KAD SE UDALA, SVEKRVA NIJE MOGLA DA JE SMISLI: Nije smela da pisne, a onda je naučila ARAPSKI i postala 1. dama pakla

Asma al Asad, supruga predsednika Sirije, slovi za najozloglašeniju prvu damu.

Vip priča
Autor:
KAD SE UDALA, SVEKRVA NIJE MOGLA DA JE SMISLI: Nije smela da pisne, a onda je naučila ARAPSKI i postala 1. dama pakla
Foto: Xu Yu / Xinhua News / Profimedia Slično

Bašar al Asad, predsednik Sirije, stigao je pre dva dana u Hangdžou, u prvu zvaničnu posetu nekog sirijskog predsednika Kini nakon 20 godina, a društvo mu je pravila supruga Asma.

Planirano da je prvi par obiđe nekoliko kineskih gradova, a zakazan je i susret sa Sijem Đinpingom. Zvanična ceremonija prijema održana je na međunarodnom aerodromu Hangdžou, pošto su predsednika al-Asada i prvu damu primili ministar trgovine Vang Ventao, potpredsednik Savetodavnog saveta provincije Džeđijang Gong Ksivej i kineski ambasador u Damasku i njegov žena.

Asma al Asad privukla je veliku pažnju svojom pojavom i otmenim stavom, a malo ko zna ko je ona zapravo.

Esma al Asad, Bašar al  Asad, Prva dama Sirije
foto: Profimedia

Ko je "pustinjska ruža"?

Prvu damu Sirije pratila je reputacija vredna zavisti. Zvali su je "pustinjska ruža", dok danas sve češće kažu da je "prva dama pakla". Asma je rođena u Londonu, od oca Sirijca, po profesiji lekara i majke penzionisane diplomate. Sama Asma je diplomirala sa najvišim ocenama na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu u oblasti kompjuterske tehnologije i francuske književnosti. Posle diplomiranja radila je za Dojče bank, sa klijentima iz Evrope i Dalekog istoka.

Bašara upoznaje u Londonu, dok se on školovao za oftamologa. 2000. godine par se ponovo povezuje i tajno se venčava iste te godine, nekoliko meseci nakon što je Bašar postao predsednik nakon smrti svog oca.

Asma je tada imala 25 godina. Sirijci su gajili nadu da će mladi Bašar, školovani lekar i njegova privlačna supruga, Britanka, započeti period otvorenosti i slobode u Siriji. Ljudi tada Asmu nazivaju "pustinjska ruža".

Esma al Asad, Bašar al  Asad, Prva dama Sirije
foto: Profimedia

Težak početak u porodici Asad

Asmu je svekrva mrzela i na sve načine umanjivala njenu ulogu. Godinama je bila zatvorena u kući. Kako nije još uvek tečno govorila arapski, bila je isključena na porodičnim večerama. Međutim, ovo nije trajalo večno.

Suočen sa potencijalnim sankcijama i masivnim protestima u Libanu, Bašar je povukao sirijske trupe iz Libana posle 30 godina. Tada je shvatio da se situacija menja i da mu je potrebna pomoć savezneka pa je odlučio da iskoristi britanske veze supruge. Tada počinje uspon Asme al Asad i prva dama Sirije je konačno dobila mesto za stolom.

Esma al Asad, Bašar al  Asad, Prva dama Sirije
foto: Profimedia

Američki Vog objavljuje intervju sa Asmom nazivajući je "magnetski privlačnom prvom damom." Samo godinu dana kasnije, pobuna u Siriji započinje nakon što su školarci od 10 do 15 godine uhapšeni i mučeni jer su na svojoj školi napisali "Narod želi da sruši režim". Meštani su izašli da protestuju na ulicama, a taj talas nezadovoljstva se proširio Sirijom. Ana Vintur, urednica Vog časopisa, skida pomenuti intervju sa veb stranice časopisa.

Teško je bilo poverovati da prva dama Sirije nije bila svesna šta se oko nje dešava. Svaka sumnja otklonjena je kada je Gardijan objavio elektronsku poštu para u kojoj stoji da Asma izdvaja ogromne sume novca za nakit, uređenje enterijera i odeću, dok bombe tuku siromašne Sirijce.

Esma al Asad, Bašar al  Asad, Prva dama Sirije
foto: Profimedia

Kontroverze

Asma se našla u centru skandala nakon što je morala da se suočava sa optužbama za terorizam i gubitkom britanskog državljanstva nakon što je policija Metropolitena otvorila preliminarnu istragu o tvrdnjama da je podsticala, pomagala i podsticala ratne zločine snaga sirijske vlade.

Pod istragom je kao odgovor na pravne pritužbe u kojima se navodi da njeni govori i javni nastupi u znak podrške sirijskoj vojsci nju umešaju u njene zločine, uključujući upotreba hemijskog oružja.

Esma al Asad, Bašar al  Asad, Prva dama Sirije
foto: Profimedia

Deset godina od tekućeg građanskog rata u Siriji, vojska te zemlje je optužena za namerno napad na civile, korišćenje gladi kao ratnog oružja i izlaganje stanovništva silovanju i seksualnom nasilju, među ostalim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

Kada su 2011. izbili protesti, a sirijske trupe su počele da ubijaju demonstrante, žena sa nadimkom "pustinjska ruža" na naslovnoj strani Voguea odbila je nekoliko ponuda da pobegne iz Damaska sa svojom decom i čvrsto je podržala brutalan odgovor vlade na ustanak.

Asma el Asad
foto: Profimedia

U pravnim podnescima koje je dostavilo 37 međunarodnih pravosudnih komora Guernica citiraju se govori u kojima Asad hvali majke ubijenih sirijskih vojnika i citiraju snimke njenih srdačnih pozdrava sa ženskim vojnicima. Ukazuju na intervjue u kojima ona tvrdi da podržava svog muža iz ličnog ubeđenja i veliča vojnike za odbranu otadžbine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs