ZA OVOG GLUMCA KAŽU DA JE NAJGORI LJUDSKI STVOR KOJI JE HODAO ZEMLJOM: 2 ljubavnice su zbog njega sebi oduzele ŽIVOT

Glumac Reks Harison bio je čovek medenog glasa, ali opake naravi. Koliko je bio bezosećajan nisu se sudili da kažu ni njegovi biografi

Vip priča
Autor:
ZA OVOG GLUMCA KAŽU DA JE NAJGORI LJUDSKI STVOR KOJI JE HODAO ZEMLJOM: 2 ljubavnice su zbog njega sebi oduzele ŽIVOT
Foto: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Reks Harison je nosio kršteno ime Redžinald Harison ali je negde pročitao da Reks na latinskom znači "kralj" pa je zato izabrao to ime težeći ka tome da bude vladar.

Nije bilo osobe u Holivudu koja nije mrzela Reksa Hrisona. Iako je glumio nežnog muškarca, profesora, dasu, istina je da je u stvarnom životu bio neverovatno grozan.

Čak se ni njegovi biografi nisu mogli naterati da o njemu napišu sve što su znali, toliko je bilo gadno.

Bio je sebičan, egomanijak, ravnodušan prema okolini i osećanjima drugih, osoba sklona vređanju do granice nepodnošljivog.

Niko nije mogao da pobegne od njegovog poganog jezika.

Reks Harison
foto: International Film Production - / AFP / Profimedia

Jedne noći, nakon scenskog izvođenja "Moja lepa draga", jedna starija žena stajala je sama na kiši ispred vrata pozornice i tražila njegov autogram.

Reks joj je rekao da "od*ebe", što je staricu toliko razbesnelo da je odmah smotala svoj program i udarila ga njime.

Kolega glumac Stenli Holovej, koji je prisustvovao toj sceni, primetio je da je to prvi put da je "obožavalac udario u s***!".

Krajem osamdesetih godina, par meseci pred penziju, u Londonu ga je zamolila jedna mlada glumica da odvoji par minuta za nju, sugerišući glupo da treba "nasamo da pričaju". On je to bukvalno shvatio, a kada se ona pobunila glumac joj je rekao:

"Nemoguće je dati savet najgoroj glumici na engleskoj sceni."

Nesrećna devojka je nedeljama plakala u šminkernici.

Reks Harison
foto: 20TH CENTURY FOX / Entertainment Pictures / Profimedia

Reks je želeo da bude glumac od detinjstva, odrastajući sa svojom sestrom u Hajtonu, tada selu izvan Liverpula.

Ali on uopšte nije glumio. Samo bi izrecitovao svoj tekst i od porodice se očekivalo da budu oduševljeni njegovim talentom.

Reks je okolo pričao kako je njegov život bio bajkovit, te kako je brinuo o baki koja mu je ostavila veliko porodično bogatstvo.

Režiser Patrik Garland je poslao novinare u Reksovo selo kako bi se raspitali o biografiji glumca. Kada su došli tamo nije bilo ni kuće ni travnjaka niti bilo šta od onog navedenog u biografiji glumca. Reks je sve izmislio. Priča koja je kasnije došla do javnosti bila je da je Reks sin lokalnog mesara.

Istina je da je došao iz siromašne porodice i da je sasvim izmislio svoj lik, lik megazvede Reksa Harisona.

Samo zahvaljujući velikom šarmu i glumačkoj tehnici koja je bila bez premca, Harison je uspeo u svetu filma.

Visok, zgodan, sa dubokim glasom, Harison je bio odraz alfa mužijaka oko koga su se žene lepile. Da je danas živ, bio bi osuđen za maltretiranje, ponižavanje i seksualno iskorištavanje žena. One su za njega bile tu samo da bi legle ispod njega.

Jednom je viknuo jednoj od svojih žena - "vrati se ovamo... (duga pauza) ... ti!"

Pribegavanje zamenici bilo je zato što jednostavno nije mogao da se seti njenog imena. Bilo je previše žena i previše afera.

Kada je umro u Njujorku 1990. od raka pankreasa, u 82. godini, njegova sahrana je predstavljala problem.

Reks nije imao nikoga ko bi došao na njegovu sahranu.

A onda se u prodaji njegovih stvari otkrila još jedna zanimljiva strana. Nije bilo nikoga ko bi kupio neku stvar koja je pripadala Reksu Harisonu.

Kontroverze vezane za ljubavni život Reksa Harisona

Dovoljno je reći da su se ubile dve Reksove žene - njegova ljubavnica, glumica Kerol Lendis i četvrta supruga, glumica Rejčel Romerts.

Često je bio ljubavno povezan sa bivšom ženom, sadašnjom ženom i ljubavnicom u isto vreme.

Nije iznenađenje, dakle, da im je često mešao imena kada je vodio ljubav sa njima.

Kerol Lendis je imala 20 godina i već je bila u braku kada je ušla u vezu sa Reksom.

Za nju se pričalo da je odlično društvo, slobodna i raspuštena, iako malo nestabilna. Reks ju je uhvatio kao ajkula, iako je u to vreme bio oženjen svojom drugom ženom, Lili Palmer.

Sledeće godine, shvativši da afera nikuda ne vodi, Landis se predozirao. Reks ju je pronašao dok je još bila živa, ali joj je puls bio veoma slab.

Umesto da odmah pozove hitnu pomoć, proveo je pola sata listajući njen imenik tražeći njenog privatnog lekara, u nadi da će sprečiti skandal. Dok ga je pronašao, bilo je prekasno.

Da bi ovaj skandal izbrisao iz svoje biografije, Reks je pričao o Kej Kendal, glumici koja je imala leukemiju, ali je doktor taj podatak krio od nje. Međutim, doktor je to rekao Reksu.

Harison i Lili Palmer, njegova supruga u to vreme, mirno su pristali da se razvedu 1957. (planirajući da se kasnije ponovo venčaju) kako bi on mogao da se oženi Kendal koja je verovala da ima samo anemiju.

Harison ju je tada negovao, štiteći je od istine do poslednjeg. Neki ljudi kažu da je sve vreme znala svoju sudbinu, ali oboje su smatrali da je pretvaranje najbolji način da se izbore. Kada je umrla, Reks je bio istinski uništen.

Ali ako je Lili Palmer ozbiljno verovala da će se ponovo venčati, bila je teško izneverena.

Godine 1962. Reks se oženio sa Rejčel Roberts koja će kasnije izaći iz veze na isti način kao i Landis: predoziranje tabletama za spavanje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs