Studija 54, gde se noćima zabavljala sa prijateljem, dizajnerom Halstonom.

 

Činilo se da je ljubavnu sreću napokon pronašla u naručju neobičnog muzičkog promotera Dejvida Gesta. Par se upoznao u domu Frenka Sinatre i premda u početku nije izgledalo kako će se njih dvoje zaista zaljubiti s vremenom su se u njima prilikom saradnje na turneji Majkla Džeksona probudile emocije. Mnogi su se nadali da će ova veza pomoći Lajzi da ponovo stane na noge.

 

Sa nekoliko kilograma viška i štakama pomoću kojih je hodala zbog operacije kuka, nekada velika zvezda nije se više osećala toliko sjajno, a iza nje bilo je i pet boravaka na klinici za odvikavanje.


Venčanje u martu 2002. godine bilo je u najmanju ruku neobičan spektakl. Mlada je, navodno, bila omamljena od tableta, mladoženja izobličen od silnih estetskih operacija, a oko njih se okupila cela svita zaboravljenih i bizarnih holivudskih zvezda.

 

"Činiš me potpunom posebnim", promrmljao je Gest dok su se pokraj njega smeškali kumovi Elizabet Tejlor i Majkl Džekson. Proslavu prve godišnjice braka par je odložio zato što je Lajza ponovo završila na lečenju, a na iznenađenje tek malog broja ljudi, samo šesnaest meseci kasnije, brak se raspao.

 

Glas anđela, srce deteta, velika tragedija: Strašan kraj pevačice kojoj su moral i religija bili na prvom mestu! (FOTO)

foto: Profimedia

Zapravo je već na samom početku sve krenulo nizbrdo. Mineli se pobunila protiv režima koji je uveo njen ambiciozni suprug. Nije smela da unosi više od 900 kalorija na dan i trebalo je da se posveti međunarodnoj koncertnoj turneji. Navodno joj je često govorio da je debela i odvratna, a šuška se i kako je pas Lili koji je ime dobio po njenom nerođenom detetu, uspavana bez njenog znanja dok je bila u kupovini. Govorila je da se bojala za svoj život jer ju je suprug trovao drogom i tako je kontrolisao.

 

On je nju na sudu optužio kako ga je tukla, prenela mu polnu bolest i da je seksualno napastvovala vozača. Mnogi su rekli kako su odmah znali kako je on loš odabir zato što je homoseksualac. Gest je to demantovao, ali zbog izrazito ženstvenih manira, mnogi i dalje sumnjaju u to.


Ceo taj događaj još jednom je naveo zlobnike da zaključe kako je Lajza ista majka. Džudi je takođe bila zavisna o alkoholu i tabletama i nesrećno se udavala pet puta, od čega dvaput za biseksualce. Zbog lošeg odabira muškaraca, Lajza je zaključila da više nikada neće stupati u brak.

 

"Ne znam zašto nikada nisam našla pravog partnera. Mislim da je to možda zbog toga što sam odrasla u zemlji snova. Uvek sam to pokušavala da shvatim. Sećam se kako sam jednom pitala majku šta se događa nakon živeli su srećno zauvek, zastala je i samo rekla: Otkrićeš", kaže i danas vitalna zvezda koja se ipak nije odrekla muškaraca i to uglavnom mlađih.

 

Povezivali su je sa 25 godina mlađim pijanistom Bilijem Stričem i sa dvadesetogodišnjim vratarom njene zgrade u Njujorku, Kingom Levisom.

 

"Uvek sam u braku. Ili izlazim s nekim. Osećala sam da ne postojim ako me ne definiše neki muškarac. To se zove zavisnost. Laknulo mi je što sada nisam ni u kakvoj vezi. Mogla bih svako jutro da čestitam sebi zbog toga", priznala je žena koja danas jedino žali što nakon što je imala tri trudnoće koje su se završile spontanim pobačajima, nije mogla da ima dece.

 

Nepopravljivi zavodnik i skandal majstor odlučio da se skrasi: Ovo je žena zbog koje je Džud Lou postao drugi čovek! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...