6 SLUČAJEVA INCESTA ZBOG KOJIH ĆETE SE NAJEŽITI: Ovo je nešto najodvratnije što je SVET UPAMTIO

Incest je dugo ostao jedan od najvećih tabua na svetu, ali to ne znači da ga istorija nije registrovala i zapamtila

Vip priča
Autor:
6 SLUČAJEVA INCESTA ZBOG KOJIH ĆETE SE NAJEŽITI: Ovo je nešto najodvratnije što je SVET UPAMTIO
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Iako je incest nešto na šta se svi ježimo, ipak je postojao i postoji i dan danas. Donosimo vam 6 najgorih slučajeva incesta koje je istorija zapamtila:

1. Čarls Darvin i Ema Vedžvud Darvin

Čarls je bio veran suprug Emi, svojoj prvoj rođaki. Zajedno su imali desotoro dece, od kojih je troje umrlo u mladosti. Od sedmoro dece koja su preživela, troje je bilo neplodno (Darvin je detaljno zabeležio stanje svog zdravlja i zdravlje svoje porodice).

Kada su se njegova deca razbolela, pozivao se na svoje spise o samooplodnim biljkama i plašio se da će njegova deca naslediti slabosti zbog incesta.

Istraživači su posmatrali četiri generacije porodica Darvin i Vedžvud i otkrili mnoge srodne brakove sa obe strane. Kao što se Darvin plašio, sličnost između Vedžvudovih i Darvinovih genetskih linija doprinela je zdravstvenim problemima njegove dece.

Čarls Darvin, Ema Darvin
foto: Profimedia

2. Kralj Tutankamon

Kada je grobnica kralja Tutankamona – verovatno najpoznatije ličnosti u istoriji starog Egipta – otkrivena 1922. godine, obimno izveštavanje u štampi učinilo je da zgodan, blistav izgled faraonovog lica, prikazan na njegovom sarkofagu, postane međunarodno poznat.

Do nedavno, uzrok smrti Tutankamona bio je misterija. Istoričari spekulišu da je njegov kratki život mogao da se završi tragičnom nesrećom kočije ili čak ubistvom, ali nedavna naučna istraživanja tvrde suprotno.

Virtuelna obdukcija, koristeći više od 2.000 skeniranja Tutankamonove mumije, otkriva tačniju sliku tela 19-godišnjaka.

Uprkos njegovoj ikonografiji, široki ženstveni bokovi, naglašeni zagriz i klinasto stopalo su neke od stvarnih Tutankamonovih fizičkih karakteristika.

Uzrok? DNK analiza otkriva da je on bio proizvod incesta. Zbog toga je takođe patio od epilepsije temporalnog režnja, malarije i izuzetno bolne Kohlerove bolesti - što je sve moglo na kraju dovesti do njegove smrti.

Incest je podstican u egipatskim kraljevskim porodicama da bi se održala čistoća unutar krvne loze. Kao što dokazi pokazuju, urođeni neželjeni efekti incesta mogu biti razorni.

Dodatni dokaz: Tutankamon je i sam bio u incestuoznom braku sa svojom polusestrom Ankhesenamun koja je rodila dve mrtvorođene ćerke.

Tutankamon
foto: anDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Habzburška dinastija

Habzburška dinastija je bila dominantna kraljevska kuća širom Evrope tokom mnogo vekova. Osim što su vladali Austrijom više od šest vekova, kraljevski brakovi su proširili svoju moć na Bohemiju, Mađarsku, pa čak i Španiju.

Ogromna porodica se granala u mnogim pravcima. Na kraju je došlo do tačke u kojoj njihovi strateški brakovi nisu mogli povećati njihovu moć, s obzirom da su već vladali većinom glavnih gradova u Evropi.

Konačno je došlo do tačke u kasnom 16. veku kada su počeli da se venčavaju međusobno. Dakle, zapisi ukazuju na neobuzdani incest tokom većeg dela Habzburške 200-godišnje vladavine Španijom u 16. i 17. veku.

Moćna Habzburška dinastija se konačno raspala 1700. godine kada je kralj Karlo II umro bez naslednika koji bi preuzeo presto. Nakon generacija inbridinga, istoričari sugerišu da je Čarls II bio neplodan zbog urođenih deformacija, što je dovelo do izumiranja habzburške krvne loze.

Hazburgovci
foto: Nicholas Pieneman / Bridgeman Images / Profimedia

4. Princeza Nahienaena sa Havaja

Rođena 1815. godine, princeza Nahienaena sa Havaja dovedena je na vlast tokom perioda velike tranzicije. Kako su hrišćanski misionari sticali uticaj širom Havaja, tradicionalni havajski poglavice su ostali verni svojim verovanjima.

Nahijenina majka, Keopuolani, supruga kralja Kamehamehe najvišeg ranga, odgajala je Nahijenu kao hrišćanku. Ali sa sukobom interesa između havajskih poglavica i hrišćanskih misionara, princeza Nahienaena je postala marioneta.

Incest nije bio tako neuobičajen među havajskim kraljevskim porodicama, posebno između braće i sestara. U stvari, poglavice su to često zahtevale to. Nahienaena se, na primer, udala za svog brata 1834. Ogorčeni, hrišćani i preobraćeni Havajci su odbacili Nahijenu, čineći je izopštenom.

Nahienaena, rastrzana između crkve i ljubavi prema svom bratu, zamolila je misionare za oproštaj. Godine 1835. udala se van porodice za sina poglavice Kalanimokua, Leileiohokua.

Po svemu sudeći, dok je Nahienaena volela Leileiohoku, ona je i dalje gajila jaka osećanja prema svom bratu. Nahienaenin pokušaj da popravi situaciju bio je uzaludan: zatrudnela je, a njen brat je objavio da je dete njegovo.

Još jednom, Nahienaena je izbegavana, živeći u izolaciji dok joj se kćerka nije rodila. Dete je umrlo samo nekoliko sati nakon porođaja, a Nahienaena je živela kratak ostatak svog života u krivici, umrla je 30. decembra 1836.

Princeza Nahienaena
foto: Profimedia

5. Barbara Dejl Bekeland

Fotografije koje je rodila 1922. godine, bogata američka socijalistica Barbara Dejli Bekeland, krasile su fotografije modela Vogue i Harper's Bazaar. Ali dok su ove slike prikazivale savršenstvo, ispod površine, Bekeland je patila od teške mentalne nestabilnosti.

Bekeland i njen muž Bruks živeli su u ekstravaganciji: raskošne zabave, prekomerno piće i vanbračne veze sa obe strane. Bruks se na kraju umorio od Barbarine nestabilne ličnosti, grubih ispada i čestih pokušaja samoubistva. Bruks je podneo zahtev za razvod, a njihov sin Antoni se preselio kod svoje majke.

Antonije je, kao i njegova majka, patio od nekoliko mentalnih bolesti, uključujući šizofreniju. Kada je Antoni imao 20 godina, Barbara je od prijatelja čula da je njen sin bio u romantičnoj vezi sa biseksualnim muškarcem po imenu Džejk Kuper.

U pokušaju da „popravi“ svog sina, Barbara bi angažovala prostitutke da primoraju Antonija na seks. Posle mnogih neuspešnih pokušaja, Barbara je uzela stvari u svoje ruke, navodno izmanipulišući svog sina da ima seks sa njom u očajničkom pokušaju da ga „izleči“.

Ali, tragično, za razliku od drugih slučajeva poznatog incesta, ovaj se završio ubistvom. Dvadesetpetogodišnji Antonije je 17. novembra 1972. ubio svoju majku kuhinjskim nožem. Kada je policija stigla na lice mesta, Antonije je naručivao kinesku hranu. Nakon izlaska iz zatvora, Antonije je umalo izbo svoju baku na smrt.

Filmski set Savage Grace
foto: Killer Films / Entertainment Pictures / Profimedia

6. Džon Filips

Legendarna američka folk-rok grupa The Mamas & The Papas bile su ikone 1960-ih. Njihovi hitovi na vrhu liste „California Dreamin'” i „Mondai Mondai” i danas se puštaju na radiju.

Džon Filips je bio vođa grupe i komponovao je većinu njihovih vokalnih aranžmana. Mnogi su ga obožavali i tokom svoje karijere zadržao je šarmantan imidž u javnosti.

Međutim, 2009. godine, skoro deceniju nakon što je Filips preminuo, njegova ćerka Mekenzi je izašla u javnost sa pričama o incestuoznoj vezi između nje i njenog oca koja je počela kada je imala samo 19 godina.

Uoči njenog prvog braka, Makenzi i Džon su učestvovali u ozbiljnom pijanstvu i narkoticima i Mekenzi se onesvestila. Makenzi se navodno probudila jer je njen otac imao seks sa njom, a afera izazvana drogom trajala je deset godina.

Veza je prekinuta kada je Makenzi zatrudnela i plašila se da je Džon otac njenog deteta. U svojoj knjizi High on Arrival, ona navodi da je njen otac platio abortus i da je incestuoznoj vezi konačno došao kraj.

Makenzi Filips
foto: KM Press Group / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs