Sporna mera

Severina očajna: Zbog odluke suda, digle su se sve žene Hrvatske!

Kako bi nama bilo da ovo prolazimo?! Moramo joj dati podršku, stoji među komentarima u grupi
Vip priča
16:42h Autor:
Severina očajna: Zbog odluke suda, digle su se sve žene Hrvatske!
Foto: Instagram Printscreen / Severina

Brojne Hrvatice odučile su da iskažu podršku pevačici Severini Kojić, nakon što je u medije dospela informacija da pevačica 200 dana godišnje neće moći da viđa petogodišnjeg sina Aleksandra.

Razlog tome je odluka sudije Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, na kojem Severina i Milan Popović vode bitku za starateljstvo nad sinom.

Sudija je donela meru prema kojoj će Aleksandar naizmenično jednu nedelju živeti s ocem, a jednu s majkom.

Sporni deo mere je onaj koji se odnosi na letnje mesece. Prema njemu, Severina će samo po jednu nedelju u julu i avgustu provesti sa sinom, a ostalo vreme Aleksandar bi trebalo da bude sa ocem.

Okupljene žene u grupi pod nazivom "I ja sam majka", otvorenoj na Fejsbuku i Vajberu, pozvale su sve majke da izraze podršku.

"Kako bi nama bilo da ovo prolazimo?! Moramo joj dati podršku", napisala je jedna od žena na Fejsbuku.

Još jedan detalj iz nepravosnažne privremene mere koji je mnoge nagnao na preispitivanje odluke sudije, jeste činjenica da Severina sina u vreme dok je sa ocem sme telefonski da nazove samo jednom dnevno, i to tačno u 20 sati.

Iza toplog osmeha krila suze i tugu: Kejt Midlton jednim potezom dirnula ceo svet!

A post shared by Severina Kojic (@severina) on Apr 20, 2017 at 4:31am PDT

Koliko je za dete dobro da jednu nedelju živi s mamom, a jednu s tatom i da tokom celog leta vidi majku samo dve nedelje, portal Zadovoljna.hr pitao je psihologa Maju Hatvalić Capurso.

"Dete od 5 godina, koliko ima Aleksandar, može da izražava sopstvene želje i ako ono želi sa tatom da provede dva meseca, onda je to u redu. Dakle, u ovakvim situacijama najbitnije je pitati dete šta ono želi. Detetu se ne sme uskraćivati niti nametati provođenje vremena s jednim od roditelja ako ono to želi odnosno ne želi. Slično je, na primer, kada roditelji pošalju dete na dva meseca na more kod bake i deke ili u letnji kamp, a dete to ne želi.

Takva nametanja na dete mogu da deluju vrlo disfunkcionalno i traumatično. Dakle, dete od 5 godina već ima dovoljno razvijenu svest da može da kaže svoje želje i interese", objašnjava doktorka.

Za dete je takođe vrlo važno da ima neku svoju bazu, odnosno osećaj da negde pripada i da ima svoj raspored, dodaje psiholog i podseća:

"Slučajevi borbe za starateljstvo nad detetom vrlo su delikatni i sve zavisi od slučaja do slučaja. Ali, u svakom slučaju, roditelji uvek moraju da misle na to šta je najbolje za dete i rade u njegovom interesu."

Grupa podrške broji već preko 500 članica i konstantno raste, među kojima su i druge poznate osobe koje su takođe prošle iskustvo postupka borbe za starateljstvo nad detetom, ali nijedna se nije susrela s odlukom suda kao što je to u Severininom slučaju. Majke okupljene u grupi pevačici su ostavile i poruke podrške, a Severina ih je i pročitala i poručila ženama da su je dirnule do suza.

Amerika ne može da shvati: Pravo ime Obamine kćerke nije Saša! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs