Ljubav je koštala života

GLAS ANĐELA, SRCE DETETA, VELIKA TRAGEDIJA: Strašan kraj pevačice kojoj su moral i religija bili na prvom mestu! (FOTO)

Neverovatna priča o slavi, moći, ljubavi, lepoti, muzici, žrtvovanju, predrasudama društva, pogrešnim odlukama i neočekivanoj tragediji

Vip priča
Autor:
GLAS ANĐELA, SRCE DETETA, VELIKA TRAGEDIJA: Strašan kraj pevačice kojoj su moral i religija bili na prvom mestu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ovo je priča o ženi koja se nije plašila da pomera granice u konzervativnoj jevrejskoj sredini, ali i o ženi rastrzanoj između želje za slavom i čežnje za porodicom, o ženi koja je tragala za ljubavlju, da bi je ista koštala života!

Priča o životu Ofre Haze, legendarne izraelske pevačice, neverovatna je priča o slavi, moći, ljubavi, lepoti, muzici, žrtvovanju, priča o razarajućim predrasudama društva, pogrešnim odlukama i neočekivanoj tragediji.

"Madona sa istoka" je rođena

Ofra je rođena 1957. godine kao deveto i najmlađe dete siromašne jevrejske porodice u Tel Avivu.

Iz blatnjavih sokaka izraelske prestonice spasio ju je samo ogroman talenat i moćan glas koji je u njenoj dvanaestoj godini otkrio agent dečijeg pozorišta. Njena karijera nezaustavljivo ju je vodila ka vrhu svetske muzike, dok su je lokalni mediji obožavali, pripisujući joj epitet "Madone sa istoka".

Haza je godinama nizala uspehe, od fenomenalnih singlova preko najprodavanijih albuma i brojnih nastupa i festivala do rada na filmskoj muzici. Kruna njene posvećenosti muzici usledila je 1983. godine kada su joj se, nakon drugog mesta na Eurosongu, otvorila sva vrata svetske scene.

Prva prava muzička zvezda Srbije: Njene pesme plaćali su zlatom, dok tragedija nije sve zavila u crno! (FOTO)

foto: Profimedia

Pevala je na hebrejskom, arapskom, aramejskom, engleskom, španskom... Najveći internacionalnu popularnost postiže pesmom "Im Nin'Alu", a potom je javnost očarala i predivnom, dirljivom numerom "Izbavi nas" iz animiranog filma "Princ iz Egipta", koju je otpevala na ukupno 17 jezika.

Nastupala je na dodeli Nobelove nagrade za mir 1994. godine.

Uprkos slavi i bogatstvu, Ofra je ostala prizemna, odana porodici, visoko moralna i religiozna, što je uticalo da u rodnom Izraelu bude posmatrana kao svojevrsno božanstvo i živa legenda. Živela je mirno, bez ijedne mrlje u karijeri, bez kompromitujućih fotografija sa muškarcima, bez traga o skandalu.

"Ona je čuvala dobru sliku o sebi. Nikada niste mogli da vidite fotografiju sa muškarcem ili da pročitate neki "prljavi" trač. Za nju, jedino što je bilo važno i što ju je karakterisalo jeste glas", rekao je jedan od njenih najbližih saradnika, Ištar Ašdot.

Upravo suprotno, Haza je bila poznata kao žena u stalnoj potrazi za velikom ljubavlju, rešena da ostane devica sve do prve bračne noći. Brojni udvarači i prosci nisu joj bili interesantni, a čvrsto je verovala da će joj Bog ukazati na čoveka njenog života.

Uspešna karijera i slava nisu mogle da lepoj Izraelki nadomeste ono što je zaista želela od života - porodicu i privrženost partneru.

Najlepši dvorci porodice Dunđerski: Sve je blještalo od luksuza, dok ih tragedija nije zavila u crno

foto: Profimedia

Interesantno je da je Ofra za života ostala nepriznata u krugovima svoje bliske porodice koja je stalno osporavala njene zasluge i vrednost, ističući da je žena bez porodice niko i ništa. Figurativno to najbolje opisuje rečenica njenog brata: "Ko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudata žena bez porodice!"

Od svoje 30. godine Ofra je bila u sumanutoj i stalnoj potrazi za jačom polovinom, za supružnikom. Međutim, brojni zainteresovani muškarci nisu mogli da prođu njene stroge kriterijume - živela je u stalnom strahu da je neko ne iskoristi samo zbog novca.

Bajka koja se pretvorila u noćnu moru

"Princ na belom konju", bar kako je ona verovala, za lepu Jevrejku stigao je tek u njenoj 39-oj godini u vidu biznismena Dorona Aškenazija. Par se venčao na krovu kuće njenih roditelja, a ceremoniju je ispratilo na stotine zvanica i njenih fanova.

Nažalost, mada se o njenom kratkom braku ne zna mnogo, izvesno je da ju je upravo suprug zarazio sidom koja je indirektno uticala na njenu preranu smrt.

Ofra je tragično preminula 2000. godine od posledica upale pluća, izazvane virusom HIV. Samo godinu dana kasnije, umire i njen muž usled predoziranja.

Detalji i prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija do današnjih dana, a njena porodica nikada nije potvrdila uzrok smrti supružnika. Šest meseci pre smrti, u jesen 1999. Ofra Haza snimila je svoje poslednje materijale koji do dan danas nisu ugledali svetlo dana.

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs