ZAVESA SE SPUSTILA

SLAVNI DASA U SVE GOREM STANJU: Svakim danom propada, postao je JEDVA PREPOZNATLJV, a ovo je glavni razlog problema

Britanski muzičar danas je skoro nepokretan i mala je verovatnoća da će se ikada vratiti na scenu.

Vip priča
Autor:
SLAVNI DASA U SVE GOREM STANJU: Svakim danom propada, postao je JEDVA PREPOZNATLJV, a ovo je glavni razlog problema
U kakvom je stanju Fil Kolins?, Foto: Profimedia

Duga i uspešna karijera legendarnog Fila Kolinsa završila se 26. marta 2022. na poslednjem koncertu benda Dženezis u londonskoj O2 areni. Iako je bio na sceni, iz zdravstvenih razloga prvi put nije sedeo za bubnjevima, instrumentom kojim je vladao više od pola veka. Zamenio ga je 21-godišnji sin Nik, koji je tad rekao da misli da se tada njegov otac definitivno penzionisao.

Trajno oštećenje

Zdravstveni problemi Fila Kolinsa počeli su 2007, kada je dislocirao vratni pršljen na povratničkoj turneji Dženezisa.

- Desilo se zbog svih godina sviranja. Bez bolova više ne mogu da držim palice. Čak sam pokušavao da ih trakom zalepim za ruke - izjavio je dve godine kasnije.

Fil Kolins
foto: Profimedia

Zbog trajnog oštećenja nerva operisan je 2009. i 2016, a posle druge intervencije imao je problema s kukom. Posledica operacije bili su gubitak osećaja u rukama i spušteno stopalo zbog čega je morao da hoda sa štapom. Pao je u hotelskoj sobi i povredio glavu. Tu nije bio kraj njegovim zdravstvenim mukama, jer je nakon svega dobio i - dijabetes.

Muzičar koji nije znao note

Fil Kolins rođen je 1951. u Londonu. Kada je imao pet godina, dobio je dečji bubanj za Božić i to mu je odredilo put. Nikada nije naučio da čita ili piše note, zbog čega je kasnije veoma žalio. Sa 14 je upisao umetničku školu i bio statista u filmu Bitlsa "A Hard Day's Night". Njegova muzička karijera istinski je počela 1970, kada se javio na oglas za bubnjara benda Dženezis, pionira progresivnog roka.

Fil Kolins
foto: Profimedia

U grupi su u tom trenutku bili pevač Piter Gejbrijel, klavijaturista Roni Benks i basista Majk Raderford. Kada je 1975. Gejbrijel napustio bend, Fil je preuzeo njegovu ulogu. Snimao je i solo albume. Za pesmu "You'll Be in My Heart" iz filma "Tarzan" osvojio je Oskara 1999.

Burni brakovi

Kolins ima petoro dece iz tri braka i svi žive na različitim krajevima sveta, ali su u kontaktu. Sa Andreom Bertoreli, koju je upoznao u školi glume, bio je u braku 11 godina. Usvojio je njenu ćerku Džoeli, a zajedno su dobili sina Sajmona, koji je takođe bubnjar. S glumicom Džil Tavelman dobio je ćerku Lili, a razveli su se jer je "prestao da je voli". Lilin odnos sa ocem nije uvek bio idealan jer "za nju nije bio tu kad joj je bio najpotrebniji". Kad se razboleo, sve mu je oprostila.

Fil Kolins
foto: Profimedia

Sa 23 godine mlađom Orijen Sivej bio je u braku od 2000. do 2006. i imaju sinove Nikolasa i Metjua. S njom je imao najviše problema. Kada su se razveli, tužila ga jer nije hteo da joj da polovinu kuće u vrednosti od 40 miliona dolara. - Nije mogao da ima seks. On je pustinjak koji nije oprao ni zube ni sebe mesecima. U braku je postajao sve depresivniji, povučeniji, nasilnik i, nakon operacije na leđima, sve više zavisan od antidepresiva i tableta protiv bolova - izjavila je nakon razvoda.

Fil Kolins
foto: Profimedia

U jako lošem stanju

Prema najnovijim informacijama koje prenose svetski mediji, Fil Kolins je danas potpuno nepokretan, jako je smršao i zdravstveno stanje mu je veoma loše. Uprkos svemu, nije izgubio vedar duh i vreme provodi uglavnom u kući, okružen porodicom i prijateljima. - Često sam imao suicidne misli, ali to nikada ne bih uradio svojoj deci - rekao je pre nekoliko godina u jednom intervjuu. Nadamo se da će uskoro stići lepe vesti da mu je bolje. A do tada ćemo slušati "In The Air Tonight" i njegove druge nezaboravne hitove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs