rože vadim i džejn fonda

ZAVEO KLINKU PA JE UVEO U SVET ORGIJA I BLUDA, SVAKI DAN IMALI SU TROJKU: Skandalozni život Džejn Fonde

Ljubavna veza Rože Vadima i Džejn Fonde puna je mračnih strana koje nikako ne mogu da se nazovu ljubavlju

Vip priča
11:19h Autor:
ZAVEO KLINKU PA JE UVEO U SVET ORGIJA I BLUDA, SVAKI DAN IMALI SU TROJKU: Skandalozni život Džejn Fonde
ROŽE VADIM I DŽEJN FONDA, Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Čovek iz snova Džejn Fonde je konačno bio njen. Na kratkoj ceremoniji u hotelu u Las Vegasu, na kojoj je svirala grupa violinistkinja u pripijenim haljinama sa šljokicama, francuski filmski reditelj Rože Vadim pristao je da napusti sve druge i da je zauvek ostane sa Džejn. Čak i tada je znala da su njegove reči prazne. Ubrzo nakon što su započeli svoju intenzivnu seksualnu vezu, on je izneo svoju filozofiju naivnoj mladoj američkoj zvezdi.

„Ljubomora je buržoaska“, rekao je Vadim, koji je sa 37 godina bio deset godina stariji od nje i ulazio je u treći brak. „Ako imam seks sa nekim drugim, to nije izdaja, jer te volim.“

Džejn Fonda
foto: Profimedia

Nesigurna u svoj identitet i uznemirena nesigurnošću, Džejn nije rekla ništa. Ako se usprotivi, plašila se da bi ga mogla izgubiti - a pomisao na život bez njenog nežnog i harizmatičnog ljubavnika ispunila ju je užasom. Uprkos tome, delovala je nervozno na dan venčanja 1965. godine. Iskreno, kaže Džejn, „osećala se kao zombi i pitala se: „Ne znam zašto ovo radim“ . Kasnije se zaključala u toalet u kojem je bio telefon i pozvala bivšeg ljubavnika. „Udata sam“, jecala je. „Šta da radim sada?“ „Nemam ni najmanju ideju“, odbrusio joj je i spustio slušalicu.

Iako je Džejn jako volela Vadima, on će je ubrzo podstaći na onu vrstu raskalašnog načina života koji je bio neobičan čak i u slobodnim šezdesetim. Osim što je bio veoma promiskuitetan, bio je okoreli kockar čiji su džepovi uvek bili prazni. Dakle, Džejn se našla ne samo u ljubavnom paklu, već je morala da otplaćuje njegove kockarske dugove — za šta joj je trebalo pet godina — i njegove dugove poreskim vlastima, što je trajalo još duže. U Francuskoj, gde je par kupio seosku kuću, ona se koncentrisala na raskošna renoviranja i nikome nije rekla da sve ona plaća. Niti se suočila sa Vadimom i i saznjanjima da zna da tajno spava sa drugim ženama.

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Tek kada su bili zajedno tri godine zajedno, priznao je da joj nikada nije bio veran. Ali ove bezimene žene nisu bile važne, insistirao je on, i zakleo se da je nikada neće osramotiti u javnosti sa ljubavnicom. Povrh toga, imao je šokantan predlog. Džejn bi trebalo da pokuša da ima sopstvene avanture da bi uživala u „seksu radi njega samog“; tada bi mogao da joj priča o svojim osvajanjima, a oni bi mogli da dele svoja iskustva. U početku, Džejn je bila užasnuta. Odjednom, njen voljeni muž — sa kojim je pokušavala da zatrudni — tražio je od nje da mu bude seksualni saučesnik. Ali osećala je da nema izbora.

Uz sve svoje mane, dao joj je preko potrebnu emocionalnu sigurnost. Dakle, opet, nije rekla ništa. "Nisam mogla da zamislim da ga ostavim“, priseća se ona. Nije imala prigovora kada je kući doveo devojku na poziv iz najelegantnije javne kuće u Parizu - umesto toga poželela joj dobrodošlicu u bračni krevet.

„Dobila sam znak od njega i bacila se u trojku sa veštinom i entuzijazmom glumice kakva jesam“, kaže ona.

Par je nastavio da ima trojke tokom većeg dela svog braka. Džejn se bliskim prijateljima žalila da nikada nije uživala u tim iskustvima, ali drugi veruju da ju je uzbuđivala Vadimova senzualna dekadencija. Naravno, seksualna privlačnost je spojila ovaj neverovatni par.

Dok je bila u Parizu da snima film, Džejn je srela Vadima na večeri. Svesna da je on veliki zavodnik koji se oženio Brižit Bardo kada je imala 18 godina i od nje napravio zvezdu, razumljivo je da je bila oprezna. Ali kako je veče odmicalo, osetila je svu snagu njegovog visokonaponskog šarma. „O, Bože, da li je zgodan“, zatekla se kako razmišlja, „Iako su mu zubi preveliki, a lice predugačko. Njegove zelene kose oči pune su tolike misterije i obećanja." Više se nisu videli do Nove godine na kostim balu u paviljonu u pariskoj Bois de Boulogne. Džejn je došla kao Čarli Čaplin, a Vadim kao oficir Crvene armije.

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Celo veče je bežala od njega. Zatim, oko 5 ujutru, dok je muzika dopirala iz bašte, on ju je sustigao. „Zaboravila si novogodišnji poljubac“, promrmljao je, uzevši je u naručje i ljubeći je kao niko pre. Džejn je udahnula vazduh i pobegla. Nekoliko dana kasnije, Vadim je svratio u studio gde je snimala film. Bio je dovoljan samo jedan pogled: za dva sata su se vratili u njen hotel, strastveno zagrljeni. „Ali nešto se dogodilo i nisam mogao da vodim ljubav sa njom“, prisećao se on. Kasnije: „Jedne večeri, usred noći, kletva je slomljena. Ostali smo u krevetu dve noći i jedan dan. Morao sam da nadoknadim izgubljeno vreme."

Džejn je shvatila da se zaljubljuje - i ta pomisao ju je prestravila. Nekoliko nedelja kasnije, pobegla je u Ženevu bez ikakvog objašnjenja. Kada se vratila, priznala je da je otišla tamo da bi bila sa starim ljubavnikom kako bi testirala da li zaista voli Vadima. „A šta osećaš?“, upitao je Vadim. „Volim te“, odgovorila je. Iako se Džejn možda plašila emocionalne intimnosti sa Vadimom, ona svakako nije bežala od fizičkih veza. Povremeno tokom braka, Džejn je bila ta koja je tražila žene. Objasnila je jednoj prijateljici da se oseća prinuđenom da obezbedi žene za svog muža kako bi imala neku vrstu kontrole.

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Sandi Vhitelav, prijateljica koja radi u United Artists-u u Parizu, kaže da je otvoreni brak bio izvor mnogih tračeva i uzbuđenja u krugovima šou-biznisa.

Ko je bio u njihovom krevetu, a ko nije, svi su želeli da znaju. Odgovor je bio: la creme de la creme iz sveta politike i umetnosti, a prijatelji iz Holivuda bili su podjednako željni da učestvuju. „Ali morali ste da budete pozvani“, kaže londonski producent koji jeste, ali odbija da kaže svoje ime.

Uskoro je Džejn je prijateljima pričala da joj je Vadim pokazao veličanstveno drugačiji način života, bez ikakvih tajni. A kako je postala drskija, trojke su se ponekad proširile na četvorke. Čak je i njena voljena bivša maćeha Suzan Blanšar - koja joj je bila više majka nego njena prava - pozvana u spavaću sobu sa svojim novim mužem, glumcem Majklom Vedžerom. „Samo smo se smejali i rekli ne“, kaže on.

Pitali su i Džejninu prijateljicu iz detinjstva Bruk Hejvord i njenog muža glumca, Denis Hoper. Rekli su da – priznaje Bruk, dodajući: „To nije bila baš moja ideja o raju.“

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Zbog sve sve veće nemarnost Džejn i Vadima prema Natali, njegovoj devetogodišnjoj ćerki iz prethodnog braka, jednog jutra, devojčica je ušla kod njih i zatekla nepoznatu ženu pored svog oca u krevetu dok je Džejn bila u kupatilu. „Bila sam zgrožena“, rekla je Natali. „Okrenula sam se i otišala. Nakon što sam odrasla, rekla sam Vadimu da je bio pun užasan što se tako ponašao." Iako Džejn nikada nije razgovarala sa svojom pastorkom o incidentu, bila je dovoljno zabrinuta da planira da je pošalje u švajcarski internat. Međutim, to nije bilo ništa kada je Vadim prigovorio da bude odvojen od svoje ćerke.

Godine 1965, u godini njihovog venčanja, porodica se preselila u Malibu u Kaliforniji dok je Džejn snimila film "The Chase", sa Marlonom Brandom.

Njihova kuća na plaži brzo se napunila prijateljima iz Pariza i Holivuda. Često bi se Džejn sunčala gola na jednoj od paluba, nimalo nesvesna da bi tuda mogli da prođi prijatelji poput Branda i Hopera. Jednom je jedna gošća bila toliko preplavljena senzualnom atmosferom da je kleknula i poljubila Džejn u usta. Nije iznenađujuće što su postojale glasine da je gej ili biseksualka. Upitana o ovome, Džejn je rekla: „Vidi, zar ne možemo nešto da ostavimo mašti? Iskreno, verovatno sam sve uradila.’’

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Glasine o Džejninoj seksualnosti ponovo su se pojavile 1970. godine, tokom antiratnog putovanja po Sjedinjenim Državama sa njenom prijateljicom Elizabet Vajland. Delili su neobičnu vezu: poput Džejn, Elizabet je takođe nabavljala žene za svog pokojnog muža i prepuštala se trojkama. Kada je Elizabet pitala da li uživa sa drugim ženama, Džejn je rekla da misli da jeste – „jer mi se dopalo da izbliza vidim različite načine na koje žene izražavaju strast“. Bilo je nešto u izvođenju rituala dominacije i potčinjavanja zbog čega se osećala stvarnije, dodala je. „Ali uvek bih morala da popijem dovoljno da bih bila u izmenjenom stanju. Uvek sam se osećala uplašeno i takmičarski – nije najbolje raspoloženje kada imate seks."

Vadim je više voleo mlade devojke, nastavila je - ponekad i po tri. Bez obzira da li je Džejn imala solo vanbračne veze sa ženama ili ne, ona ih je sigurno imala sa muškarcima. Posle bi ih detaljno opisala Vadimu. „Uvek smo bili iskreni jedno prema drugom“, rekao je. „Nije mi sinulo da će se, čim bi Džejn priznala sopstvenu seksualnu slobodu, udaljiti od mene i konačno pobeći.“

Džejn Fonda, Rože Vadim
foto: Profimedia

Džejnino seksualno ponašanje nikada nije bilo posebno uzdržano, čak ni pre nego što je upoznala Vadima. Do 24. godine imala je dosta iskustva: čak je rekla svojoj učiteljici francuskog, Monik Karon, da je bila u krevetu sa toliko muškaraca da im ne zna broj. Međutim, ono što nikada nije uradila je da se učini ranjivom prema drugom ljudskom biću. Bila je zadivljujuća mlada žena, izuzetnog tela i filmska zvezda. Prava Džejn je, međutim, bila nešto kao izgubljena duša.

Jednog dana je rekla Vadimu o svojoj majci Frensis Fondi, lepoj i nesigurnoj društvenoj osobi koja je imala brojne plastične operacije. Hladno i sa divljim promenama raspoloženja, njeno mentalno zdravlje, koje je već bilo nesigurno, pogoršalo se nakon što joj je suprug Henri Fonda rekao da je zaljubljen u glumicu Suzan Blanšar, a Frensis je potom završila u psihijatrijskoj bolnici. U aprilu 1950. godine, puštena je kući na nekoliko sati, u pratnji dve medicinske sestre. Džejn i njen brat Piter bili su gore kada ih je pozvala. Piter, tada devetogodišnjak, otišao je kod nje, ali 11-godišnja Džejn je ostala na mestu, ljuta na majku što ju je napustila. Nikada je više nije videla. Nedelju dana kasnije, njena majka je sebi prerezala grkljan brijačem.

Deci nikada nije rečeno kako je umrla, ali je Džejn saznala slučajno ubrzo nakon toga kada je pročitala članak u jednom časopisu. Godinama je imala noćne more u kojoj je Fransis ležala na ležaljci, oblivena krvlju. A Džejn je decenijama patila od bulimije - koju je skrivala od svih svojih muževa - i brinula se da je nasledila mentalnu nestabilnost svoje majke. „Pre smrti moje majke bila sam žestoka, bila sam ambiciozna, bila sam hrabra“, kaže ona. „Odjednom sam sebi bila ništa. Mogao si da staviš ono što je od mene ostalo u naprstak."

Nakon što je ispričala svoju priču Vadimu, on nije mogao da je uteši. Shvatio je da je nasilna smrt njene majke „kao rana na mozgu“. Džejn je priznala da je oštećena traumom - „Da nisam glumila, verovatno bih bila institucionalizovana.“

Njen odnos sa ocem filmske zvezde pogoršao je njene probleme. Nesposoban da pokaže svoje emocije, nikada se nije osećao sposobnim da pohvali svoju ćerku ili joj pruži podršku. „Nikada u svom životu nisam imala pravi, dug razgovor sa svojim tatom“, kaže ona. Možda nije bilo čudo što se Džejn tako žestoko držala Vadima. „Ono što sam kod njega smatrala neodoljivim kao i seks bila je njegova privrženost njegovoj maloj ćerki“, kaže ona. „(Mislila sam) mora da je dobar čovek da tako voli svoju ćerku.“ U prvim mesecima veze, Džejn je bila srećnija nego što je ikada bila. „Mislila sam da će mi srce pući“, rekla je. „Ponovo me je seksualno probudio.“ Bila je uronjena u svet svetlosnim godinama daleko od svog potisnutog porekla istočne obale. Njegova bivša supruga Bardo, raskošna u bikiniju, dolazila je i izlazila iz njihovog doma.

Vadimova druga supruga, manekenka i glumica Anet Strojberg, živela je preko puta njega u stanu koji je delila sa glumicom Ketrin Danev. Jednom, kada je Vadim pao i slomio rame na snimanju filma "La Ronde" iz 1964. godine. Džejn je takođe izjurila da ga uteši. Denev je vežbala u blizini i, igrom slučaja, baš kada je stigla hitna pomoć, Bardo se odvezla u dvorište filmskog studija. Za nekoliko sekundi, sve četiri najvažnije žene u Vadimovom životu bile su pored njega i plakale od smeha.

Niko nije mogao osporiti da je Vadim zaista voleo žene - i inspirisao istinsku ljubav. Džejn je postala manje frenetična i opuštenija. Čak je nosila svoju zalihu marihuane u srebrnoj torboco. Zbog njega je odbila glavne uloge u filmovima Boni i Klajd, Rozmarina beba i Doktor Živago.

Napravila je futurističku seks fantaziju Barbarela sa Vadimom, koja ju je pretvorila u globalni seks simbol. Ali uprkos rođenju njihove ćerke Vanese, brak je počeo da gubi snagu. Mrzela je sebe u Barbareli, smatrajući to eksploatatorskim, i postala je kritična prema onome što je videla kao Vadimovu neozbiljnu prirodu. Dok se on često opijao, ona je svakodnevno plivala, džogirala i držala dijetu. Prekretnica je bila njena uloga u "Oni pucaju u konje, zar ne?," sumornom filmu o maratonskim plesačima za vreme velike depresije, za koji je dobila nominaciju za Oskara.

Većinu noći se nije vraćala u njihov iznajmljeni dom, radije je ostala u staroj svlačionici na Vornersovom placu. Vadimov pristup životu ju je sada nervirao. Odjednom joj je dosadilo da glumi pasivnu ženu i ljubavnicu i želela je da njen život ima veći značaj. Tokom intervjua sa nemačkim reporterom o Oni pucaju konje, zar ne?, Džejnina pažnja kao da je odlutala i reporterka je pitala.

„O čemu razmišljaš ovog trenutka?“, upitala je. „Razmišljam da se razvedem“, odgovorila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs