Životna priča

Zašto su glumice lagale da se ne poznaju: Tajna o kojoj je brujao Holivud!

Prvo je to bila ogromna ljubav, a onda potpuno ignorisanje
Vip priča
13:38h Autor:
Zašto su glumice lagale da se ne poznaju: Tajna o kojoj je brujao Holivud!
Foto: Profimedia

Greta Garbo, rođena Šveđanka, stigla je u Holivud 1925. kada joj je bilo 20 godina. Pet godina starija Marlen Ditrih došla je iz Nemačke pet godina kasnije.

Prema istoriji kakva je zapisana u Holivudu, Garbo i Ditrih su se srele samo jednom, 1945., kada ih je Orson Vels predstavio jednu drugoj na zabavi. Susret dve glumačke dive nije prošao najbolje. Marlen, iako majstor u laskanju, nije dobila ništa s time kada je rekla Greti da je boginja.

Garbo, poznata po tome da nikada nije uzvraćala kompliment, jedva je promrmljala "hvala" i otišla. Karijera Grete Garbo do tada je već bila na kraju i glumica je samo želela da je svi ostave na miru. Naročito je želela, kako se činilo, da je Marlen Ditrih ostavi na miru.

U automobilu na povratku sa zabave, Marlen je navodno promrmljala "stopala joj nisu toliko velika kako se priča".

Čitav život Garbo i Ditrih poricale su da poznaju jedna drugu.

Rani Holivud je selo u svakom smislu. Svako je poznavao svakoga, pa je gotovo nemoguće da su se dve toliko poznate glumice uspele mimoići čitave tri decenije. Zbog njihovog ignorisanja međusobnog postojanja, krenula su šuškanja da dve glumice kriju veliku zajedničku tajnu.

Nesrećan život kraljice Holivuda: Najveću tajnu ponela u grob!

Naime, spisateljica Diana Meklen u knjizi "The Girls: Sappho Goes to Hollywood" tvrdi kako su se Ditrih i Garbo, ne samo poznavale i pre nego su došle u Holivud, već da su i bile u romantičnoj vezi 20 godina pre nego ih je Orson Veles predstavio jednu drugoj na zabavi. Njihova afera, piše Meklen, iako kratka, trajno je uticala na obe glumice.

Sve je počelo, tvrdi Meklen, tokom snimanja nemačkog nemog filma "The Joyless Street" snimljenog u Berlinu 1925. godine. Iako su se obe glumice pojavile u filmu, Marlen je do svoje smrti 1992. javno poricala da ima ikakve veze s tim filmom. Ime Marlen Ditrih i ne spominje se nigde na špici, ali pažljivim proučavanjem filma, Diana Meklen sa stopostotnom sigurnošću tvrdi da se Ditrih pojavljuje u nekoliko scena.

Iako je glumica u filmu imala crnu kosu i bledoliku put (verovatno zbog toga jer je Marlen nekoliko meseci ranije rodila kćerku Mariju), gledajući njene oči, geste i prepoznatljive kratke prste na rukama, nije bilo greške – to je Marlen Ditrih, ispričala je Meklen. I u jednoj ključnoj sceni prizor – Garbo se onesvesti i padne u naručje Marlen Ditrih.

Taj film označio je početak ljubavne afere koja je pošla po zlu te završila s ogorčenjem, boli i optužbama za izdaju te Gretinim zavetom da će do kraja života opsesivno čuvati svoju privatnost, otkriva Meklen.

U vreme kada je film "The Joyless Street" snimljen, Marlen Ditrih bila je verovatno najzaposlenija i najstrastvenije biseksualka berlinskog teatra. Imala je samo 23 godine, ali njen seksualni apetit i sklonost k zavođenju drugih žena bili su nadaleko poznati.

Spavala s kim je htela, imala nameru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici!

Za razliku od Ditrih, Garbo nije bila niti sofisticirana niti deo berlinske dekadencije. Odgojena u siromašnoj porodici koja je živela u sporednoj uličici u Stokholmu, prvi uspeh postigla je kao model za šešire u katalogu jedne robne kuće. Bila je svesna neimaštine kojom je okružena, neobrazovana i zbunjena zbog vlastite seksualnost te zbog svega toga laka meta halapljivoj Ditrih.

Marlen Ditrih od života je uzimala sve što joj je pružao, a u svojim životnim užicima nije imala kočnica. Marlen je, navodno, bez ustručavanja ljudima oko sebe pričala o svojoj novoj mladoj prijateljici Garbo. Neretko su te priče imale i prizvuk podsmeha jer je Gretu nazivala neukom provincijalkom bez manira zbog čega se holivudska ikona osećala osramoćeno i poniženo. Greta Garbo, zaključuje spisateljica Diana Meklen, osećala se izdato od "čudovišta" koja je odala njene tajne i rugala se njenom poreklu.

Do vremena kada su obe došle u SAD, njihovo suparništvo bilo je nepremostivo. Za obe je, izgleda, bilo lakše da budu stranci.

Ono što je Holivud uradio ovoj glumici, pravi je horor: Tragedija o kojoj se priča! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs