MET DEJMON I BEN AFLEK

UPOZNALI SE KADA SU IMALI 8 I 10 GODINA I OD TADA SU NERAZDVOJNI: Priča o najlepšem PRIJATELJSTVU u Holivudu

Doživeli su vrtoglavi uspeh u Holivudu zajedničkim snagama, do dan danas su nerazdvojni.

Vip priča
Autor:
UPOZNALI SE KADA SU IMALI 8 I 10 GODINA I OD TADA SU NERAZDVOJNI: Priča o najlepšem PRIJATELJSTVU u Holivudu
MET DEJMON I BEN AFLEK, Foto: HAL GARB / AFP / Profimedia

Ben Aflek i Met Dejmon su se upoznali osamdesetih godina prošlog veka, a spojila ih je upravo stast prema glumi. Dan danas su nerazdvojni prijatelji i sarađjuju svakodnevno jer su suvlasnici produkcijske kompanije. Interesantno je to da su nekada delili i bankovni račun, razume se, kada na njemu nisu bili milioni.

Odani prijatelji i veliki snovi su ono što čini njih dvojicu definitvno retkim primerom u Holivudu. Oni su danas i porodični prijatelji, pa tako sa svojim porodicama, Bem trenutno sa Dženifer Lopez, a Met sa svojom dugogodušnjom ženom putuju zajedno i uživaju u čestim druženjima.

Ben Aflek, Met Dejmon
foto: Profimedia

Upoznali su se još osamdesetih, zajedno prošli različite poslovne i privatne uspehe i padove, a nedavno su proslavili izlazak novog zajedničkog projekta "Air" koji kritičari nazivaju ni manje ni više nego najboljim sportskim filmom svih vremena!

Dejmon je bio velika podrška prijatelju Benu Afleku kada je prolazio kroz razvod od Dženifer Garner ali i borbi sa alkoholizmom, a nije tajna da je oduvek podržavao i njegovu romansu sa Džej Lo.

Upoznali su se kada je Dejmon imao 10, a Ben samo 8 godina. Živeli su dva bloka udaljeni jedan od drugog u Kembridžu u Masačusecu, a gluma kao zajednički interes brzo ih je povezala. Ben Aflek je rekao kako je pre nego što je upoznao Meta bio samotnjak, a kada su se upoznali konačno je imao sa kime da razgovara o strasti koju oseća prema glumi i ubrzo je to postala njihova zajednička aktivnost.

Ben Aflek, Met Dejmon
foto: Profimedia

Osim glume, Dejmon se prisetio da se njihovo prijateljstvo učvrstilo nakon što je Aflek odlučio da stane u njegovu odbranu u tuči s većim dečakom iz škole, a glumac je još tada pomislio kako je našao zaista dobrog prijatelja.

Strast prema glumi i velike ambicije dovele su ovaj dvojac do prve zajedničke saradnje.

U aprilu 1989. godine tinejdžeri su bili statisti u hitu Kevina Kostnera 'Polje snova', a obojica se sećaju kako je Kostner tada razgovarao čak 5 minuta s njima, zbog čega su bili vrlo uzbuđeni. Nakon tri godine prijatelji su ponovo zajedno glumili i to veće uloge.

Zajedno s Brendanom Frejžerom glumili su u filmu 'School Ties'. U filmu Aflek glumi Čestija Smita, a Dejmon Čarlija Dillona, dvojicu nasilnika koji je iživljavaju nad jednim dečakom.

Ben Aflek, Met Dejmon
foto: Profimedia

DOBRI VIL HANTING

Met Dejmon je počeo da radi na svom scenariju za sada već kultni film "Dobri Vil Hanting "za čas dramaturgije tokom svoje pete godine na Harvardu, a kasnije je zamolio prijatelja za pomoć.

- Met je rekao: 'Vidi, hoćeš li mi pomoći da ovo napišem? Nisam siguran šta je to i kuda da idem." Pa smo tako počeli da pišemo napred-nazad - prisetio se Aflek priznavši da su njihovi prvi nacrti na kraju bili daleko drugačiji od konačnog filma.

Improvizacije, snimanja megafonom, zamišljanja ko će igrati koju ulogu i pronalaženje inspiracije u svakodnevnim likovima ipak su odvela ovaj dvojac daleko. Godine 1995. prodali su scenario Miramaksu (Harviju Vajntinu) za milion dolara, ali nije krenuo u produkciju još celih godinu dana.

U aprilu 1997. obojica su radili na filmu "Chasing Amy", a tada je počelo i snimanje njihovog prvog projekta. Završivši produkciju za samo devet nedelja od datuma početka, mladi glumci su tek kao odrasli shvatili veličinu filma. Bez srama su priznali da su na setu često plakali preplavljeni emocijama sreće i ponosa što njihov zajednički film ide ka tome da postane ozbiljno filmsko delo.

Ben Aflek, Met Dejmon
foto: Profimedia

Sledeće godine iskusili su i kako je to držati u ruci Oskara! Na Zlatnim globusima 1998. odneli su nagrade za najbolji scenario, a nakon nekog vremena držali su i Oskara za najbolji originalni scenario.

- Imao sam 22 godine, a Ben 20 kad smo ga počeli da pišemo. A onda izašao je kad sam ja imao 27, a Ben 25 godina. Mislim, Ben je još uvek najmlađi pisac koji je ikada osvojio Oskara za scenario - prisetio se Dejmon priznavši da je tada sve delovalo kao san.

- Ta vremena su bila zabavna! Bilo nam je super! Bili smo mladi, nismo imali strahove koje imate kada uđete u četrdesete ako niste stigli tamo gde želite da idete. Bili smo u dvadesetima i baš smo uživali! - dodao je Aflek u jednom od kasnijih intervjua.

"Air"

Godine 2019. prijatelji su otkrili da planiraju svoju prvu scenarističku saradnju nakon filma "Dobri Vil Hanting" i to za istorijsku dramu 'The Last Duel', film koji je režirao slavni Ridli Skot, a tri godine nakon prvih stranica stigao je i film o kojem danas pričaju ljubitelji sporta i mode.

Pokrenuvši zajedničku produkcijsku kompaniju "Artists Equity" Aflek i Dejmon snimili su film o istorijskom ugovoru NBA legende Majkla Džordana s Najkom.

- Ako imaš sreće u životu, imaćeš prijatelja poput Meta Dejmona. Volim ga i najveća je radost mog profesionalnog života raditi s njim - rekao je Aflek na premijeri filma osvrnuvši se na saradnju i celoživotno prijateljstvo s Metom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs