Ranija od jordana

Kraljica koja menja svet: Žena iz naroda koja svojim zalaganjima piše novu istoriju! (FOTO)

Još mnogo pre nego nego što su na kraljevsku scenu stupile vojvotkinja Kejt Midlton ili kraljica Leticija od Španije, jordanska kraljica je već rušila predrasude i menjala pravila oblačenja u muslimanskoj zemlji. I bez sumnje nosi titulu najlepše kraljice

Vip priča
Autor:
Kraljica koja menja svet: Žena iz naroda koja svojim zalaganjima piše novu istoriju! (FOTO)
Foto: Profimedia

Njeno Visočanstvo kraljica Ranija od Jordana, koja je juče proslavila 48. rođendan, jedna je od omiljenih kraljevskih lica čitavog sveta. Svojim istančanim stilom, lepotom, humanitarnim radom koji donosi velike promene i otvorenim srcem osvojila je poklonike daleko izvan granica svog kraljevstva.

Kraljica Ranija Al-Abdulah, rođena kao Rania Al-Jasin, a potiče iz palestinske porodice. Rođena je u Kuvajtu, a kako su njeni roditelji verovali da je obrazovanje nužno za uspeh u životu, Ranija je pohađala Američki univerzitet u Kairu i stekla diplomu iz područja financija.

No ni ti dani koji su trebali da budu obeleženi samo učeničkim slatkim mukama nisu prošli bez tragedija. Naime, 1991. godine, tokom prvog Gulfskog rata, njena porodica je proterana iz doma. Postali su izbeglice koji su novi život morali da potraže u susednim zemljama.

Ipak, nakon diplome Ranija se zaposlila prvo u banci, a potom u sedištu Epla u Amanu. Godine 1992. upoznala je sadašnjeg supruga, koji je tada bio jordanski princ, a već šest meseci kasnije par je objavio veridbu. Venčali su se 1993, a na venčanju je Ranija nosila belu venčanicu celu izvezenu pravim zlatom. Kada je 1999. njen suprug preuzeo ulogu kralja, nju je takođe proglasio kraljicom. I tu se već videlo da Ranija neće biti obična pripadnica kraljevske porodice. Naime, kralj Abdulah to nije morao da učini. U tom bi slučaju Ranija nosila titulu princeze, baš kao njena svekrva.

Modni revanš: Kraljica Ranija opet u poseti Melaniji Tramp!

Venčanje Ranije i princa Abdulaha
Venčanje Ranije i princa Abdulahafoto: Profimedia

Modna ikona s milionima pratioca na društvenim mrežama

Ušavši u brak, Ranija je prihvatila odeću svoje nove nacije. Međutim, svakoj odevnoj kombinaciji ona daje svoj lični pečat spajajući tako tradiciju i savremenost. Još mnogo pre nego nego što su na kraljevsku scenu stupile vojvotkinja Kejt Midlton ili kraljica Leticija od Španije, jordanska kraljica je već rušila predrasude i menjala pravila oblačenja u muslimanskoj zemlji. I bez sumnje nosi titulu najlepše kraljice.

No ono po čemu je takođe drugačija od svih ostalih članova evropskih kraljevskih porodica je to što svoje modne kombinacije i trenutke iz života deli na društvenim mrežama. Na primer, na Instagramu je prati 4,7 miliona pratilaca, a jasno je da joj s takvom publikom koju privlači dizajneri padaju pod noge. Tako je često možemo videti u odeći evropskih dizajnera poput Valentina, Diora i Armanija, pa čak i u odeći dizajnerke Viktorije Bekam, ali i u brojnim modnim kombinacijama bliskoistočnih dizajnera čiji rad nastoji da promoviše.

Dame plave krvi sa savršenim stilom: Kejt Midlton ima ozbiljnu konkurenciju! (FOTO)

Unapredila obrazovni sistem Jordana

Međutim, kraljicu Raniju ne zanima samo promovisanje dizajnera njene zemlje. Ona ima mnogo važniju misiju. Poznata je kao velika humanitarka, zagovornica obrazovanja, zdravstvene pomoći i opšteg napretka svakog pojedinog čoveka njenog kraljevstva. Pre četiri godine osnovala je Fondaciju kraljice Ranije za edukaciju i razvoj koja nastoji da istakne važnost obrazovanja već od najranije dobi deteta.

Zato veliku pažnju pridaje vrtićima i osnovnim školama, u kojima nastoji da poboljša uslove rada kako za učenike, tako i za učitelje. Javno govori o tome koliko je važno konstantno davati podršku učiteljima jer bez njih nema ni napretka. Čak je i pokrenula dodeljivanje nagrade učiteljima za posebna dostignuća.

Da itekako zna što radi, pokazali su i rezultati. Naime, danas jordanske škole pohađa više dece nego ikada u istoriji, a procenat onih maturanata koji upisuju fakultet popeo se s 2 na 40 posto. No ne trči pred rudu i, kako je sama nebrojeno puta rekla, ovo mora da bude tek početak, početak koji će svakom dečaku i devojčici omogućiti obrazovanje.

Ono što je takođe postalo dostupno u Jordanu zahvaljujući njenim naporima su onlajn kursevi na arapskom.

Najmodernije izdanje kraljice Ranije: Jednostavna kombinacija koja ostavlja bez daha!

Učenje o međusobnom uvažavanju

Osim što je svesna toga da je obrazovanje ključ napretka, jednako joj je važno da nauči svoje četvoro dece, ali i sve druge, tome koliko je važno međusobno uvažavanje, učenje o razlikama među kulturama i shvatanje da smo u stvarnosti svi mi ljudi, bez obzira na poreklo i veru. Zato je objavila i slikovnicu pod naslovom "Zamena sendviča" u kojoj dvojica prijatelja, nakon što u školi zamene sendviče koje su im pripremile majke, jedan od putera s kikirikijem, a drugi s humusom, uče o kulturi onog drugog.

Posebno joj je važno da deca već od najranije dobi prihvataju jedni druge, posebno kada je reč o izbeglicama ili pak deci bez odgovarajućeg roditeljskog staranja. Kako je i sama bila bez doma, danas veliku pažnju posvećuje upravo izbeglicama, posebno onima koji su ostali bez roditelja. Inicirala je pokretanje Fondacije Al-Aman za budućnost siročadi, a svoj uticaj je širila daleko izvan granica kraljevstva.

U humanitarnim projektima sarađivala je s Nelsonom Mandelom, UNICEF-om, postala je počasna predsednica UN-ove inicijative za obrazovanje devojčica, gostovala je na Harvardu i još nebrojenim drugim mestima.

Svaki njen dan ispunjen je novim projektima. Nagrade koje je dobila za svoja dela u spomenutim područjima teško se mogu nabrojati. U suštini, kraljica Ranija je pravi dokaz da lepota, obrazovanje i dobrota itekako idu ruku pod ruku.

Ona diktira trendove: 3 besprekorne stilske kombinacije kraljice Ranije! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs