Dvejn Džonson

Životna priča omiljenog holivudskog snagatora: Tužno detinjstvo i jedna izdaja koju nikad nije zaboravio! (FOTO)

Šta želim? Želim svet! - pre nekoliko godina u polušali rekao je glumac Dvejn "The Rock" Džonson, koji polako ispunjava želju.

Vip priča
Autor:
Životna priča omiljenog holivudskog snagatora: Tužno detinjstvo i jedna izdaja koju nikad nije zaboravio! (FOTO)
Dvejn Džonson, Foto: Profimedia

Zahvaljujući filmovima i harizmi postao je jedan od najomiljenijih akcionih junaka, a poslednjih godina može da se pohvali statusom najunosnije zvezde čiji filmovi donose najveću zaradu.

Osim novim nastavkom dugovečne franšize "Brzi i žestoki 8", javnost se nedavno zabavljala odnosom njegovih zvezda, odnosno zavadom "The Rocka" i Vina Dizela, koji se navodno ne mogu podneti pa ne promovišu film zajedno. Uzrok tomu je Diezelovo kašnjenje na snimanja, o čemu je Dvejn pisao na društvenim mrežama.

- Moje su koleginice divne i volim ih, ali s kolegama je druga priča. Neki se ponašaju kao pravi muškarci i profesionalci, ali drugi ne. Oni su kukavice i mlakonje. Kada budete gledali film i ako na nekim scenama ne izgledam kao da glumim, nego da mi stvarno ključa krv, bićete u pravu - napisao je. Iako producenti tvrde da nema problema, sve je više onih koji njih dvojicu opisuju ovako: “Vin se uvek ponaša kao kreten, a Dvejn je divan”.

To je ujedno i opis koji uopšte prati glumca koji slovi za jednu od omiljenijih osoba u Holivudu. Godinama su mu se bogatstvo i slava činili samo kao luda maštarija koja se nikada neće ostvariti.

Dvejn Daglas Džonson rodio se 2. maja 1972. godine u kalifornijskom gradu Hejvordu, kao jedino dete Vejda Daglasa Boulsa i Ejt Džonson. Ona dolazi iz poznate rvačke dinastije Maivia koja broji desetak uspešnih boraca, a njena mama Lia bila je jedna o prvih i retkih žena menadžerki tog sporta. I otac, poznatiji po nadimku Roki Džonson, bio je uspešan rvač koji je sa svojim partnerom Tonijem Atlasom bio prvi crnac koji je osvojio prestižno takmičenje "World Tag Team Championship."

- Roki Soulmen Džonson bio je originalni "The Rock". Čovek koji je srušio rasne barijere u svetu profesionalnog rvanja 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, u vreme kad rvanje nije bilo globalni i komercijalni sport kakav je danas, nego ekstremno težak i okrutan posao. On i ostali borci platu su dobijali svake noći, a pištolje su morali da nose za slučaj ‘da se malo pretera’ u tim malim gradovima širom SAD-a. Počeo je da me mlati na strunjačama i u dvorani kad sam imao desetak godina i uvek bi mi govorio: “Ako povratiš, izađi, a ako hoćeš saosećanje, idi kući mami. U svakom slučaju, naradićeš se kako bi zaradio poštovanje.” Što sam iskusniji, to sam zahvalniji tati na svemu što sam od njega nasledio - rekao je o ocu koji je zbog čestih takmičenja i putovanja bio odsutan iz njegovog života. S Dvejnom je često putovala i supruga Ejt, koja mu je bila najglasniji navijač, a borbe bi gledali i ostali članovi porodice, koji bi kasnije i sami ulazili u ring. Zbog čestih putovanja roditelja, Dvejn je živeo i kod majčinih roditelja na Novom Zelandu, a posle s majkom na Havajima dok je otac obilazio razne ringove i borio se, što se nije dobro plaćalo. Porodica je jedva spajala kraj s krajem, Ejt je jedva imala dovoljno novca da im kupi hranu, nakon čega nije ostalo novca za plaćanje stanarine.

- Preživljavali smo sa 120 dolara nedeljno. Jedan dan došli smo kući i na vratima je bio lokot i obaveštenje o izbacivanju. Mama je zaplakala i počela da zapomaže: “Gde ćemo živeti, šta ćemo sad da radimo?” Dogodilo se to kad sam imao 14 i ona nije imala 180 dolara koliko je iznosila nedeljna stanarina - rekao je Dvejn, kojeg su od milja zvali Dejvi, a nekoliko decenija kasnije i njegova majka se prisetila teških dana.

- Pre sam se stalno brinula kako ću da kupim hranu za njega, za nas... sada ne mogu da verujem kakav mi je život. Deda i baka bi bili toliko ponosni na moga sina. Ne mogu biti srećnija - rekla je Ejt koja nikad nije klonula duhom, što je uvek prenosila i na svog sina jedinca.

- Ona je nesumnjivo najsnažnija žena koju poznajem - rekao je Dvejn o majci koja se trudila da drži porodicu na okupu, čak i kada je saoznala da je suprug godinama vara. Osim što je u svakom gradu imao drugu ljubavnicu, Luan Krejbl godinama mu je bila prijateljica za intimna druženja. Gotovo četvrt veka.

- Dejvi je imao 12 godina, nazvao me i počeo da viče: “Drži se dalje od mog oca, pusti moju mamu na miru!” Rekla sam mu da sve prepusti odraslima...

Bilo mu je teško kao detetu jer nikad nije viđao oca. Od 14 dana Roki bi na putu bio 12, i njegovu sinu nije bilo lako. Dejvi je stalno bio tužan - opisala je Luan, koja je slične razgovore vodila i s Ejt, a ona ju je nazivala motelskom kurvom. Dvejn joj je jednom ukrao kreditne kartice i u trgovačkom centru potrošio više od 3000 dolara. Uprkos svemu, vezu s oženjenim rvačem održavala je dvadesetak godina i uz njega bila kad je optužen za silovanje 19-godišnje devojke. Tvrdio je da su mu namestili članovi suparničkoga rvačkog tabora, a iako su optužbe odbačene, Rokiju je zabranjeno da se takmiči. Uskoro se propio, a onda ga je i supruga ostavila. - Dvejn je imao 15 kada je saznao da mu je otac optužen za silovanje - rekla je Luan. Nesređeni porodični odnosi, česta seljakanja i sve gora finansijska situacija itekako su uticali na buduću zvezdu. Dvejn je iz dobrog maminog dečka postao delinkvent koji se pridružio skupini mladih kriminalaca kojima su meta bile skupocene prodavnice u Vajkikiju.

- Tamo je bilo nekoliko četvrti u kojima su bile luksuzne prodavnice poput Prade, Gučija, Šanela, Armanija, ali i dosta draguljarnica i zlatara. U Vajkiki dolazi i puno turista, pa ima i dosta novca svih valuta. Pljačkali smo bogate turiste i butike nakon čega bismo odmah preprodavali robu - prisetio se Džonson, koji je devet puta bio uhapšen dok je još bio maloletan. Uskoro se posvetio treniranju jer su svi uspešni muškarci koje je znao ‘gradili svoja tela’.

- Sa 14 godina počeo sam da vežbam, a tada su počela i hapšenja - zbog tuče, krađe i drugih gluposti koje sam radio, a nisam trebao. Uvek sam uspeo da nađem vremena da posle-podne odem u teretanu i udaram u vreću za boks. Radio sam na telu jer sam tako mogao da pobegnem od svojih misli. Ali svejedno sam se nastavio zaje*bavati - opisao je. Osim što se bacio na vežbanje, to vreme pamti po još jednom događaju kojem su prisustvovali organi reda.

- Ja sam imao 14, a ona 18 godina kad sam izgubio nevinost u parku. Odjednom je u nas bila uperena svetiljka i pojavili su se policajci. Mislili su da se nešto loše događa, a zapravo se događalo nešto predobro. Bili su korektni prema nama i samo nam rekli da se obučemo i odemo - sa smeškom je opisao veseli susret. Tada su se počeli da se pojavljuju prvi znakovi depresije s kojom se kasnije u više navrata borio.

- Nikad nisam koristio lekove, nego sam odlučio da budem aktivan i da treniriram. Puštati krv da kola, znojiti se, to su bili moji lekovi. Nikad neću zaboraviti taj osećaj i mamu koja plače. Jedino sam tada mogao da radim na svom telu, jer svi su uspešni muškarci - Silvester Stalone, Arnold Švarceneger, Brus Vilis - bili akcioni junaci - jedna je od njegovih izjava. Gradio je mišiće i s porodicom se selio SAD-om, a u srednjoj školi u Betlehemu sasvim slučajno postao je jedan od najboljih školskih sportista. Bio je buntovni tinejdžer koji nije želeo da poštuje školska pravila i jednog dana odlučio je da ne ide u kupaonicu za učenike, nego da ušeta u zbornicu i iskoristiti toalet namenjen samo profesorima.

- Ušao je jedan profesor, njegovo ime je Džodi Cvik, snažan tip. Rekao je: “Ne bi smeo da budeš ovde.” Pogledao sam ga preko ramena i polako mu rekao: “Dobro, otići ću kada završim” i nastavio sam da perem ruke. Video sam da kipti od besa. Posle sam razmišljao o svom ponašanju i odlučio da ga moram pronaći i izviniti se. Jednostavno sam se zbog svega osećao loše - prisetio se Dvejn, koji je sledećeg dan pronašao profesora i objasnio mu koliko mu je žao zbog neprimerenog ponašanja.

- Rukovao se sa mnom. Nikad neću zaboraviti taj stisak. Nije mi ispuštao ruku i rekao je: “Želim da učiniš nešto za mene. želim da dođeš kod mene da igraš američki fudbal”. To sam i uiradio, zaigrao sam fudbal za Džodija Cvika. Bio je glavni trener, ali je meni postao i mentor i očinska figura. Volim tog čoveka i nikad neću zaboraviti koliko je uticao na mene. Ostvario sam s njim neverovatnu povezanost i on je imao empatiju za delinkventnog klinca koji je prema njemu bio bezobrazan. Verovao je u mene i tada sam počeo da razmišljam o tome koji su mi ciljevi u životu i kako da ih postignem - govorio je "The Rock". Nakon što je zaigraofudbal za školski tim, postupno su se počeli da se poboljšavaju i ostali delovi njegovog života. Popravio je ocene, a na utakmice su dolazili skauti koji su želeli da zaigra za fakultete koje su predstavljali. Prestao je da krade i poslednji je put uhapšen sa 16.

Posvetio se školi i odabiru fakulteta. Odlučio se za stipendiju Univerziteta u Majamiju kako bi radio s glavnim trenerom Denisom Eriksonom. Da bi što više povećao mišićnu i telesnu masu, počeo je da uzima steroide, ali samo nakratko.

- Probao sam ih s prijateljima s kojima sam igrao fudbal kada sam imao 18 godina, ali ništa se nije dogodilo, pa smo prestali - rekao je sportista koji je postizao dobre rezultate. Ali primarno je mesto u timu izgubio kad je za nju počeo da igra pola godine mlađi Voren Sap, koji je kasnije postao jedan od vodećih igrača NFL-a (Nacionalne lige američkog fudbala) i član Kuće slavnih američkog fudbala.

- Prebacili su me na njegovo mesto u odbrani i bio sam skeptičan da li treba to da prihvatim. Nakon što su mi treneri to saopštili, otišao sam u prostoriju rezervisanu za odbrambene igrače i seo. Dvejn je došao i pitao me zašto sam baš u toj sobi. “Tu sam jer želim tvoj posao”, rekao sam u šali, ali to je bila istina. Došao sam da preuzmem njegovo mesto u timu. Tako smo se upoznali - rekao je Sap. Nakon što je postao zamena, često je imao problema s povredama. Tokom jedne utakmice iskočilo mu je rame, a nemogućnost igranja i ruka koju nekoliko nedelja nije mogao da koristi sve su ga više bacale u depresiju zbog koje nije želeo da izađe na ispite, nego je otišao u Tampu, gde su tada stanovali njegovi roditelji. Došao je kući i nedeljama samo sedeo na kauču.

- Nisam znao šta mi se događa, zašto nisam ništa želeo da radim, zašto nigde nisam želeo da idem. Stalno sam plakao, ali u jednom trenutku čak više ni to ne možeš - priznao je, a na fakultet se vratio nakon što ga je nazvao trener.

- Odmah sedaj u automobil i vraćaj se! Jedno je kad si povređen i depresivan, a drugo kad od svega digneš ruke i kažeš: “Jeb*te se!” Bio je toliko ljut da me je bilo sram - opisao je Dvejn koji je poslušao Eriksona i vratio se fakultetskim obavezama. Ali novi talas povreda sprečio mu je blistavu karijeru u NFL-u.

Nijedan od velikih klubova na draftu ga nije izabrao, a nakon što je diplomirao kriminalistiku i psihologiju, prihvatio je ponudu kanadskog tima "Calgary Stampede" da igra za njih. San o velikoj karijeri u nekom od najboljih klubova bio je mrtav, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je prebačen u rezervni tim, gde mu je plata bila samo 250 dolara nedeljno. Kako bi mogao da plati stanarinu, dvosobni stan je delio s troje kolega, a u jednoj od prostorija spavao je na starom odbačenom madracu koji je našao u jednom motelu. I to je trajalo samo dva meseca, nakon čega je dobio otkaz. Svo to vreme uz njega je bila tri godine starija devojka Deni Garsija, koju je upoznao na početku studiranja kao 18-godišnjak. Brzo su se zaljubili, a "The Rock" je znao da će mu jednog dana postati supruga. Ipak, pre nego što su razmenili bračne zavete, nakratko su raskinuli, baš u vreme kad su mu propali fudbalski planovi, što ga je ponovo bacilo u depresiju. Nekako je došao do Majamija, a kako je imao samo sedam dolara u džepu, nazvao je oca i zamolio ga da dođe po njega i odveze ga u porodični dom u Tampi. Priznaje da mu je to razdoblje bilo najgore u životu, a nakon što se pomirio s Deni, odlučio je da se baci u porodičan posao, odnosno da okuša sreću u ringu kao profesionalni rvač.

Otac je bio protiv te ideje, jer je i sam znao koliko je teško u tom poslu uspeti, ali ipak je pristao da ga trenira. Kao posvetu njemu i dedi Piteru ‘Poglavici’ Maiviji, Dvejn je odabrao "Rocky Maivia" za svoje scensko ime, a njime je slavio i svoje samoansko poreklo. Nakon nekoliko manjih probnih mečeva dobio je priliku da nastupa za WWF (World Wrestling Federation), gde su bili uvereni da je iskusan borac.

- Nisu imali pojma, a nisu ni znali da sam bio u besparici i da nisam posedovao nikakvu opremu. Nisam imao čizme, štitnike za kolena, čak ni gaćice koje su najvažnije. Otišao sam u prvu prodavnicu sportske opreme i kupio neke blještave štitnike za koljena namenjene odbojkašima i posle nazvao ujaka da mi pozajmi bilo koje svoje stare gaće u kojima mogu da se borim - prisetio se početnih problema. Vlasnici WWF-a u njemu su videli potencijal, ali na početku publika nije dobro reagovala kada bi ga videla u ringu kao ‘heroja’, pa je postao deo tima "Nation of Domination s Faarooqom", D’Lo Braunom i Kamom. U isceniranim borbama gubili bi od protagonista koje je publika obožavala, a za potrebe te zabavne industrije morao je da promeni svoj imidž u ‘zlikovca’. Tada je rođen "The Rock". Godinu dana se borio kao dio kolektiva, ali njegov potencijal bio je očigledan i posle je kao solista sportom dominirao gotovo celu deceniju. S osvojenih 17 naslova on je najtrofejniji rvač WWF-a (danas WWE, World Wrestling Entertainment).

- Obožavao sam sve to! Tu teatralnost, to što smo pravili prave spektakle. Bilo je sve vrlo zabavno i preterano i uvek sam bio očaran svim tim momcima - rekao je najpoznatiji rvač sveta, kojem je naklonost publike donela priliku da gostuje u kultnoj američkoj humorističnoj emisiji ‘Saturday Night Live’.

Tu je primećen njegov komičarski dar i uskoro su usledile ponude za filmove od kojih je za prvi odabrao ‘Povratak mumije’. Usledili su novi projekti, u čemu ga je vodila njegova menadžerka, supruga Deni. Zajedno su birali projekte i odlučili da ga u glumačkom svetu treba predstavljati nova agencija. Kao idealnu odabrali su WME. Zahvaljujući njima stekao je bolje kontakte u Holivudu, a time mu se ukazala prilika da radi na boljim i skupljim filmovima, što ga je dovelo do statusa jedne od najbolje plaćenih zvezda.

- Rečeno mi je da se moram da se pokorim holivudskim standardima, da moram da prestanem da idem u teretanu i da ne mogu biti velik koliko želim. Zato sam se morao da se odmaknem od rvanja, zapravo sam morao da napravim sopstvenu dekonstrukciju - opisao je.

Uloge je počeo da dobija uprkos ogromnom telu, a tada je borilačku karijeru zamenio isključivo filmskom. Karijera mu je cvetala, Deni je u avgustu 2001. rodila ćerku Simon Aleksandru, ali skladan porodičan život je došao do kraja 2008. godine, kada su se Deni i Dvejn razveli.

- Kakav sam sada otac? Kakav sam muškarac kada sam se morao da se razvedem? Bilo mi je grozno što nisam uspeo kao suprug, što mi brak nije bio uspešan i razvod me posebno dotukao - rekao je Dvejn Džonson, koji se tada ponovo borio s depresijom. Uprkos krahu ljubavne veze, s Deni je ostao u izvrsnim odnosima, ona mu je i danas menadžerka i zajedno su na čelu uspešne producentske kuće "Seven Bucks", koju su osnovali još u braku. Ipak, harmonični odnosi nisu uspostavljeni odmah nakon razvoda.

- Napravili smo pauzu godinu dana da se od svega očistimo, kako bismo mogli da nastavimo kvalitetno da sarađuijemo. Rešili smo probleme u komunikaciji i sada je naša veza toliko jaka da se više ne svađamo. Važno je imati drukčije poglede u zajedničkom poslu i uvek se divim što Dvejn ne pita kako ili ko će dati odgovore na određena pitanja, on zna da ćemo zajednički do njih doći - rekla je pre nekoliko godina uspešna preduzetnica čiji drugi suprug, bodibilder Dejv Rienzi, često trenira Džonsona, a njen brat Hiram partner mu je u produkciji filmova. Jedan od filmova koje je producirao i u kojima je glumio jeste ‘Herkul’, čije je snimanje moralo da bude pomereno za mesec dana. Nakratko se vratio u ring kako bi se u posebnom događaju obračunao s Džonom Kenom, s kojim je bio u dugogodišnjoj isceniranoj zavadi. Tokom meča povredio je mišiće i tetive prepona pa su mu lekari rekli da hitno mora na operaciju. Predlog je prvo odbio, ali nakon što mu je nekoliko nedelja kasnije dijagnostifikovana kila, morao je pod nož i tada je sanirao sve povrede.

Kašnjenje je produkciju koštalo dva miliona dolara, ali gubitak su i više nego nadoknadili na bioskopskim blagajnama. Snimalo se u Budimpešti, a nekoliko dana nakon povratka kući javili su mu da je u automobilskoj nesreći poginuo Pol Voker, njegov kolega i prijatelj iz filmskog serijala ‘Brzi i žestoki’.

- Vozio sam se s Loren i ona je odjednom postala jako tiha i gledala me, pitala se da li znam. Stao sam sa strane i pročitao poruke. Uhvatio sam dah, tada smo se pomolili da Bog njegovoj ćerki da snage... Nas dvojica smo često razgovarali o našim ćerima. Obojica smo bili razvedeni i često smo razgovarali o snazi očeva i koliko je jaka naša povezanost s našim devojčicama. Kada sam došao kući, počeo sam da plačem - opisao je Dvejn s kojim je tada bila njegova nevenčana supruga, kantautorica Loren Hašijan, ćerka Siba Hašiana, bubnjara rok benda "Boston".

Dvejn i Loren su se upoznali 2006., kada je on snimao film ‘Plan igre’, a vezu su započeli tek nakon što se on zvanično razveo. Ali postoje nagađanja da je upravo 12 godina mlađa pevačica bila glavni razlog pucanja braka s Deni.

- Ona me prigrlila i volela me kada sam bio u najgorem periodu. Pomogla mi je da budem najbolji što mogu da budem - rekao je o Loren, koja je u decembru 2015. rodila njihovu ćerkicu Džasmin.

- Uvek me pitaju šta me inspiriše. Moj odgovor je iskren i jednostavan. Ono što me najviše inspiše uvek me čeka kada dođem kući. Moja Džasmin. Jednog dana znaćeš koliko me ti, tvoja sestra i tvoja mama činite srećnim, ponosnim i blagoslovenim. Ne prođe ni dan a da ne pomislim na žene u svom životu i znam da sam najsrećniji čovek na svetu - rekao je 44-godišnji Dvejn.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs