23 GODINE NE MOŽE DA SE OPORAVI OD NAJVEĆE TRAUME: Evo kako je Fahreta postala Lepa Brena i kako je ulovila Bobu

Danas pevačica slavi 63. rođendan, a mi se prisećamo detalja iz njene neverovatne i bogate biografije

Vip priča
Autor:
23 GODINE NE MOŽE DA SE OPORAVI OD NAJVEĆE TRAUME: Evo kako je Fahreta postala Lepa Brena i kako je ulovila Bobu
Životna priča Lepe Brene, Foto: ATA Images / Antonio Ahel

20. oktobra 1960. godine u Tuzli, u muslimanskoj porodici Jahić, od medicinskog tehničara i krojačice, rodilo se treće dete, devojčica kojoj su roditelji dali ime Fahreta. Niko nije slutio da će njeno ime znati cela tadašnja Jugoslavija, doduše pod novim imenom - Lepa Brena.

Naša čuvena pevačica odrasla je u Brčkom, a kao veoma mlada pokazivala je veliku naklonost i talenat za muziku. Kao dete je slušala pesme na gramofonu, pa okupljala porodicu i pevala ih, a oni bi je slušali.

Neverovatna je priča o njenoj prvoj pobedi na muzičkom takmičenju. Navodno je kao dete bila veoma nemirna, pa je po kazni nastavnika u petom razredu osnovne škole morala da učestvuje na takmičenju pod nazivom Mladi graditelji. Pevala je pesmu Kemala Montena Sviraj još prijatelju moj i osvojila prvo mesto.

Tada ju je primetila grupa "Yudexi" i ponudili su joj da peva s njima. Sarađivali su jedan kratak period, pa su se razišli, ali je brena s njima naučila da peva strane pesme. Kod kuće je uvek pevala sevdalinke, omiljene pesme njene majke.

1979. godine završila je gimnaziju i upisala Prirodno - matematički fakultet u Beogradu, smer turizam. Već godinu dana kasnije, sa 19 godina, priključila se muzičkoj grupi Lira šou.

Osim za muziku, bila je talentovana i za košarku, koju je trenirala u klubu Interplet u brčkom, a profesor fizičkog joj je dao nadimak Brena. Kasnije će joj Milovan Ilić Minimaks dodati epitet "Lepa" i to će postati njeno umetničko ime za koje je čulo pola sveta.

Već 1981. grupa je promenila ime u "Slatki greh", na nagovor Milovana Ilića Minimaksa i postigli su neverovatan uspeh sa svojim prvim studijskim albumom "Čačak".

Taj veliki uspeh doveo ih je na televizijske ekrane, preko filma "Tesna koža", u kojem su predstavili pesmu "Mile voli disko", koja je postala neverovatan hit, a zatim su objavili istoimeni album sa brojnim hitovima među kojima su se izdvojile numere "Duge noge" i "Dama iz Londona".

Sa pesmom Sitnije, Cile, stinije pojavili su se na Jugoviziji, takmičenju za predstavnika na Evroviziji, a njihov nastup se tada puno komentarisao kao kontroverzan, jer se tu muziku u to vreme nazivali "novokomponovanom". 1984. godine otvorili su Zimske olimpijske igre u Sarajevu i održali koncert u Temišvaru pred čak 65.000 ljudi, što je tada bilo potpuno neverovatno.

1986. godine opet su nastupili na Jugoviziji, gde su osvojili deseto mesto.

Popularnost grupe je rasla, singlovi i albumi su se nizali, kao i filmovi - Lepoj Breni pripala je glavna rola u filmu Nema problema, a cela grupa snimila je filmsku trilogiju Hajde da se volimo. Na premijeri prvog dela filma 24.oktobra 1987. godine upoznala je slavnog tenisera Slobodana Bobu Živojinovića, svog budućeg supruga.

Još se priča o famoznom sletanju Lepe Brene helikopterom na koncert na stadionu Vasil Levski u Sofiji, u Bugarskoj 1990. godine, gde je pevala pred 90.000 ljudi. Te godine srela se i sa čuvenom bugarskom proročicom Baba Vangom.

Nakon niza godina uspešne saradnje sa Slatkim grehom, Brena se odlučila da dalje nastavi sama i 1993. objavila je svoj prvi solistički album, a do danas ih je izdala ukupno 7.

Godine 2000. Lepa Brena i Slatki greh odlučili su da obnove saradnju i objavili su poslednji zajednički album Pomračenje sunca.

Lepa Brena je muzičar sa najvećim brojem prodatih ploča i diskova (više od 40 miliona) i najpopularnijih pevačica koje je iznedrila bivša Jugoslavija. Ona je javno podržavala ideju o ujedinjenim narodima Jugoslavije. Sama Brena često je s nostalgijom govorila o juguslovenskim vremenima i izjašnjavala se kao Jugoslovenka. Objavila je i pesmu pod nazivom "Živela Jugoslavija".

Brena je pomerala granice i kada je reč o muzičkim spotovima. Među najpopularnijim spotovima koji je izazvao veliku pažnju i brojne komentare bio je spot za pesmu Ti si moj greh.

1998. godine sa Sašom Popovićem, frontmenom Slatkog greha, osnovala je Grand produkciju, koja je ubrzo poslala najuticajnija diskografska kuća na našim prostorima, a protom i Grand televiziju.

Ljubav sa Bobom Živojinovićem

Lepa Brena i Boba Živojinović upoznali su se na premijeri filma Hajde da se volimo 1987. godine, a dve godine kasnije počeli su da se zabavljaju.

"Kad sam srela Bobu, dopala mi se njegova spontanost i iskrenost i znala sam da, kao i ja, nema mnogo vremena za gubljenje, jer su naše karijere tada bile u zaletu. Rekla sam sebi - sad ili nikad! Sećam se, upoznali smo se posle premijere prvog dela filma Hajde da se volimo u Domu sindikata. Upoznao nas je Raka Đokić. Sećam se da sam davala intervju i da me je Raka s novinarkom zaključao u kancelariju da možemo normalno da pričamo", ispričala je Brena jednom prilikom.

I Boba se nadovezao na njenu priču i otkrio kako je izgledao početak njihove ljubavi:

"Brenu je trebalo još ranije da upoznam jer smo hteli da je angažujemo da peva na teniskom turniru, ali se Raka Đokić, njen menadžer, kasnije naš kum, pravdao da ona ima mnogo obaveza. I zaista jeste bilo tako, ona je stalno nastupala. Kad smo konačno stigli do upoznavanja, Brena je prišla i rekla mi: Gde si ti svih ovih godina? To je bio sudbonosni susret, a prvih par meseci je bilo vrlo teško. Svaki slobodan trenutak koristili smo da budemo zajedno. Zaletim se iz Ibice u Cirih, dođem da bih je video", ispričao je bivši teniski prvak.

Četiri godine kasnije napravili su bajkovitu svadbu koju je prenosila televizija i o kojoj se mesecima kasnije pričalo. Ljudi su čak mogli da kupe VHS kasetu sa snimkom njihovog venčanja, što do tada niko nikada nije uradio.

Boba Živojinović tada je već imao sina Filipa iz veze sa Zoricom Desnicom, danas Nakić, a Brena mu je u braku rodila još dva sina, Stefana (31) i Viktora (25).

Lepa Brena, Boba Živojinović
foto: Vladimir Šporčić

Najveća trauma u životu Lepe Brene

Sa Bobom je Brena počela da živi pravu porodičnu bajku, sve do tog strašnog 23. novembra 2000. godine, kada je pevačica čula jednu od najgorih vesti koje roditelj može da čuje - njen sin Stefan je otet.

"Javili su nam da Stefana možemo da otkupimo na dva načina - živog za 2,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka ili mrtvog za pet miliona. Rekli su i da će nam, u slučaju druge mogućnosti, slati deo po deo Stefanovog tela", rekla je Brena svojevremeno za 24sata.hr.

Upozorili su Živojinoviće da ne zovu policiju i dali im rok od dva dana da skupe novac. Naglasili su im da ne odugovlače s isplatom. Za svaki dan kašnjenja na Stefanovoj će ruci, pretili su, biti jedan prst manje, a ako se ne jave ni nakon 10 dana, Brena i Boba otkupiće mrtvog Stefana. Brena i Boba nisu gubili vreme, odmah su skupili novac i Stefana vratili živog kući, a pevačica je otkrila kako joj još uvek nije jasno kako je moguće da do danas nije otkriveno ko im je priuštio najgoru noćnu moru u životu.

Kasnije se Brena setila kako ju je Baba Vanga godinama ranije upozorila na ovaj strašni događaj, ali kako tada još nije ni bila udata, Brena nije mogla da shvati njene reči, pa je sve to zanemarila, iako se zaledila kad je čula njene reči.

"Pred sam polazak, kada je već bila na vratima, Breni je Vanga rekla da obavezno mora da počne da pali sveće Svetom Stefanu. Ona se ukopala i pitala je proročicu zašto to treba da radi, ali joj je ona odgovorila: Nema veze, vidim da nećeš to raditi. Ali kad se to bude desilo, onda ćeš se setiti mojih reči i počećeš da pališ sveće Svetom Stefanu", ispričao je jedan Brenin prijatelj.

"Nakon što se sve srećno završilo, odmah je otišla i upalila sveću Svetom Stefanu, jer je bila uverena da je on spasao njenog sina. I sad vrlo često poseti taj manastir, upali sveće, da dobrovoljni prilog. Brena ne voli o tome javno da priča, boli je mnogo ta tema. Naravno da ona nije mogla ništa da promeni, da spreči otmicu deteta, čak joj je i Vanga rekla da će morati to da se desi. Meni je Brena ovaj detalj ispričala tek pre dve godine i bio sam zapanjen kada sam to čuo od nje lično", rekao je prijatelj.

2014. godine Brena je izjavila kako se još uvek nije izlečila od traume koju je doživela kada su joj kidnapovali sina. Nakon tog događaja pauzirala je sa karijerom punih osam godina. Tokom tog perioda živela je na relaciji Beograd-Majami, gde Živojinovići imaju kuću u kojoj su živeli tokom bombardovanja Beograda 1999. godine. Danas imaju još nekoliko nekretnina širom sveta.

Lepa Brena
foto: Damir Dervišagić

Dva teška udarca i najteža emotivna perioda, osim Stefanove otmice, Brena je doživela kada su joj preminuli prvo otac 2010. godine nakon saobraćajne nesreće, a potom i majka 2014. godine, koja je preminula 21. novembra, na Svetog arhangela Mihaila, slavu Živojinovića. Skrhana Brena tada je otkazala proslavu slave i svu pripremljenu hranu i piće podelila beskućnicima.

Na meti tabloida

Sa raspadom Jugoslavije i nemirima koji su ga pratili, Brena kao simbol Jugoslavije i najpopularnija medijska ličnost tog vremena, našla se na meti etničkih podela. Bošnjaci su je smatrali izdajicom jer se udala za Srbina, živi u Srbiji i govori ekavicom, a pojavili su se i navodi da je promenila veru te da je ime Fahreta zamenila krštenim imenom Jelena. Brena je demantovala ove navode i nikada je govorila o svom verskom opredeljenju, zna se samo da slavi sve pravoslavne praznike sa svojom porodicom.

Gostujući u emisiji jedne hrvatske televizije 2014. godine, upitana je da li se stidi što ima muslimansko ime, Brena je odgovorila:

"Zašto bih se stidela? Bila sam i ostala to što sam. I danas sam Fahreta. Ponosna sam na svoje roditelje i svoje korene".

2017. godine objavila je pesmu Zar je važno da l' se peva ili pjeva. Nakon toga je velikom svetskom turnejom obeležila 35 godina uspešne karijere.

Prošle godine, 2022, dobila je nagradu za nacionalno-estradnog muzičkog umetnika Srbije.

Još Breninih fotografija pogledajte u galeriji.

1 / 5 Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs