Saznajte

Nesrećni po rođenju, zauvek drugi: Šta rade članovi kraljevskih porodica koji ne nasleđuju tron?

U centru pažnje je britanska kraljevska porodica i najviše se prate životi njenih članova, međutim, zanemarene su ostale evropske monarhije
Vip priča
10:26h Autor:
Nesrećni po rođenju, zauvek drugi: Šta rade članovi kraljevskih porodica koji ne nasleđuju tron?
Foto: Profimedia

U centru pažnje je britanska kraljevska porodica, i najviše se prate životi njenih članova. Međutim, zanemarene su ostale evropske monarhije i to kakvim životom žive potomci "plave krvi".

Pročitajte kakva je sudbina njih zadesila:

Belgija

Princeza Belgije Astrid je mlađa sestra kralja Filipa. Ona ima 52 godine i udata je za princa Belgije Lorenca. Nakon što joj je brat postao kralj 2013. godine, ona je preuzela neke od dužnosti, kao što je na primer predstavljanje Belgije u inostranstvu i promovisanje belgijskih trgovinskih interesa. Ona posvećuje dosta svog vremena radu u dobrotvorne svrhe, uključena je u medicinu i bivši je predsednik belgijskog Crvenog krsta. Ona sedi u Međunarodnom paraolimpijskom odboru. Ona je 5. u redu na belgijskom tronu.

Ko je otac princa Harija: Skandal potresao britanski dvor! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Danska

Princ Danske Joakim je mlađi sin kraljice Margrete II. Njegov stariji brat, prestolonaslednik Frederik je očigledni naslednik, a Joakim je 6. u redu nakon njegovog brata i njegovo 4 dece.

On ima 45 godina, a svoju karijeru gradio je u vojsci. On je sada u braku po drugi put i ima dvoje dece iz prvog braka i dvoje iz drugog. Nijedno od njegove djece nisu stilizovani kao Kraljevska Visočanstva.

Holandija

Jedan od najintrigantnijih kraljevskih životnih priča nalazi se u kraljevskoj porodici Dutch, gde je princeza Irene, sestra kraljice Beatriks koja je vladala u Holandiji od 1980. do 2013. godine izazvala skandal 1960. godine, prelaskom u katoličanstvo kako bi se udala za španskog verenika, Karlosa, vojvodu od Parme.

Princeza je odbacila protestantsku porodicu koja nije prisustvovala njenom venčanju 1964. godine. Kasnije je razvedena i vratila se da živi u Holandiji sa svojom decom.

Šokantno saznanje: Princeza Dajana bila trudna u času pogibije? (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Norveška

Princeza Norveške Marta je najstarija kći kralja Haralda V. Ona nije bila u liniji za tron u vreme svog rođenja 1971. do 1990. godine, jer norveškim zakonom samo muška deca su mogla naslediti tron. Kada je promenjen zakon, princeza Marta je postala 4. u redu nakon njenog brata Hakona, prestolonaslednika i njegovo 4 dece.

Princeza vodi vlastiti posao - nastupe horova. Od 2002. godine plaća porez na dohodak i odrekla se titule Kraljevskog Visočanstva. Međutim ona je zadržala svoj položaj u liniji sukcesije, a i dalje vrši javne dužnosti u ime kralja.

Španija

Najstarija kći (princeza) Kristina od Španije je drugo dete kralja Huana Karlosa I, koji je vladao do 2014. godine, kada je abdicirao u korist svog sina, Kristininog mlađeg brata, koji je postao kralj, Felipea VI. Ona je 6. u redu sukcesije za tron nakon Felipea, njegove dece, njene starije sestre Elene i Elenine dece.

Španska kraljevska porodica je povezana sa optužbama za prevare i pranje novca kojim je stavljena mrlja na reputaciju stare monarhije. Najstarija kći Kristina i njen suprug Inaki Urangarin su istraženi 2012. godine pod sumnjom za prevaru u dobijanju javnih sredstava. Kristina je htela da se preseli u Ženevu sa svojom porodicom da izbegne pažnju medija.

Bila je optužena za pranje novca i utaju poreza od strane španskog suda početkom 2014, ali je kasnije optužba odbijena.

Naizgled dosadan porodični čovek: Evo koje perverzije je godinama radio švedski kralj! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP

Švedska

Princ Karl Filip je drugo dete kralja Karla XVI Švedske. On je 3. u liniji nasleđivanja, nakon njegove starije sestre princeze Viktorije i njegove nećakinje princeze Estele.

Godine 1980. Švedska je postala prva monarhija na svetu koja je uvela da najstarije dete monarha, bez obzira na pol bude prvo u redu nasleđivanja. To objašnjava zašto princ Karl Filip nije prvi u redu za naslednika svog oca.

On je poručnik u švedskoj mornarici.

Engleska

Princ Henri, poznatiji kao Hari, je mlađi brat princa Vilijama, i unuk kraljice Elizabete II. On je bio 4. u redu sukcesije do rođenja Vilijamovog 2. deteta.

Princ Hari je obučen na Kraljevskoj Vojnoj akademiji u Sandhurstu. Inkognito je služio u pokrajini Helmand u Avganistanu 2007-08, ali je izvučen kada je australijski magazin objavio tu informaciju. Proveo je još 20 dana u Avganistanu 2012-13.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs