Život velike umetnice

Olja Ivanjicki, žena nepokolebljive hrabrosti, harizme i prefinjenosti: Zbog nje je ceo svet znao za Srbiju!

Na potpuno autentičan način davala je smernice svima onima koji su želeli da uđu u suštinu života i potpuno odbace kvazistvarnost koja nam se servira

Vip priča
Autor:
Olja Ivanjicki, žena nepokolebljive hrabrosti, harizme i prefinjenosti: Zbog nje je ceo svet znao za Srbiju!
Foto: Wikipedia / Nicolo

Olja Ivanjicki bila je umetnica po kojoj nas je svet prepoznavao.

Rođena je u Pančevu, kao ćerka ruskih emigranata 1931. godine. Studirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti, iako se pretežno bavila slikarstvom. Još kao jako mlada razlikovala se od svojih vršnjaka, piše Kultivisise.rs.

Čini se da je oduvek bila ispred svog vremena. Bavila se slikanjem, vajanjem, poezijom i multimedijalnom umetnošću. U sebi je nosila iskonsku harizmu, prefinjenost i šarm. Zaljubljena u filozofiju, religiju, Olja je na specifičan i jedinstven način darivala umetnost.

Obraćam se novom dobu, u kojem će sve biti moguće odmah, na nežni dodir, mali znak pažnje, na otisak palca i zvuk imena, na jedva primetnu boru, na podrhtavanje zenica...

(Iz pesme "Za Novi početak "Olje Ivanjicki)

Starost duše

Slikarstvo Olje Ivanjicki je okarakterisano kao umetnost za sebe, kao nikada do kraja razumljivo. Na svojoj paleti koristila je boje najrazličitijih tonova, a svaki ton imao je svoje značenje.

Slike Olje Ivanjicki pokreću pitanja u nama. To je i bio njen cilj. Tonovi se preklapaju od najsvetlijih ka tamnijim, bela boja označava mladu dušu, a ljubičasta najstariju, za koju je izvesno da je boravila i na drugim planetama.

Od nemaštine do vrha: Neverovatna životna priča Arnolda Švarcenegera! (FOTO)

Olja je verovala u sigurno postojanje živog sveta na planetama oko Zemlje, kao i da je privilegija i izazov živeti na Zemlji. Vodila se teorijom da kada čovek umre, njegova duša napušta telo, zatim izvesno vreme kruži i prolazi kroz proces čišćenja i oslobađanja, i na kraju ulazi u novo telo. Bila je prepoznatljiva i svetski priznata umetnica baš zato što su njena dela imala nešto više. Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a neka od njenih dela se nalaze u muzejima i galerijama u Njujorku, Kaliforniji, Filadelfiji…

Put kojim se ređe ide

Hrabra, odvažna, misteriozna i direktna, u svojim pesmama komentarisala je novo doba i svim silama se trudila da ga iskoreni.

U novom dobu, jedan će biti zamenjen mnoštvom. Klonovi će se kloniti originala i starih ljudi. Obraćam se onima koji će više puta prodati svoje uspomene, svoje kraljeve, princeze, vitezove, filmske zvezde, vlasnike robnih kuća, TV mreža.

(Iz pesme "Za Novi početak "Olje Ivanjicki)

Na potpuno autentičan način davala je smernice svima onima koji su želeli da uđu u suštinu života i potpuno odbace kvazistvarnost koja nam se servira.

Životna priča Monike Seleš: To što sam njega izgubila boli me više nego rana od noža! (FOTO)

Olja Ivanjicki je verovala u trenutke, kao i u to da se sve može preokrenuti u našu korist samo ako to zaista želimo, čak i u sekundi. Vreme je isključivo merila sekundama. Ono što je Olju gonilo da stvara bio je kosmički ritam. To je energija beskrajnih svetova koja ulazi u Oljine pesme.

Odlazak na drugu planetu

Do poslednje sekunde svog života Olja je radila, pisala i slikala. Kada je osetila da se bliži njen odlazak, bila je hrabra i smirena, verovala je da samo putuje na drugi svet, po ko zna koji put.

Nakon teške operacije, oslabljenog organizma, Olja nije gubila duh po kom su je prepoznavali. Prva rečenica koju je izgovorila kada je otvorila oči bila je: Ko je pobedio na izborima u Iranu i šta je na to rekao Putin?

Sedam dana kasnije, 24.juna 2009. godine preminula je Olja Ivanjicki.

(Autor: Teodora Veličković / Kultiviši se)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs