Holivud ga još uvek oplakuje

10 godina od tragične smrti: Najviše na svetu voleo svoju ćerku, jedna žena ga nikada nije prebolela! (FOTO)

Deset godina je prošlo je otkako je holivudski glumac Hit Ledžer preminuo, ali njegov život i dalje intrigira javnost. Uprkos brojnim emotivnim lomovima, ostao je upamćen kao neverovatan talenat koga je rola genijalnog, ali i izopačenog Džokera koštala života

Vip priča
12:06h Autor:
10 godina od tragične smrti: Najviše na svetu voleo svoju ćerku, jedna žena ga nikada nije prebolela! (FOTO)
Hit Ledžer, Foto: Profimedia

Dokumentarac o životu tragično preminule filmske zvezde Hita Ledžera u kome je otkrivena i njegova šokantna poruka koju je napisao samo nekoliko meseci pre smrti. Kratak segment filma "Heath Ledger: Too Young to Die", koji je deo nemačkog dokumentarnog serijala, pojavio se na internetu. U njemu Hitov otac Kim dozvoljava publici da vidi koliko je njegov pokojni sin bio posvećen ulozi u filmu Mračni vitez dopuštajući joj uvid u njegov dnevnik.

Glumica se verila: Nakon tragične smrti bivšeg supruga i godina patnje, ponovo pronašla ljubav! (FOTO)

foto: Profimedia

Video počinje tako što Kim otvara svesku i pokazuje beleške, crteže, fotografije iz stripa. Dnevnik stoji pored figure Oskara, koji je Hit dobio posthumno. U zapisima se vidi da je inspiraciju pronalazio u liku Malkolma Makdauela iz Paklene pomorandže. I dok se Kim približava kraju dnevnika, pojavljuje se prva slika njegovog sina u kostimu Džokera, a preko nje je markerom napisano: Zbogom.

Borba: Smrt poznatog glumca dala lice najstrašnijoj bolesti 20. veka! (FOTO)

foto: Profimedia

- Bilo mi je teško kada sam video ovo – rekao je vidno potresen Kim. Iako je Hitova smrt navodno bila slučajna, dnevnik otkriva da se borio s teškom, izopačenom ulogom i svojim emocijama.

- Zatvarao se u hotelsku sobu i tamo je provodio nedelje. Bio je opsednut likom Džokera. To je bilo tipično za Hita – rekao je glumčev otac. I sam Ledžer je za medije izjavio da se plaši uloge, ali da hoće da je učini drugačijom.

Nisu mu dali da je voli i oženi: U smrt otišao umirući za njom! (FOTO)

foto: Profimedia

- Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu mesec dana, zaključao sam se i pisao dnevnik dok sam eksperimentisao sa glasovima – bilo mi je važno da nađem originalan glas i način na koji se smejem. Zavirio sam u realnost psihopate, nekoga ko ima vrlo malu ili nikakvu svest o svojim delima. On je apsolutni sociopata, klovn koji je hladnokrvni masovni ubica, a reditelj mi je dao svu slobodu. To je zabavno, jer nema granica za to šta Džoker može da uradi ili kaže. Ničega se ne plaši i sve je velika šala – izjavio je samo nekoliko meseci pred smrt.

ŽELJAN IZAZOVA

Hit Ledžer rođen je 4. aprila 1979. u Pertu u Australiji i kao većina njegovih kolega, karijeru je počeo u televizijskim serijama. Odmalena ga je interesovala gluma i još u najranijem dobu bio je siguran da želi time da se bavi.

Voleli su se i na sceni i van nje: Porodična tragedija je ugasila njihovu ljubav! (VIDEO)

foto: Profimedia

Po završetku srednje škole, krajem devedesetih preselio se u Holivud. Prvu ulogu ostvario je u tinejdžerskoj komediji "Deset stvari koje mrzim kod tebe", a njegova karijera krenula je uzlaznom linijom u holivudskom spektaklu Mela Gibsona "Patriota". Ozbiljniji dramski izazov na koji je uspešno odgovorio upućen mu je ulogom čuvara zatvora u filmu "Bal monstruma". U romantičnoj komediji "Kazanova" igrao je legendarnog italijanskog zavodnika, a sarađivao je sa čuvenim Angom Lijem u nagrađivanoj drami "Planina Broukbek" o ljubavi dvojice kauboja. Tumačio je i lik Boba Dilana u filmu "Nisam tu" Toda Hejnsa, gde je igrao rame uz rame s Kejt Blančet i Ričardom Girom, a posle toga počeo je da ga bije glas kao izuzetno perspektivnog glumca čije vreme tek dolazi.

Jedan od njegovih biografa objavio je da Ledžer nije jedan od najboljih australijskih glumaca, ali da bi uz pažljiv odabir uloga sigurno to mogao da postane. Često se spominjalo da niko ne zna šta će Ledžeru doneti budućnost, ali niko nije ni slutio da će to biti iznenadna smrt. Džoker u filmu Mračni vitez bio je njegova najuspešnija rola, za koju je posthumno dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu. On je drugi glumac koji je ikada dobio ovo prestižno priznanje nakon smrti.

Kad je nju izgubila, sve je pošlo naopako: Tragedija koju pevačica (27) nije mogla da preživi (FOTO)

foto: Profimedia

SLAB NA GLUMICE

Na snimanju filma Ned Keli, Hit se zaljubio u stariju koleginicu, svoju zemljakinju, Naomi Vots s kojom započinje vezu koja je okončana posle dve godine.

- Imali smo predivnu vezu. Trajala je samo dve godine, ali on me činio srećnom. Stvarno je bio posebna duša i veliki glumac. Znam da je imao još toliko toga da pruži. Njegova smrt velika je tragedija za njegovu kćerku koja uopšte neće poznavati oca – rekla je glumica u jednom intervjuu 2011. godine i dodala da je uverena kako više nikada neće imati vezu kao što je bila ona s Ledžerom.

Nekoliko godina kasnije Hit Ledžer otpočeo je romansu s koleginicom Mišel Vilijams. Njihova ljubav bila je puna uspona i padova, raskidali su i mirili se nekoliko puta, a neko vreme bili su i vereni. Dobili su 2005. godine ćerku Matildu Rouz koja je u potpunosti promenila život ovog glumca. Hitov prijatelj i partner iz filma "Planina Broukbek" Džejk Gilenhal postaje i kršteni kum Ledžerove ćerke. Iako su postali roditelji, veza između Hita i Mišel pukla je 2007. godine, a on je postajao sve depresivniji i nervozniji.

Kancer joj uzeo i voljenog muža i brata: Porodična tragedija Selin Dion!

foto: Profimedia

Spekulisalo se da se okrenuo alkoholu, a ni korišćenje opijata nije mu bilo strano. Pored toga, paparaci su ga neprestano pratili, dok su mediji izveštavali o svakom njegovom koraku, što mu je dodatno povećavalo tenziju. Nakon raskida s Mišel spekulisalo se da je o bio u vezi s bivšim modelom Helenom Kristensen, a sumnjalo se i da ga je glumica Meri Kejt Olsen, s kojom je neposredno pred kraj života postao blizak, gurnula u smrt time što ga je navukla na smrtonosne lekove. O romansi između glumice Lindzi Lohan i Hita Ledžera dugo se pričalo, ali zapravo nikad nije potvrđeno da su bili zajedno.

Kako je njen dnevnik pre nekoliko godina procurio u medije, postalo je očigledno da je Lindzi zaista volela Hita i patila za njim dugo posle njegove smrti.

- Danas je Hit umro. Bio je ljubav mog života. Naučio me svemu što znam, bio je sve što želim i više. Volela bih da me zagrli i da čujem njegov smeh – napisala je Lindzi na dan njegove smrti u svom dnevniku.

Nikada nije preboleo smrt supruge: Porodična tragedija slavnog glumca! (FOTO)

foto: Profimedia

TRAGIČAN KRAJ

Holivudski glumac premlad je otišao u legendu, poput Merilin Monro ili Džemsa Dina, kao dvadesetosmogodišnjak. Poslednja uloga Hita Ledžera bila je rola zloglasnog "Džokera" u novom filmu o "Betmenu".

U intervjuu Njujork tajmsu u novembru 2007. glumac je rekao kako je pod velikim stresom i da je imao problema sa spavanjem dok je pokušavao da dočara lik Džokera.

Nakon smrti supruge ona je Pirsu Brosnanu vratila veru u ljubav: Bez njene snage ne bih mogao da živim! (FOTO)

foto: Profimedia

Hit Ledžer pronađen je mrtav 22. januara 2008. u krevetu u svom stanu u Njujorku, ležao je nag a pored njega nalazili su se lekovi. Pronašle su ga njegova kućepaziteljka i maserka. One su pokušale da ga reanimiraju, ali glumac je već bio mrtav. Prema nalazima Njujorškog medicinskog instituta, glumac je umro od prekomerne doze pilula protiv bolova, za spavanje i smirenje.

- Hit Ledžer umro je od posledica akutne intoksikacije kombinovanim efektima oksikodona, hidrokodona, dijazepama, temazepama, alprazolama i doksilamina – izjavila je tada Elen Borakov, predstavnica za štampu instituta.

Tokom uviđaja, na podu pored Ledžerovog kreveta nađena je smotana novčanica od 20 dolara, ali laboratorijski testovi nisu otkrili tragove narkotika. Policija je tada navela da u stanu nisu zatečene ilegalne supstance, a da su među lekovima pronađene pilule protiv nesanice i anksioznosti. Iako je zvanični uzrok njegove smrti slučajna prekomerna doza, mnogi veruju da je australijski glumac prolazio kroz veliku psihičku borbu pošto je sazdao lik zlikovca u filmu o Betmenu.

Ljubav kojoj je presudila posesivnost i ljubomora: Varao je sa Sofijom Loren, bio veren sa jugoslovenskom princezom! (FOTO)

foto: Profimedia

Mišel Vilijams priznala je da je smrt njenog verenika ostavila velike i trajne posledice na sve sfere njenog života, na karijeru, kao i na njeno ponašanje prema detetu i prijateljima. Ona je otkrila da je jedan od njenih načina da se izbori sa smrću oca njene ćerke Matilde bio da se drži ljudi koje je imala oko sebe.

- Hitova smrt promenila je način na koji doživljavam svet i kako se ponašam. Promenila me je kao roditelja, prijatelja, čak i posao koji zaista želim da radim. Postala je sočivo kroz koje gledam život, pokazala mi je da je sve prolazno – izjavila je Mišel ​​​​​​​za magazin Vog u septembru 2011. godine.

Oni koji u svemu vole da vide tajni znak i danas veruju da je njegova smrt povezana sa istraživanjem tamne strane ljudskog bića u filmu "Mračni vitez", a sam Ledžer naglašavao je nekoliko puta da se teško prilagođava Džokerovoj patologiji i da je uloga isuviše iscrpljujuća.

Ona ga je na kraju i odvela u smrt.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs