tužna vest

ŠINEJD O KONOR JE POSLE NJEGOVE SMRTI ŽIVELA KAKO JE ZNALA: "Bio je ljubav mog života, svetlost moje duše"

Pevačica iz Dablina postala je svetska zvezda 1990. zahvaljujući legendarnoj obradi Prinsove pesme 'Nothing Compares 2 U'.

Vip priča
11:15h Autor:
ŠINEJD O KONOR JE POSLE NJEGOVE SMRTI ŽIVELA KAKO JE ZNALA: "Bio je ljubav mog života, svetlost moje duše"
Šinejd O Konor, Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Šinejd O Konor je umrla je u 56. godini, javio je Dejli Mejl. Muzičarka, koja je promenila ime u "Shuhada Sadaqat" 2018. kada je prešla na islam, rekla je tada da je islam "svetlo njenog života".

Bila i politička aktivistkinja, a njeni stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju dece često su izazivali kontroverze u Irskoj i svetu. Poznati su i njeni javni istupi protiv Vatikana, poput onog kad je 1992. u emisiji "Saturday Night Live" pocepala fotografiju Ivana Pavla II. pa kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja dece od strane katoličkih sveštenika. Tokom karijere je ostvarila saradnju s mnogim muzičarima, a učestvovala je i na brojnim humanitarnim koncertima.

Šined O Konor
foto: Profimedia

Rođena u problematičnoj porodici u Dablinu 8. decembra 1966. godine. Jedno je od petoro dece Džeka i Mari O Konor koji su vrlo rano ušli u brak, a razdvojili su se kad je Šinejd imala samo 8 godina.

Šinejd je tvrdila da je ostala s majkom i bila podvrgnuta fizičkom zlostavljanju pa je počela da ima probleme s mentalnim zdravljem. Zbog torture, postala je veoma stidljiva i povučena, bežala je iz škole, krala u prodavnicama, a priznala je kako ju je upravo muzika spasila.

Godine 1979. je otišla od majke i počela da živi s ocem i njegovom novom suprugom. U 15. godini je završila u "Grianán Training Centre-u" kojeg su vodile Sestre milosrdnice. Tamo se zbližila sa sestrom Pola Burna, bubnjarom u muzičkom sastavu "In Tua Nua".

Nakon što je potpisala ugovor s "Ensign Recordsom", objavila je svoj prvi album 'I Do Not Want What I Haven't Got' 1990., koji je prodat u više od sedam miliona primeraka a koji je uključivao je njen revolucionarni hit "Nothing Compares 2 U".

Obožavateljima je pre dve godine poručila da otkazuje sve koncerte do 2022. godine.

"Imala sam šest vrlo traumatičnih godina i sve je kulminiralo ove godine, ali sada počinje oporavak. Odlučila sam da odem u kliniku za traumu i odvikavanje od zavisnosti gde ću biti godinu dana", napisala je tada na društvenim mrežama.

Otkrila je i da je zavisna od marihuane već 34 godine te da je zbog situacije s korona virusom i zbog gubitka drage osobe eksperimentisala i sa težim drogama.

Šined O Konor
foto: Profimedia

Detalji o smrti pevačice za sada nisu poznati, a nije poznat ni uzrok smrti. Ta vest sve je pogodila i to samo godinu dana nakon što je njen maloletni sin Šon oduzeo sebi život.

Šined O Konor
foto: Profimedia

Šinejd je pre 10 dana na svom Tviteru podelila fotografiju s pokojnim sinom uz potresne reči.

"Od onda živim kao mrtvac. Bio je ljubav mog života, svetlost moje duše. Bili smo dve polovine jedne duše. On je bio jedina osoba koja me bezuslovno volela. Izgubljena sam bez njega", napisala je tada.

Šinejd O'Konor
foto: Profimedia

Inače je četiri puta bila u braku i rodila je četvoro dece. Prvog sina, Džejka, dobila je 1987. s muzičkim producentom Džonom Rejnoldsom, koji je producirao nekoliko njenih albuma.

U vezi s irskim novinarom Džonom Vatersom 1996. godine je dobila devojčicu Bridžidin Roisin. Svoje treće dete, sina Šejna rodila je 2004. godine dok je bila u vezi s muzičarem Donalomom Lunijem, a sina Ješua Fransisa Neila Bonadia je rodila dve godine kasnije, a njegov otac je Frank Bonadio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs