Životna priča

Sudbina se poigrala sa našim glumcem: Najčešće glumio Nemce, a porodica mu ubijena u Aušvicu!

Maturirao je na trgovačkoj akademiji u Novom Sadu, ali je paralelno učio hebrejski jezik - kako u školi i porodici, tako i u sinagogi
Vip priča 28.02.2017. - 19:41h Autor: dnevno.rs
Foto: Printscreen/ Youtube/ Mira Adanja-Polak

Eugen Moše Verber rođen je u Subotici, 1923. godine, u patrijarhalnoj i ortodoksnoj jevrejskoj porodici. Mnogi ga pamte kao glumca, ali Verber je bio književnik, naučnik, prevodilac, pregovarač i svojevrsni diplomata - premda se nikada nije isticao i "hvalio" svojim umećem.

 

Eugen Verber celog života bavio se izučavanjem jevrejske istorije i kulture. Objavio je brojne radove iz judaistike, a prevodio je i sa nemačkog, mađarskog, jidiša, aramejskog i hebrejskog jezika.

 

Bio je predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Proslavio se prevodima Talmuda, Kabala, Kumranskih rukopsa i važio je za jednog od najvećih poznavalaca biblijske literature i istorije jevrejskog naroda na našim prostorima.

 

On je od malih nogu vaspitavan po načelima jevrejske tradicije i pohađao je osnovnu jevrejsku školu.

 

Maturirao je na trgovačkoj akademiji u Novom Sadu, ali je paralelno učio hebrejski jezik - kako u školi i porodici, tako i u sinagogi.

 

Upoznali se kao deca, a voleli se ceo život: Ovo je najlepša ljubavna priča svih vremena!

 


 

Verber je bio saradnik Narodnooslobodilačkog pokreta i kao takav bio je uhapšen od strane mađarskih okupatora. Izbegao je Novosadsku raciju u kojoj je poginulo između tri i četiri hiljade ljudi i prebegao je u Budimpeštu. Tamo je radio kao zubni tehničar, ali su ga krajem 1943. godine odveli na prinudni rad na Istočni front. U leto 1944. godine Eugen Verber uspeo je da pobegne iz logora i da se pridruži jedinicama Crvene armije. Prelazi u Jugoslaviju i stupa u partizane, ali je ne dugo potom demobilisan zbog bolesti.

 

Nakon demobilizacije Eugen počinje glumačku karijeru u Vojvođanskom narodnom pozorištu, a paralelno radi i kao novinar u subotičkoj "Hrvatskoj riječi" i jednom mađarskom listu.

 

Pamtimo ga kao Hansa Šmita iz "Otpisanih", Matkovića iz serijala o kamiondžijama Paji i Jaretu, ali i kao kolegu Veselina Cvetkovića u kultnom filmu "Varljivo leto '68". Zapažene su i njegove uloge u filmovima Operacija Beograd, Valter brani Sarajevo, Salaš u malom ritu, Zimovanje u Jakobsfeldu, Zadah tela, Biciklisti...

 

Svega nekoliko meseci pošto su mu okupatori ubili majku, dve sestre i veliki deo familije, Eugen je kročio na pozorišne daske i njegova prva rečenica izgovorena pred publikom bila je - "Hajl Hitler".

 

Igrao je u skoro 60 filmova u periodu od 1960. do 1990. godine, a zbog odličnog izgovora nemačkog jezika igrao je uloge nemačkih oficira u ratnim filmovima.

 

Svake pete godine, Eugen Verber išao je u Aušvic, kako bi se poklonio senima svoje majke i sestara.

 

(Iz knjige "Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista, autora Mirjane Belić-Koročkin i Radivoja Davidovića)

 

Neverovatna priča Rahele Ferari: Zbog ovog događaja je potpuno osedela za par minuta!

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...