šta vi mislite?

Način na koji Bekamovi vaspitavaju ćerku naišao na osudu javnosti: Neću dozvoliti da moja deca budu neradnici!

Poznatu dizajnerku i suprugu Dejvida Bekama ovih dana ponovo optužuju da nije dobra mama zato što mezimicu Harper sve više uvlači u kompleksan svet mode i podvrgava je svojim kampanjama...

Vip roditelji
Autor:
Način na koji Bekamovi vaspitavaju ćerku naišao na osudu javnosti: Neću dozvoliti da moja deca budu neradnici!
Dejvid, Viktorija i Harper Bekam, Foto: Profimedia

Niko ne sumnja da modna dizajnerka Viktorija Bekam (46) stoji u dugom redu onih koji žele samo najbolje za svoju decu, ali pojedini inostrani mediji nedavno su ipak pronašli razloge da pod sumnju stave načine na koje bivša “spajsica” te svoje želje sprovodi u delo. Premda sa čuvenim fudbalerom Dejvidom Bekamom (45) ima četvoro dece, kritike se najčešće odnose na jedinu devojčicu koju, pored trojice sinova, ovaj par ima.

Harper Seven (9) ujedno je i njihovo najmlađe dete, a utisak je da Viktorija na naslednicu već u tako ranim godinama svaljuje sopstvene modne postulate i pritisak sopstvenih ambicija koje dete u tom uzrastu ne bi trebalo da trpi. Stoga ju je jedan ugledni francuski list nedavno nazvao “skoro savršenom” mamom, ali u podrugljivom tonu, navodeći da svi napori koje Viktorija ulaže kako bi njena ćerka bila što “vaspitanija” zapravo proizvode kontraefekat.

Nadovezali su se, između ostalog, na kritiku jednog britanskog medija koji je primetio da je Bekamova ćerku odvela u snobovski frizerski salon u Londonu gde joj je novu frizuru platila 400 evra. Mnogi su se pitali da li je takav trošak zbilja bio potreban i kakvim lekcijama uči malu Harper, ali veruje se da je to tek jedna kap u moru primera na kojima se devojčica već sada uči površnom sistemu vrednosti. Osim toga, Viktorija neretko koristi svoju ćerku za promotivne kampanje i sve više je uvodi u svet visoke mode gde su pravila neretko surova a diktat lepote za mladu ženu prevazilazi realna očekivanja.

Bekamova nije jedina koja u tom smislu stavlja previše jak pritisak na svoju ćerku, koja bi umesto učenja modnih pravila sa devet godina samo trebalo da se igra i uživa u svojoj nesavršenoj figuri. U velike šopinge neretko je vodi buduća snaja Nikola Pelc, verenica brata Bruklina (21). One se često na društvenim mrežama hvale svojim modnim pohodima na tržne centre, a premda jeste pohvalno što se Bekamova izabranica zbližava s njegovom mlađom sestrom i na sve načine gleda da je razmazi, mnogi su skeptični oko toga da li je vreme koje zajedno provode zbilja kvalitetno.

Viktorija i Dejvid, međutim, u svemu tome ne vide nikakav problem. Štaviše, odgovarajući na sve češće kritike navode da nikada nisu dozvolili da im život na vrhu udari u glavu, te da su naročito pažljivi bili kada su u pitanju njihova deca. Oni su istakli nekoliko pravila za vaspitanje dece koja neguju kod kuće i obavezno primenjuju. Na primer, ohrabruju decu da pomažu u kućnim poslovima, uče ih da nikada nisu previše mladi da bi se izvinili zbog svoje greške, ali i strogo kontrolišu njihove naloge na društvenim mrežama koje su im ipak dozvolili da koriste. Viktorija odbija kritike da ćerku ovako skupim čašćavanjima kao u salonu ne uči da vrednuje novac. Štaviše, ističe da je zahvalnost jedna od stvari koju sva njena deca moraju da usvoje.

Ima se - može se: Dejvid iViktorija Bekam kupili stan od 24 miliona dolara, imaju čak i heliodrom! (foto)

Dejvid i ja pokušavamo da deci objasnimo koliko su njihovi životi privilegovani. Podsećamo ih da u mnogim predelima sveta žive gladna, siromašna i bolesna deca. Sve četvoro dobro razumeju koliko je važno da pomažu drugima. Na primer, Romeo (17) je ranije ove godine trčao na maratonu kako bi pomogao u prikupljanju sredstava za humanitarne svrhe kroz sponzorstva, a slična interesovanja pokazao je i Kruz (15) – istakla je Bekamova.

Ono što dizajnerka, ipak, zdušno priznaje jeste da se ne oseća kao idealna majka i primećuje da bi na tom polju uvek mogla da bude bolja.

– Baš sam nedavno sedela s prijateljicom na večeri i pitala sam je da li je i ona ranije konstantno osećala krivicu da nije dovoljno posvećena svojoj deci. Rekla mi je da nije, da su takva razmišljanja nepotrebno trošenje vremena i energije, kao i da me takve brige mogu nepotrebno ostariti pre vremena. Štaviše, podsetila me je da ćerki sigurno pružam dobar primer time što sam žena i što idem na posao. Biti vredan radnik je najbolji primer koji možete da pokažete deci – istakla je dizajnerka.

U skladu s tim, ona je rekla da neće dozvoliti da njena deca budu neradnici.

– Nikada neću dozvoliti da moja deca sede kod kuće i lenčare, ona će sigurno raditi – zaključila je Viktorija.

Poseban odnos sa Harper

Viktorija nikada nije krila da je nakon tri dečaka silno želela devojčicu i da je bila presrećna kada joj se ta želja, uprkos strahovima, ipak ostvarila. Možda otud potreba, koju neki osuđuju, da ćerku uči svim ženskim lekcijama još od malih nogu, ali Viktorija se trudi da javnosti predstavi i brojne situacije u kojima se s naslednicom bavi običnim aktivnostima. Nedavno su zajedno pravile pitu, a dizajnerka ponosno učestvuje i u domaćim zadacima koji opterećuju Harper. Uprkos svim nastojanjima da ćerku uvede u svet mode, za sada se, međutim, čini da maminu i tatinu princezu daleko više privlači fudbal.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs