superstar

Životna priča Idi Sedžvik: Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

Ona je p omerala granice!

Vip priča
20:15h Autor:
Životna priča Idi Sedžvik: Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)
Idi Sedžvik, Foto: Profimedia

“Ona je izmislila mini-suknju tako što je bankrotirala i morala da kupuje odeću za decu, koja je bila jeftinija. Izmislila je i helanke, jer je celi dan nosila hulahopke da bi mogla slobodno da pleše. Bila je inovator, iz nužde kao i iz zabave, i veliki modni časopisi odmah su preuzeli njen izgled. Bila je gotovo neverovatna. Bila je moj Superstar.“ – Endi Vorhol

Životna priča najkontroverznije manekenke 90-tih: Ostao je pokošen njenom lepotom! (FOTO)

Објава коју дели MIRACLE EYE (@miracleeye) дана

Kad god čitate o umetnosti, svakako ćete u nekom trenutku naići na Endija Vorhola...Tada, neizbežno dolazite i do priča vezanih za njegovu čuvenu "Fabriku" ali i njegovoj najvećoj muzi, Idi Sedžvik.

Vizuelni umetnik, Endi Vorhol, predstavnik je pop art pravca koji je bio dominantan u Americi šezdesetih godina prošlog veka. On je osoba koja stoji iza postera i reklama koji su osmišljeni sa ciljem naglašavanja potrošačke kulture. Sigurno ste nekada naišli na poster sa multiplikovanim konzervama "Kembel"supe, portreta Merlin Monro ili neke druge poznate ličnosti poput Mika Džegera, Elvisa Prislija ili Džoan Kolins, koji karakterišu prezasićene boje i veliki formati. To je sve Endi Vorhol!

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

@feralcatpro је поделио/ла објаву дана

Ali ovo je priča o Idi Sedžvik

Idi Sedžvik je rođena u Santa Barbari u Kaliforniji. Ona je sedmo od ukupno osmoro dece Alis Delano Forest i Frensisa Sedžvika, rančera i skulptora.

Uprkost porodičnom bogatstvu i statusu, Idi je bila problematična još od ranih tinejdžerskih dana. Školovana kod kuće, najviše vremena je provodila sa dadiljama, a njen život je bio strogo kontrolisan od strane roditelja. Živeli su na ogromnom ranču, udaljeni od spoljašnjeg sveta i civilizacije. Vrlo rano idi oboljeva od poremećaja u ishrani. Sa svega 13 godina, polazi u školu "Brenson" blizu San Franciska.

Ubrzo su je iz škole vratili kući baš zbog poremećaja u ishrani. Otac ju je kaznio, tako što je nije puštao napolje. Sva deca iz porodice, ne samo Idi, imala su problema sa jako strogim vaspitanjem svoga oca. Volele su ga jako ali su ga se i plašila. Bio je harizmatičan, duhovit i šarmantan ali umeo je da bude grub, čak i da udari. Imao je druge žene, čak ga je i sama Idi jednom zatekla u krevetu sa jednom od brojnih ljubavnica. Ona se zbunila, a on je uspeo da je ubedi da je sve to umislila, udario je i pozvao doktora da joj da nešto za smirenje.

Životna priča Kevina Kostnera, glumca za kojim su žene ludele: Jedno poznanstvo mu je promenilo život! (FOTO)

Објава коју дели Pamela Golbin (@pamelagolbin) дана

1958. godine odlazi na školovanje u Merilend. Zbog poremećaja u ishrani, ponovo je izbačena. Sada već ima i anoreksiju.

U jesen 1962. godine ulazi na nagovor svog oca u psihijatrisku bolnicu, gde je upoznala studenta sa Harvarda sa kojim je imala kratku aferu i ostala u drugom stanju. Odlučila se za abortus, izašla iz bolnice sa još težim oblikom anoreksije.

1963. godine Sedžvik se upisala na Kembridž i počela da studira umetnost. Njena rođaka sa kojom je tada stanovala je rekla za Idi: "Bila je jako nesigurna u vezi muškaraca, a oni su je obožavali."

Ovaj period provela je na žurkama gde se družila sa boemskom elitom, koja je uključivala i mnogo gej populacije.

U to vreme izgubila je dva brata samo u razmaku od 18 meseci. Jedan je izvršio samoubistvo, a drugi brat koji je patio od mentalnih poremaćaja, poginuo je na motoru i to u Novogodišnjoj noći 1965. godine. Slučaj je zaveden kao nesreća, ali Idi se poverila bliskim prijateljima, i rekla da je to takođe bilo samoubistvo.

Idi se na Kembridžu proslavila svoj 21. rođendan, i tada nasledila porodično bogatstvo u vrednosti od 80.000$. Sa novcem u džepu, uputila se u Njujork u nadi da će postati manekenka. Sve te godina, Idi je preživljavala na tabletama koji su je držali normalnom. Dolaskom u Njujork, ubrzo počinje i njena avantura sa drogom. Pojavio se LSD.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)

U martu 1965. godine, Sedžvik upoznaje avangardnog umetnika Endija Vorhola na jednoj zabavi. Nije mogao da skine oči s nje kada ju je prvi put ugledao. Poslao je svog prijatelja da joj uruči pozivnicu za "Fabriku". Ona je naravno, došla. Počeli su da sarađuju u njegovim eksperimentalnim filmovima ali ga je ona svakodnevno inspirisala i za druge vrste umetnosti. Nisu se razdvajali. Najpoznatiji film u koje se pojavljue Idi Sedžvik, nazvao je "Sirota mala bogatašica."

Ona je u umetničkim krugovima Njujorka postala zvezda.

Do tada je imala smeđu kosu, koju joj je on odsekao i ofarbao u plavo, da bi ličili. Njen izgled je postao neizbežna tema u modnim krugovima. O njoj je čak i magazin Vog pisao. Već na kraju iste godine koju su proveli zajedno uživajući droge i praveći umetnost, Endi je odlučio da je se otarasi. Počela je da mu pravi probleme, što zbog droge, što zbog lošeg mentalnog stanja. To ju je jako bilo pogodilo, pošto je njega jako zavolela i do tada se jako oslanjala na njegovu podršku. Bila je slomljena.

Njegovi filmovi nisu bili komercijalno uspešni ali su danas jako visoko cenjeni u krugovima umetnika.

Nakon odlaska iz "Fabrike" Idi se preselila u čuveni "Čelzi hotel" koji je primao u to vreme razne umetnike da žive i stvaraju umetnost zajedno, a plaćanje kirije nije bilo obavezno, s obzirom da je i sam vlasnik voleo umetnost i svoje stanare koji tu napravili za kratko vreme, neka od svojih najvećih dela.

Životna priča Mije Farou: Od porodičnih tragedija do skandala! (FOTO)

Објава коју дели Em (@little_glamour_fan) дана

Idi Sedžvik je tu upoznala poznatog folk muzičara, Boba Dilana. Vrlo brzo su postali jako bliski. On ju je podržao da se ostvari i kao muzičarka, a njegov muzički agent joj je pomogao u tome. Otpevala je nekoliko pesama koje su i dan danas veoma cenjene i popularne. Njihova veza nikada nije bila javna. Po navodima njihovih poznanika, veza jeste postojala, ali se završila bolno po Idi. Naime, Bob Dilan se oženio Sarom Launds u novembru 1965. godine. Do dan danas negira svoju vezu sa lepom Idi, ali postoje njegove pesme koje su dokaz da to nije istina.

Dajan Kiton: Bila je smrtno zaljubljena samo jednom, nikada se nije udala, a sa 50 godina usvojila dvoje dece! (FOTO)

Idi još jednom ustaje i nastavlja da pronađe svoju svrhu i to je odvodi na još audicija i tako dolazi u kontakt sa scenaristom koji je napisao tekst na osnovu njenog dotadašnjeg života. Snimaju film "Ciao"Manhattan, autobiografski film o njoj. U to vreme, živeći u "Čelzi hotelu" umalo nije izgorela u svojoj sobi. Na sreću, spasili su je, i ostalo joj je nekoliko ožiljaka. U to vreme je preterivala sa drogom i alkoholom. Njeno već krhko mentalno zdravlje nije moglo do da podnese, pa je sama odlučila da se spakuje i vrati kod roditelja na ranč u Kaliforniji. 1969. godinu ponovo provodi u bolnici, nakon što je bila uhapšena zbog posedovanja droge. Dok je bila u bolnici , Idi upoznaje pacijenta Majkla Bret Posta, za koga će se i udati 1971. godine.

Nakon izlaska iz bolnice uspeva sa svojim prijateljima da završi film "Ciao!Manhattan".

Idi se udala za Majkla Posta 24. jula 1971. godine. Navodno, ovo je period u kojem nije koristila droge. Naravno, to nije potrajalo. Ostala je trezna sve do oktobra 1971. godine i to kada su joj prepisali lek protiv bolova sa kojim je "lečila" bolove koje je osećala na pojedinim mestima na telu. Uskoro je počela da meša lekove sa viskijem.

Ona je uspela da ukroti najvećeg zavodnika 20. veka: Ja sam se u njega zaljubila i želela da budem sa njim do kraja života! (FOTO)​​​​​​​

Објава коју дели Drifters Meet (@driftersmeet) дана

15 novembra 1971. godine, Idi je otišla na modnu reviju u muzeju Santa Barbara, nakon koje je bila i žurka, na kojoj se točio alkohol u reklama. Idi je popila nekoliko čaša alkoholnog pića. Zvala je svog muža da dođe po nju, što je on i uradio. To veče podelila je sa svojim prijateljem da je zabrinuta za svoj brak i da ne veruje da će opstati. Legla je sa mužem u krevet. Kada se Majkl Post ujutru probudio, pored sebe je video mrtvu Idi. Imala je samo 28 godina. Smrt se desila zbog prekomerne doze lekova i alkohola.

Idi Sedžvik je sahranjena na groblju koje se nalazi na ranču njenih roditelja. Njena majka je tu sahranjena posle nje, 1988. godine.

(Stil.Kurir.rs)​​​​​​​

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs