Abba

Švedska pop grupa bila je finansijski najuspešniji bend na svetu: Ovo su nepoznatih 10 činjenica iz života članova benda!

Od kako su pobedili na Evroviziji, ovaj švedski sastav postaje globalni muzički fenomen

Vip priča
14:58h Autor:
Švedska pop grupa bila je finansijski najuspešniji bend na svetu: Ovo su nepoznatih 10 činjenica iz života članova benda!
ABBA, Foto: Profimedia

Sve je počelo 1972. kada je bend upadljviog imena na evrovizijskoj sceni zapevao pesmu "Vaterlo". Ovom pesmom je švedski kvartet ABBA pobedio na Evroiziji. Od tog trenutka ABBA, postaje globalni muzički fenomen i simbol pop-muzike. Predstavljamo vam 10 manje poznatih činjenica o ovom bendu, piše Nationalgeographic.rs

Bend koji je obeležio deceniju između 1972. i 1982. i ostavio veliki trag u svetskoj pop muzici, i danas privlači pažnju publike zbog svojih vanvremenskih hitova. Svi događaji koji prate život ovog benda i njegovih članova predstavljaju priču o neponovljivom uspehu, žrtvama i naposletku, razilaženju članova benda.

1. Ime benda i kavijar

Iako ime grupe predstavlja akronim imena članova benda (Agneta, Bjorn, Beni, Anni Frid), reč ABBA je već postojala kao deo zaštićene intelektualne svojine jednog švedskog brenda. U pitanju je istoimena švedska firma osnovana 1838. koja se bavila proizvodnjom kavijara i drugih ribljih proizvoda. Članovi benda su dobili dozvolu od ove firme da koriste naziv u komercijalne svrhe.

2. Odeća i porezi

ABBA je, između ostalog, bila poznata po svojim odevnim kombinacijama koje su tokom 70-ih bile tretirane kao drugačiije, jedinstvene, a ponekada i kao kič. Pravi razlog tome bila je želja članova benda da budu vizuelno upečatljivi. Važno je napomenuti da su ova želja i kreativnost benda bile delimično potpomognute zakonom o porezu u Švedskoj. Naime, prema tadašnjem zakonu odeća koja nije bila upotrebljavana svakodnevno nije bila na na koji način oporezivana od strane države. Iako su članovi benda imali reputaciju redovnih i savesnih platiša poreza, ova rupa u zakonu omogućila je članovima benda da smanje ukupan porez i ostvare veću dobit.

Veliki povratak kultne grupe: Članovi benda ABBA snimili nove pesme! (FOTO)

foto: Profimedia

3. Nacionalnost članova

Iako se ABBA predstavlja kao švedski bend važno je napomenti da nisu svi članovi benda Šveđani. Ani Frind Lingstad, poznatija kao riđokosa pripadnica benda, potiče iz norveško nemačke porodice. Rođena je u Norveškoj, ali se kasnije, tokom detinjstva, zajedno sa majkom preselia u Švedsku.

4. Renomirani režiser spotova

Većinu Abinih muzičkih spotova režirao je švedski režiser po imenu Lase Halstrom koji je 1988. dobio oskara za film "Moj pasji život" i 2000. godine za film "Pravila kuće".

5. Najvažniji rekordi

Godine 1976. i 1977, bend doživljava tada nezampćene uspehe i postavlja rekorde. Televizijska emisija snimljena za potrebe australijskog "Kanala 9" bila je, u Australiji, gledana više u nego sletanje na Mesec iz 1969-te. Bend je godinu dana kasnije dva puta nastupio u londonskom "Rojal albert holu" koji prima 12.000 posetilaca, dok je broj pisanih zahteva za štampanje dodatnih karata bio tri i po miliona. I pored veoma posećenih nastupa i rasprodatih koncerata, tokom perioda aktivnog bavljenja muzikom, ABBA nikada nije zauzela prvo mesto na američkim top listama. Situacija je ostala nepromenjena sve do 2008. kada je objavljena kompliacija Abinih pesama korišćenih za film "Mama mija" koji je izašao iste godine.

6. Dodatni poslovi

Godine 1973, članovi benda su učestovovali u reklami kompanije "Semper" koja se bavi proizvodnjom hrane za bebe. U reklami je, pored članova benda, učestvovla ćerka Benija i Agnete koja je tada bila beba.

7. Sovjetski honorari

Sredinom 70-ih godina ABBA je doživela veliku popularnost i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Usled nemogućnosti da prime honorar u rubljama, zbog embarga zapadnih zemalja prema SSSR-u, menadžment benda je sa sovjetskim kolegama ugovorio isplatu honorara u povrću, nafti i biberu.

Božanska lepota, živo umetničko delo: Grejs Džouns je najveća ikona svih vremena! (FOTO)

foto: Profimedia

8. Švedski gigant

Kasnih 70-ih ABBA postaje najpopularniji bend na svetu koji potiče van zemalja engleskog govornog područja. To je značilo i veliki komercijalni uspeh čija se veličina merila stotinama miliona dolara. Interesantan podatak je da je ABBA krajem 70-ih bila ekonmoski jači izvozni brend Švedske od "Volvoa", poznatog proizvođača autbomobila.

9. Suze i smeh članova benda

Životi članova benda imali su svoje svetle i manje svetle trenutke. Ani Frind je bila prinuđena da zajedno sa svojom majkom napusti Norvešku zbog činjenice da joj je otac bio pripadnik Hitlerovih SS jedinica. Ona je godinama živela u uverenju da je njen otac mrtav, da bi u zenitu slave saznala da je on ipak živ. Godine 1992. postaje princeza udajom za nemačkog princa Hajnriha Rojsa. Ostale članove benda pogađala je činjenica da zbog dugih turneja nisu provodli dovoljno vremena sa svojom decom.

10. ABBA živi i kroz druge muzičare

Iako bend ne postoji od 1982, njegova popularnst ne prestaje. Godine 2005, Madona, nakon pregovora sa članovima benda, izdaje pesmu "Hang ap" koja kao osnovu ima pesmu "Gimi, gimi, gimi". Tri godine kasnije objavljen je prvi deo filma "Mama mia", dok je drugi deo filma koji se bazira na hitovima benda objavljen u julu 2018.godine.

Proročica Baba Vanga predvidela tragediju slavne Silvane Armenulić: Susrele su se 3 meseca pre kobne noći kada je tragično nastradala!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs