Pored glume bavio se i pisanjem

Pamtimo ga kao čuvenog Vasu S. Tajčića: Ovo niste znali o jednom od najzabavnijih srpskih glumaca! (VIDEO)

Imao je on dosta ozbiljnih uloga, ali ga šira publika zna po komičnim likovima koje je doveo, mnogi bi rekli, do savršenstva

Vip priča
Autor:
Pamtimo ga kao čuvenog Vasu S. Tajčića: Ovo niste znali o jednom od najzabavnijih srpskih glumaca! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Ivan Rodić

Cvet u reveru, kicoški uvijeni brkovi, srednje slovo koje mu je neverovatno važno pa ga redovno ističe, oštar pogled, ozbiljan glas i zabavne reči – po svemu tome pamtimo Dragutina Gutu Dobričanina, čoveka koji je na malim ekranima ovekovečio lik slavnog Vase S. Tajčića u seriji Novaka Novaka “Pozorište u kući”.

Iako nije imao želju da postane glumac, već je maštao o arhitekturi i medicini, ime Dragutina Dobričanina ostaće doveka urezano zlatnim slovima u istoriju srpske glumačke scene.

Pričali su da je Mija Aleksić težak čovek: Glumac im odgovorio na sjajan način!

Gutu pamtimo po brojnim ulogama, kao što je čuveni Moca Trifković u “Levacima”, Vlasta u “Servisnoj stanici” ili Gnjavator u “Dežurnoj ulici” koji neprestano uzvikuje ono neponovljivo – “Vid’o sam vas, vid’o sam vas”…

Igrao je i u “Gospođi ministarki”, “Diplomcima”, ali zaboravlja se i da je pisao. Za dramatizaciju “Pinokija” dobio je brojna priznanja, a njegov scenario za film “Zajednički stan” preveden je na čak 30 jezika.

Imao je on dosta ozbiljnih uloga, ali ga šira publika zna po komičnim likovima koje je doveo, mnogi bi rekli, do savršenstva. Ipak, Guta je više voleo drame nego komedije.

10 najboljih srpskih komičara: Ovo su njihove uloge zbog kojih smo plakali od smeha! (VIDEO)

– Baviti se humorom znаči rаditi posаo koji se stаlno migolji pod rukom. Jer… Ono što je smešno dаnаs, neće biti smešno sutrа, što je smešno u Beogrаdu, nije u Pаrizu, što nа Voždovcu, nije nа Dorćolu… Trаgedijа je nešto drugo, jer i dаnаs se zа izgubljenim detetom tuguje kаo i u аntičko dobа… – reči su slavnog glumca.

Životna priča Pavla Vuisića, boema koji je mrzeo glumu: Do smrti je žalio samo zbog jedne stvari!

Smatrao je, uz to, da između komedije i tragedije nema mnogo razlike.

– Između humorа i trаgedije je jednа mаlа, sаsvim mаlа ništicа… Nа primer, jednа filmskа scenа u kojoj jedаn pucа, а drugi, pogođen pаdа. Ako tu presečemo kаdаr – to je trаgedijа. Ali, аko u sledećem kаdru vidimo “ubicu” kаko iz pištoljа ištrcаvа vodu – to je već komedijа. Zа mene, humor je nаdgrаdnjа, а ne imbecilno lаkrdijаštvo. Sаsvim mi je rаzumljivo što je Tolstoj žаlio što ne može dа nаpiše komediju – govorio je Dobričanin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs