SAZNAJTE VIŠE

KO JE UBIO GLUMICU NATALI VUD? 40 godina njena duša nije našla mir, a sada svet sumnja u NJEGA

O smrti Natali Vud priča se i nakon 40 godina, dok mnogi smatraju da je ovo dokaz da ju je ubio Vagner

Vip priča
Autor:
KO JE UBIO GLUMICU NATALI VUD? 40 godina njena duša nije našla mir, a sada svet sumnja u NJEGA
Natali Vud, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Oči sredovečnog holivudskog glumca bljesnule su od besa dok se na palubi svoje privatne jahte suočavao sa svojim mlađim i profesionalno uspešnijim rivalom, gostom na njegovom brodu za vikend za Dan zahvalnosti.

„Šta želiš da radiš?“ upitao je Robert Vagner, razbijajući flašu vina u besu. “J** ga ženo, da li to želiš da radiš?”

Natali Vud
foto: Profimedia

Impozantni Kristofer Voken sa pokeraškim licem, 13 godina mlađi od Vagnera i dobitnik Oskara za ulogu u Lovcu na jelene, okrenuo se i otišao u svoju kabinu, ostavljajući užarenog Vagnera. Njihovu svađu pratila je prilično pijana i drogirana Natali Vud.

Ono što se dogodilo u narednih nekoliko sati bila je misterija koja je – 40 godina kasnije – još uvek nerazjašnjena.

Jedina izvesnost je da je superzvezda Natali, koja je ostala u svim našim sećanjima kao slatka, nevina i tragična Marija u Priči sa zapadne strane, ubrzo umrla.

Natali Vud, Robert vagner
foto: Profimedia

Imala je 43 godine i bila je zvezda - američka mezimica, da bi završila tragično, nakon što se udavila.

Pre nekoliko godina, spekulacije su se pokrenule kada je šerifova kancelarija u Los Anđelesu objavila da će ponovo otvoriti istragu o njenoj smrti.

Natali Vud
foto: M.G.M - Album / Album / Profimedia

Presuda mrtvozornika iz 1981. bila je da je njena smrt bila slučajna. Ali mogućnost ubistva postoji nakon što su detektivi dobili "dodatne informacije".

Informacije su stigle od pisca knjige "Zbogom Natali", uključuje novi izveštaj o incidentu od strane kapetana jahte, Denisa Daverna.

On je rekao da je lagao istražitelje nakon tragedije, i sugeriše da je Vagner osigurao da istraga nije bila tako temeljna koliko je mogla biti.

Upitan u TV emisiji da li misli da je Vagner odgovoran za Vudovu smrt, Davern je odgovorio: „Da, rekao bih. Da.”

Natali Vud
foto: Profimedia

"Doneo sam strašne odluke i greške. Napravio sam greške što nisam rekao istinu u policijskom izveštaju."

U dosijeu o slučaju koji su Davern i Ruli sada poslali policiji, oni su tvrdili da je došlo do „drastičnog odlaganja“ pozivanja pomoći nakon što je Natali nestala.

„Postoji mnogo, mnogo stvari koje treba ispitati, ali uglavnom čekanje od četiri sata da se pozove obalska straža“, rekao je Ruli za CNN.

Davern tvrdi da su, nakon sukoba Vagnera i Vokena, muž i žena otišli u svoju sobu, iz koje je skiper čuo zvukove žestoke svađe i „lupanja

Natali Vud
foto: Profimedia

Vagner je za Natali očigledno mislio da je možda krenula ka obali, gde je bio bar, ili je otišla na žurku do nekog od brodova drugih bogatih ljudi koji su bili usidreni u blizini.

Kasnije je sugerisao da ona uopšte nije pokušavala da napusti jahtu, već da je čula kako gumeni čamac lupa o bok čamca i da je otišla da ga čvršće pričvrsti, pa je tako možda završila u vodi

Policija je zaključila da je dvadesetak modrica na njenom telu, uključujući posekotine na licu, zadobilo kada je pala u more i borila se za goli život.

Natali Vud
foto: Profimedia

Ali bilo je i onih koje ovo objašnjenje nije uverilo.

Za početak, devetogodišnji brak Vagner-Vud je bio poznat u Holivudu kao buran. Bilo je i tračeva, koje je Vagner sigurno čuo, da je Natali imala aferu na setu sa Vokenom, njenim kolegom u naučno-fantastičnom filmu pod nazivom Brainstorm, koji je objavljen nakon njene smrti.

Uz svu slatkoću koju je pokazala na ekranu, Natali je imala puno afera. Prvi brak nje i Vagnera prekinut je kada je imala burnu aferu sa Vorenom Bitijem dok je snimala Sjaj u travi - iako je za raskid okrivila Vagnerovu opsednutost golfom.

Jedna je od neshvatljivih ironija Vud-Vagnerove priče da joj je dozvolio da krsti njihov brod Splendour, uprkos tome što je to stalno podsećanje na njenu neverstvo.

Natali Vud, Robert vagner
foto: Profimedia

Na Splendoru su se ponovo venčali 1972. godine, deceniju nakon razvoda.

Što se tiče Vagnera, njegova karijera je bila u zastoju. Iako je bio poznat zbog brojnih TV uloga, filmska karijera je tonula. Glumci poput Marlona Branda i Pola Njumena su ga pretekli.

Tako je i njegova žena. Ostao je na starom, dok je ona imala tri nominacije za Oskara.

Nije ni čudo što je mršavi i opasni Voken, koji je već bio veći od Vagnera, izgledao kao pretnja. Zašto ga je dođavola uopšte pozvala na praznični vikend? Da li je ismevala svog muža - nešto što bi njena rođena sestra kasnije posumnjala?

Ako je tako, onda je sigurno uspela da ga razbesni. U svojoj autobiografiji objavljenoj 2008. godine, Vagner je priznao da je bio ljubomoran na Vokena.

Sumnjao je da je Natali, kako je rekao, 'emocionalno neverna' njemu sa Vokenom, čak i ako zapravo nije spavala sa njim.

Natali Vud
foto: Profimedia

Da je uglađeni i, na prvi pogled, lagodan Vagner takođe imao opaku crtu, potvrdilo je njegovo priznanje da je nekada vrebao Vorena Bitija pištoljem, nameravajući da ga upuca.

Ali svađa te noći na jahti, tvrdio je, nije bila zbog neverstva, stvarnog ili izmišljenog, već zato što je Voken ohrabrivao Natali da radi više filmova, dok je Vagner želeo da ona provodi više vremena čuvajući njihovo troje dece.

Upravo je u svojoj autobiografiji izneo teoriju o tome kako je nastradala: vezujući gumeni čamac, okliznula se, udarila glavom i pala u more.

Ali uvek je bilo onih koji su sumnjali da su događaji na Splendoru te noći bili mnogo napetiji i van kontrole nego što je Vagner bio spreman da prizna. Nataliina sestra Lana je uvek ispitivala šta se dogodilo te noći. Ona je u jednom televizijskom intervjuu pre par godina izjavila da je došlo do svađe između para, i zbog toga su se događaji promenili i Natali je umrla.

Natali Vud
foto: Profimedia

Jednom kada su je pitali da li misli da je moguće da je Vagner slučajno gurnuo Natali preko palube: „Recimo to ovako. Od trenutka kada je Natalino telo pronađeno kako pluta u vodi, Vagner mi nikada nije dao direktan odgovor.”

„Da li je te noći nameravao da ubije moju sestru? Ne, naravno da nije. Ali da li je on na neki način kriv za njenu smrt? Želim da ga pogledam u oči i da ga to pitam.”

A sada se Davern, skiper Splendour-a, pojavio da potvrdi da je čuo Vagnera i njegovu ženu kako udaraju jedan drugog. Čak je pojačao jačinu zvuka na svom stereo uređaju kako bi ugušio zvukove koji dolaze iz njihove kabine.

Nedugo zatim, izbezumljeni Vagner je došao da mu kaže da je Natali nestala. Vagner je, kako je rekao, bio „razbarušen, obilno se znojio, kao da je bio u strašnoj borbi, nekoj vrsti iskušenja“.

Ali, rekao je Davern, prošlo je neko vreme pre nego što je Vagner, koji je verovao da je njegova žena izgubila živce i jednostavno otišla u gumenom čamcu, konačno kontaktirao obalsku stražu da prijavi njen nestanak.

Natali Vud
foto: Profimedia

I četrdeset godina kasnije Natali Vud je i dalje centar pažnje sveta, kao što je oduvek želela da bude.

"Od kada je bila devojčica, morala je da bude obožavana", rekla je njena sestra.

"Kada je umrla, imala je 43 godine i bilo joj je teško da stari u Holivudu. Bila je nesigurna u pogledu svog izgleda. Nijedna od Natalienih opsesivnih sumnji na kraju nije bila važna. Otišla je u na vrhuncu slave.

Na njenoj blistavoj holivudskoj sahrani, među ljudima koji su nosili njen kovčeg - prekriven sa hiljadu gardenija - bili su Frenk Sinatra, Gregori Pek, Dejvid Niven i Fred Aster.

Problem je u tome što, zbog sumnji koje još uvek visi u vazduhu a vezana je za noći 29. novembra 1981. godine, ona nikada nije bila sahranjena.

Čovek se mora zapitati da li će ikada biti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs