Šokantno

Svi pričaju o skandalu kraljevske porodice: Njihove prevare i pljačke šokirale svet!

Kristina, nekad glamurozna sestra španskog kralja, prošle nedelje je postala prva članica španske kraljevske porodice koja se našla pred sudom, optužena zbog kaznenog dela
Vip priča
15:32h Autor:
Svi pričaju o skandalu kraljevske porodice: Njihove prevare i pljačke šokirale svet!
Foto: Profimedia

Ovo je jedan od najponižavajućih događaja koji su ikad pogodili neku evropsku kraljevsku porodicu savremenog doba!

Naime, Infanta Kristina, nekad glamurozna sestra španskog kralja, prošle nedelje je postala prva članica španske kraljevske porodice koja se našla pred sudom, optužena zbog kaznenog dela.

Šesta po redu do krune, ova dama i njen suprug - Inaki Urdangarin, bivši olimpijski rukometaš, optuženi su da su činili deo mreže korupcije i onih koji su izbegavali plaćanje poreza, čime su državu oštetili za nekoliko milona evra i to taman u razdoblju kad je prolazila kroz najgoru finansijsku krizu u poslednjih nekoliko desetleća.

Pedesetogodišnja Kristina je najmlađa kćerka bivše kraljice Sofije i kralja Huana Karlosa, koji je abdicirao 2014. godine, nakon neprijatnog skandala kad je ulovljen tokom lova na slonove. Kristina se danas suočava sa optužbama za utaju poreza i pranje novaca među kojima je bilo i oko 5.6 miliona evra iz javnih fondova.

Novi posao Kejt Midlton: Evo šta će sve da uradi za samo jedan dan!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novi kralj, tj. njen brat Filip, prekinuo je sve veze s nekad voljenom sestrom, a u procesu koji je u Španiji poznat kao "vatrozid", Filipe je detaljno sve pregledao kako bi prekinuo i poslednju nit koja ga veže sa osramoćenom sestrom. Doduše, mnogi smatraju da to čini iz itekako dobrog razloga.

Naime, postoji veliki strah za čitavu kraljevsku porodicu ukoliko bi očajna Kristina, njen suprug, ili neko drugi od 17 optuženih, odlučio da zatraži smanjenje kazne tvrdeći da je kraljevska porodica čitavo vreme znala što se događa. Takva bi optužba, bez obzira bila ona istinita ili ne, ostavila veliku mrlju na monarhiji.

Upravo zbog činjenice koliko je toga u pitanju, mnogi posmatrači španskog društva su bili skeptični i smatrali da slučaj nikad neće završiti na sudu. S druge strane, mnogi obožavatelji kraljevske porodice smatraju da je ovo tragičan završetak nekad glamurozne kraljevske bajke.

Divan, mladi par upoznao se 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti, gde je Urdangarin predstavljao Špansku. Venčali su se godinu dana kasnije, a kralj ih je proglasio vojvodom i vojvotkinjom Parme, drevnom titulom s Mallorce, regije u kojoj im se trenutno sudi.

Živeli su, naizgled, divnim životom, a njihov im je život na visokoj nozi omogućio kupovinu sedam miliona evra skupog apartmana u Barseloni 1999. godine, koji je trebao izgledati kao palata u malom.

Novac koji su proneverili prali su putem Noos instituta, neprofitne sportske organizacije u kojoj je Kristina bila članica odbora, a Urdangarin predsednik.

Kad su se pojavile prve optužbe, u novembru 2011. godine, javnost se brzo okrenula protiv njih.

Omiljena kraljičina snaja: Kako je Sofi, grofica od Veseksa, zamenila Kejt Midlton! (FOTO)

AP / Michael Sohnc
AP / Michael Sohnc

Nova kraljica je preuzela "stvar" u svoje ruke

Jednom kad je stari kralj sišao s trona, odluke je počela da donosi nova španska kraljica - Leticija Ortiz, bivša novinarka i voditeljka koja se udala za Filipa 2004. godine.

Neverovatna pažnja medija od početka je usmerena na mladu kraljicu (koja je inače nagrađivana, poznata novinarka), koja je brzo donela odluku da je nužno da se suprug i ona odmaknu od njegove sestre. Ona je isto tako insistirala da Huan Karlos izađe u javnost sa saopštenjem da su "svi isti pred licem pravde".

Leticija se isto tako pobrinula da Kristina bude što manje indentifikovana kao deo kraljevske porodice, pa nije dobila ni uobičajne božićne pozivnice.

S druge strane, Urdangarinov bivši poslovni partner je objavio da kraljev zet nikad nije samostalno učinio nijedan potez bez odobrenja iz palate.

Svejedno, malo je onih koji veruju da bi Kristina stvarno mogla završiti u zatvoru, iako je uporni tužitelj očigledno uzeo na pik.

Previše seksi za dvor: Evo zašto kritikuju kraljicu Leticiju! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I tako je počelo veliko suđenje o kojem bruji čitava Španija.

Tužiteljstvo tvrdi da je nemoguće da Kristina nije bila svesna suprugovih navodno sumnjivih poslova, te je optužena da je ispraznila Noosove račune putem kompanije nazvane Aizoon; da je lažno naplaćivala račune na ime instituta i da je nakon toga zahtevala porezke olakšice bez pokrića: kao za iznajmljivanje vlastitog doma, pripremanje dečjih zabava, odlazak na safari u Afriku i rođendanski karting.

Njen advokat, Jesus María Silva, opisao je slučaj protiv nje kao "kršenje temeljnih ljudskih prava", te je izjavio da bi se najugledniji španski pravnici okrenuli u grobu na sve ovo.

Ali šta ćete se dalje dogoditi i koliko će suđenje naštetiti monarhiji, pokazaće samo vreme.

Njihov život je bajka: 10 običnih žena koje su se udale za prinčeve! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs