Hrabra žena

Amal Kluni na ivici suza: Stavljam život na kocku! (VIDEO)

Njena nova klijentkinja je Nadija Murad, devojka koju je Islamska država zarobila i držala je kao seksualnu robinju kada je imala samo 19 godina
Vip priča
20:28h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / TODAY

Potrešena i ganuta, advokatica Amal Kluni progovorila je u intervjuu za Today o svom najnovijem slučaju i otkrila kako se sprema da se na sudu bori protiv Islamske države.

 

Njena nova klijentkinja je Nadija Murad, devojka koju je ta teroristička grupa zarobila i držala je kao seksualnu robinju kada je imala samo 19 godina. Nadijina ispovest je pre nekoliko meseci izazvala potpuni šok među glavešinama u Ujedinjenim nacijama, pred kojima je ispričala šta joj se sve dogodilo.

 

Kluni je rekla da su Nadiju silovala dvojica muškaraca sve dok se ne bi onesvestila. Pripadnici Islamske države ubili su šestoricu od osmorice njene braće kao i njenu majku kada su upali u njen rodni grad na severu Iraka pre dve godine u vreme kada su počinili genocid nad jazidima.

 

Pravo lice Amal Kluni: Žena zbog koje je Džordž pao u drugi plan! (FOTO)

 

 

"Ne mogu da zamislim ništa gore što jedan čovek može da uradi drugom", izjavila je Kluni i otkrila koja je njena motivacija za angažman na ovako riskantnom slučaju.

 

"Ovo je moj posao. Osećam bes, stravično je slušati svedočenja devojčica od tek 11 i 12 godina i šta im se sve dogodilo. A mi još ništa nismo učinili u vezi s tim", odgovorila je i napomenula da je rizik s kojim se suočava obrušavajući se na brutalne teroriste mnogo manji od potrebe da se bori protiv njihovog beskrupuloznog tretmana ljudi, posebno žena.

 

Foto: Printscreen Youtube / TODAY
Foto: Printscreen Youtube / TODAY

Nadija, njene dve sestre i neke maloletne rođake odvedene su u Mosul zajedno sa još 150 devojaka nakon što je ISIS 2014. napao njeno selo, gde su potom brutalno silovane. Džihadisti su počeli da ih siluju još dok su bili na putu za Mosul.

 

"Celim putem su nas ponižavali, dirali i zlostavljali. Odvezli su nas u Mosul sa još 150 drugih jazidskih porodica. U jednoj zgradi bilo je hiljadu porodica i dece koju su razmenjivali kao poklone. Jedan od njih mi je prišao i hteo da me uzme. Gledala sam u pod, bila sam potpuno prestravljena. Kada sam podigla pogled, videla sam ogromnog muškarca. Izgledao je kao čudovište", rekla je Nadija u decembru pred Savetom bezbednosti UN-a.

 

Pakao novinarke: Silovana 460 dana, a onda je doživela nešto neverovatno! (FOTO, VIDEO)

 

 

Nadija je nakon tri meseca nekako uspela da pobegne. Prvo je pronašla utočište u izbegličkom kampu, a potom zatražila azil u Nemačkoj. Njene dve sestre takođe su preživele i pobegle islamistima. Jedna je trenutno s njom u Nemačkoj, a druga je u izbegličkom kampu u Iraku s njihova dva brata.

 

Kluni je rekla kako je, čim je čula za Nadijinu priču, znala da mora da je zastupa pred sudom, tvrdeći kako bombardovati Islamsku državu "nije dovoljno".

 

Foto: AP
Foto: AP

"Ne možete na taj način da ubijete ideju. Mislim da je jedan od načina da razotkrijete njihovu brutalnost. A deo toga može da se učini kroz suđenja", rekla je Kluni.

 

Takođe, dodala je ona, mnoge žrtve ISIS-a vide Nadiju kao budućnost i njihovu jedinu nadu i zato obe rizikuju svoje živote.

 

"Da, stavljam svoj život na kocku, ali ni nemam život ako ne dajem nadu žrtvama. Ovo nije šala. Radi se o pripadnicima ISIS-a koji su Nadiji poslali vrlo specifične pretnje da će joj se osvetiti. Rekli su: 'Radićemo ti svašta' ", rekla je Amal Kluni i otkrila da je razgovarala sa suprugom Džordžom pre nego što je preuzela slučaj.

 

"Mislim da je to što Amal radi neverovatno", rekao je Kluni.

 

Poklon za godišnjicu braka: Otkriveno kako je Džordž Kluni iznenadio suprugu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs