Vanvremenski šik

Francuska ikona senzualnosti i stila Brižit Bardo napunila 84. godine (FOTO)

"U životu sam bila jako srećna, bogata, lepa, prigušena, poznata i jako nesrećna" izjavila je BB

Vip priča
11:47h Autor:
Francuska ikona senzualnosti i stila Brižit Bardo napunila 84. godine (FOTO)
Foto: Profimedia

Brižit Bardo rođena pod imenom Brižit En-Mari Bardo 28. septembra 1934. godine u Parizu u Francuskoj. Kao tinejdžerka išla je na časove baleta, i sa petnaest godina pojavila se na naslovnoj strani časopisa Elle, nakon čega je primetio scenarista i budući režiser Rožer Vadim, za koga se udala 1952. godine.

Brižit je važila za ikonu stila tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Tokom konzervativnih pedesetih predstavljala je simbol seksualnih sloboda za to vreme, glumeći u kontroverznim filmovima poput I Bog stvori ženu iz 1956. godine, koji je režirao njen tadašnji muž Rožer Vadim, gde se pojavila naga.

Žene koje su inspirisale najveće hitove: Pesma posvećena Brižit Bardo je dugo bila zabranjena!

Glumica je ubrzo nakon tog filma stekla svetsku slavu i postala prepoznatljiva samo po svojim inicijalima - BB. Brižit je sledila svoja pravila, među prvima je pustila dugu plavu kosu da slobodno pada, i nije marila za konzervativna pravila vremena u kome je živela. Njen boemski stil činio je jedinstvenom i drugačijom od drugih ikona tog vremena, poput Merilin Monro.

Iako većina njenih filmova nije doživela veći komercijalni uspeh ili pozitivne kritike, njena najbolja uloga je u filmu Žan Luk Godara Prezir iz 1963. godine. Stil Brižit u tom filmu je vanremenski, i velike trake za kosu, mačkasti ajlajner i prugaste majce u kombinaciji sa helankama i dan danas inspirišu.

foto: Profimedia

Nažalost, tokom snimanja Prezira, Bardoova je probala da oduzme sebi život za svoj dvadeset šesti rođendan. Par decenija kasnije, glumica je otvorila dušu i pričala o tome kako je svet poznatih ličnosti noćna mora, i o ogromnim pritiscima koja je osećala da stalno predstavlja određeni imidž koji publika očekuje od nje.

Nakon razvoda od Vadima, Brižit se udala za glumca Žaka Šarijea, sa kojim je imala sina jedinca. Nakon razvoda od njega, 1966. udala se za nemačkog milionera Guntera Saksa, a posle tog razvoda, 1992. ušla je u brak sa ekstremnim desničarem i političkim saradnikom Bernardom D'Ormalom.

foto: Profimedia

Za razliku od mlađih dana, Brižit je u poznim godinama prešla na konzervativnu stranu političkog spektra, i u kasnijim danima je kritikovala Muslimane, izbeglice i beskućnike.

Brižit se povukla iz sveta glume tokom sedamdesetih godina, nakon čega je život posvetila zaštiti životinja. Kasnije u životu izjavila:

"Svoju lepotu i mladost sam dala muškarcima. Svoju mudrost i iskustvo ću dati životinjama".

Brižit Bardo: Stilske lekcije legendarne modne ikone koje važe i danas! (FOTO)

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs