Neverovatno

Dita fon Tiz: Žena koja je od striptiza napravila umetnost! (FOTO)

Takođe poznata je njena izjava da ona vraća (seksualno) začikivanje u striptiz, što je na engleskom simpatična igra reči ’’I put the tease back into striptease’’
Vip priča
19:44h Autor:
Dita fon Tiz: Žena koja je od striptiza napravila umetnost! (FOTO)
Foto: Profimedia

Dita fon Tiz, žena neobične biografije ostvarila je američki san – od devojčurka iz provincije izrasla je u Ditu foin Tiz, kraljicu neoburleske.

Rođena je 1972. u Ročesteru u Mičigenu kao Heder Rene Svit, srednja od tri ćerke. Odrasla je uz majku koja se bavila manikirom i ocem mehaničarem, a pohađala je srednju školu u Irvinu u Kaliforniji, pošto se tamo preselila sa porodicom zbog očevog posla.

Od ranog uzrasta bavila se baletom, a kao trinaestogodišnjakinja nastupala je za lokalnu baletsku trupu. Kasnije, kada je Heder napunila petanest godina, majka ju je odvela u prvu kupovinu grudnjaka i izabrala joj običan pamučni veš. Ovo iskustvo bilo je razočaranje za mladu Heder, budući da je kradući očeve ,,Plejboje’’ maštala i očekivala čipkast veš, haltere i pertlaste korsete.

Mata Hari fatalni ratni špijun i kurtizana: Erotski ples uzdigla do ranga umetnosti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, zaposlivši se iste godine kao prodavačica u prodavnici ženskog donjeg rublja, buduća kraljica burleske je otad stekla naviku da na sebi ima čipku, skupocene dokolenice i korsete. Već sa osamnaest nastupala je u lokalnom striptiz klubu gde se odmah izdvojila svojim specifičnim nastupima i izborom garderobe. Još tada je na sceni nosila duge rukavice, korsete, haltere i ostale rekvizite koje je viđala u filmovima o burlesci. Na koledžu je studirala istoriju kostimografije, a danas često i dizajnira kreacije koje nosi za poziranja pred fotoaparatom. Inače, ljubav prema retro stilu razvila je zahvaljujući svojoj majci.

Pod njenim uticajem, još kao mala, upoznala se sa Holivudom i njegovom glamuroznom ikonografijom, koja joj je postala fascinacija, a koju je potom na uspešan način oživela i na početku dvadeset prvog veka. Među glumicama iz njoj omiljene epohe Ditu je naročio oduševila Beti Grejbl, jedna od prvih pinap devojaka.

Plesom oko šipke započele karijeru: Poznate dame koje su se bavile striptizom! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ditin neobični pseudonim je izuzetno zanimljiv i višeznačan. Naime predlogom ,,fon’’ (’’von’’) koji je u nemačkoj kulturi bio znak raspoznavanja plemića, Dita nam jasno daje doznanja da se u plemenitom sinkretizmu njenih nastupa (pored baleta i striptiza) krije i duh dvadesetovekovnog nemačkog kabarea i burleske, a njeno prezime izgovara se isto kao engleski glagol ’’to tease’’ čije je žargonsko značenje seksualno začikivati, provocirati, pa i zavoditi.

Očigledno u Ditinom slučaju ona stara latinska ’’nomen est omen’’ u potpunosti važi. Takođe poznata je njena izjava da ona vraća (seksualno) začikivanje u striptiz, što je na engleskom simpatična igra reči ’’I put the tease back into striptease’’.

U vreme kada je počinjala da se bavi striptizom ubrzo je postala i fotomodel, a zatim i fetišmodel, te je u tim krugovima postala poznata kao uskostruka. S obzirom na to da je od tinejdž uzrasta nosila korsete, Dita je uspela da svede širinu struka na neverovatnih 56 centimetara, a pritegnuta korsetom obim joj se smanjuje za još četrnaest centimetara.

Bogatija i od kraljice Elizabete: Njen deda je kralj pornografije, a živi kao običan svet! (FOTO)

Ovako kostimirana njena figura doslovno dobija obličje gotovo idealnog peščanog sata. Od devedeset druge Dita fon Tiz je i sama ušla u svet burleske. Uspon njene karijere kreće od 1999. kada se prvi put pojavila u voljenom ,,Plejboju’’, na čijim se stranicama njene fotografije redovno pojavljuju do 2002. Ova činjenica ne čudi, budući da je Dita miljenica vlasnika ,,Plejboja’’, Hjua Hefnera.

A photo posted by Dita Von Teese (@ditavonteese) on Aug 1, 2015 at 11:11pm PDT

Retro diva ima i nezanemarljivu filmsku karijeru. Naime, u višestruko nagrađivanom kratkom filmu iz 2005. ,,Smrt Salvadora Dalija’’ Dita je glumila Galu, voljenu suprugu čuvenog španskog nadrealiste. Za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na ,,Beverli Hils filmskom festivalu’’. Dita je zvezda i brojnih spotova popularih muzičkih sastava. Pored ,,Grin deja’’, pojavljuje se i u spotu britanskog benda ,,Džoj Divižn’’ za pesmu ’’She’s Lost Control’’, a takođe i u videu za pesmu ’’Mobscene’’ svog ondašnjeg dečka Merlina Mensona.

Njeno ime nosi ekskluzivna linija seksi ženskog donjeg veša, kao i posebni ,,Vonderbra’’ grudnjak sa oznakom ’’party edition’’. Inače kostimi za njene nastupe su prekriveni hiljadama ,,Svarovski’’ kristala, a o šminci za nastupe brine sama, kao i o svojoj kosi, koju farba kod kuće. Poslovni aranžmani u kojima je burleskna zvezda učestvovala jesu marketinška kampanja za ograničenu ediciju ,,Perijer’’ vode, kao i reklama za ,,Reno’’, koja je u Britaniji zabranjena da se prikazuje u dnevnom terminu.

A photo posted by Dita Von Teese (@ditavonteese) on Jun 4, 2015 at 10:27am PDT

Sporni trenutak koji je uzrokovao dnevnu cenzuru jeste kada gospođica Fon Tiz skine grudnjak na veliko oduševljenje fudbalera Tijerija Anrija. Međutim, na žalost muškog dela publike, reklama je tako kadrirana da se u pomenutom trenutku lepotici vide samo leđa.

Danas kraljica burleske, nekada prosečna devojka: Kako je Dita fon Tiz izgledala sa 16 godina (FOTO)

Ditin privatni život podjednako je dinamičan koliko i profesionalni. Naime, Dita je tokom cele godine na relaciji između svoja dva doma u Holivudu i Parizu. Zanimljivo je da zbog kolekcionarskog duha sakuplja retro skupoceni kineski porcelan, naročito setove za čaj. Njena kuhinja je opremljena u pink boji, a ima i posebnu prostoriju u kojoj drži šešire.

Bila je udata za Merlina Mensona i sa tim je spojila nespojivo. Razvela se od njega jer nije mogla da podnese njegove česte prevare.

" Bez obzira koliko ga volim, jednostavno nisam mogla da mu oprostim prevaru," navela je Dita.

Burleska zaludela Amerikance: Skidanje na sceni koje nije samo striptiz (FOTO)

A photo posted by Dita Von Teese (@ditavonteese) on May 12, 2015 at 8:21am PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs