gvinet paltrou

NAJOMRAŽENIJA GLUMICA POBEDILA NA SUĐENJU: Ono što je rekla lekaru koji ju je tužio OBIŠLO JE CEO SVET

Završeno je suđenje između holivudske glumice i optičara koje trajalo proteklih osam dana. Ono što je glumica i vlasnica lajfstsajl imperije poručila čoveku koji ju je tužio je - čisto savršenstvo.

Vip priča
12:52h Autor:
NAJOMRAŽENIJA GLUMICA POBEDILA NA SUĐENJU: Ono što je rekla lekaru koji ju je tužio OBIŠLO JE CEO SVET
Gvinet Paltrou, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Završeno je bizarno suđenje o kojem su proteklih nekoliko dana pisali svi svetski mediji. Glumica Gvinet Paltrou proglašena je nevinom i ne mora da isplati 300 hiljada dolara odštete penzionisanom doktoru Teriju Sandersonu, koji je u početku tražio čak tri miliona dolara. Sanderson je proglašen krivim, a glumica je od njega tražila simbolično - jedan dolar.

Podsetimo, doktor je tužio holivudsku glumicu i vlasnicu brenda "Goop" za beg nakon što ga je udarila na skijalištu, nakon čega je on zaradio četiri slomljena rebra i oštećenje mozga zbog kojih se odvojio od svoje porodice. Nesreća se dogodila 2016. godine, a glumica je tvrdila da je doktor taj koji je nju gurnuo nasilno s leđa te da je u tom trenutku mislila da je seksualno napadnuta. Sud je odlučio u njezinu korist, Teri Sanderson je ostao bez željenog novca, šta više, mora da isplati troškove suđenja i advokata.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Parnica je proteklih osam dana bila u fokusu javnost, a celi slučaj se pretvorio u pravu sapunicu koja je zbog apsurdnih detalja i činjenice da je reč o novom suđenju poznatih postala fiksacija javnosti. Najviše se komentarisao njen odgovor na pitanje advokatice tužitelja da li je incident na skijalištu odvratio od uživanja u ostatku zimovanja u "Deer Valleyj-u".

"Pa zbog toga izgubila sam polovinu dana skijanja", izjavila je Gvinet. Na kraju, nakon što je sud doneo odluku, glumica je ustala sa stolice i potapšala Sandersona po ramenu pa mu šapnula "Želim ti sve najbolje". On joj je odgovorio "Hvala, draga". Na kraju se i našalio, na pitanje novinara o tome šta planira nakon ovog slučaja, rekao je "Možda odem u Diznilend".

Glumački pedigre Gvinet Paltrou je nasledila od roditelja koji su joj pomogli da uđe u filmsku industriju. Talenat je dokazala u brojnim filmovima, ali nakon osvojenog Oskara ova Amerikanka, počela je da zapostavlja glumačku karijeru, pa se vrlo brzo i okrenula razvijanju lajfstajl sajta "Goop", a kasnije i sopstvenog brenda pod istim nazivom koji joj je doneo milione.

Obeležila je devedesete godine ulogama u filmovima "Sedam", "Ema", "Savršeno ubistvo"’ i "Talentovani gospodin Ripli’, a onda je pre 18 godina postala majka i drastično smanjila pojavljivanje na filmskom platnu.

Za ulogu u filmu "Zaljubljeni Šekspir" dobila je brojne nagrade, uključujući i Oskar za najbolju glumicu. Ali ta 1999. godina, godina kada je nagrađena Oskarom, u očima Gvinet, ali i njenih kolega, zauvek će ostati obojena negativnim emocijama. Ne samo da su mnoge zvezde i filmski kritičari verovali da postoji mnogo boljih filmova koji zaslužuju Oskare dodeljene "Zaljubljenom Šekapiru", mnogi su mislili da postoje talentovanije glumice čije su izvedbe nadmašile njenu.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Iako je 1999. dokazala da jeste dobra glumica kada se pojavila u kultnom filmu "Talentovani gospodin Ripli", nesigurnost se odrazila na njenu karijeru. Nakon nagrađenog "Zaljubljenog Šekspira", dobijala je sve manje pažnje, a pohvale kritike nije bilo. Posle je rekla da nije bila spremna za pritisak koji je usledio nakon Oskara, što je dovelo do nekoliko loših filmskih izbora. Nažalost, pobeda na neki način znači i prokletstvo, a u slučaju Gvinet Paltrou ta je rečenica itekako istinita. Uprkos Oskaru, Gvinet je tada u životu imala sve - slavu, novac i status. Ali i dalje je bila nesrećna. Zapravo, uoči Oskara već je spoznala da je gluma ipak ne ispunjava onoliko koliko je priželjkivala.

Ova danas 51-godišnjakinja tada se pitala: “Ko sam ja?” i “Koja je moja životna svrha?” Već je u 90-ima, na vrhuncu karijere, počela da shvata da je Holivud neće trajno i dublje ispuniti. O tome je iskreno govorila u prvoj epizodi svoje hit-serije na Netfliksu ‘The Goop Lab With Gwyneth Paltrow’.

Gvinet Paltrou
foto: The Art Of Being Well/PLANET / Planet / Profimedia

- Kad sam osnovala "Goop" 2008., pomislila sam: “Moj je poziv nešto drugo osim ljubljenja s Metom Dejmonom na filmskom platnu ili bilo čega sličnog’ - objasnila je.

Uz "Goop", velnes i lajfstajl kompaniju, odnosno brend, povremeno se znala, a i dalje se zna pojavljivati u filmovima, kao što je "Dokaz" iz 2005. za koji je nominovana za Zlatni globus za najbolju glumicu u kategoriji drame.

- Teško je biti osoba koja proživljava svaki svoj raskid u svakom novinskom naslovu, kada te kritikuju za sve što kažeš i nosiš. Teško je pustiti korenje, a ja sam porodičan tip. Volim da se viđam sa starim prijateljima, da kuvam i da grlim svoju decu. Ne želim da budem sama u hotelskoj sobi u Budimpešti šest nedelja. Jednostavno nisam takva osoba - objasnila je glumica u jednom podkastu.

Gvinet Paltrou, Bred Pit
foto: Profimedia

Tada je govorila i o uticajnom filmskom producentu i seksualnom predatoru Harviju Vajnstinu zbog kojeg je takođe izgubila strast prema glumi. On je glumici bio šef jer je godinama bio predsednik produkcijske kuće "Miramax", uključujući i za nju ključne 1999. godine.

- Ako sve rečeno spojite s činjenicom da sam, da budem potpuno iskrena, imala jako grubog šefa veći deo svoje filmske karijere u "Miramaxu", logično je da se čovek pita da li je gluma stvarno njegov poziv - izjavila je Gvinet koja je kao i brojne druge kolegice optužila Vajnstina za seksualno uznemiravanje.

Svojim je vezama uvek je privlačila pažnju, naročito onom s Bredom Pitom s kojim je skoro završila u braku. Imala je 24 godine kada su se verili, u vezi su bili od 1994. do 1997., a zajedno su glumili u trileru "Sedam". Naizgled su bili savršen par, a veridbu su raskinuli jer Gven tada nije bila spremna za brak. Posle je priznala da je iz te prve veze s drugom slavnom osobom naučila koliko je potrebna diskrecija kada je reč o ljubavnom životu.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Iste godine kad je prekinula s Bredom, počela je da se viđa sa Benom Aflekom, a sarađivali su i na "Zaljubljenom Šekspiru". Iako su se razišli u 1999., Paltrou je nagovorila Afleka da glumi s njom u filmu "Bounce" iz 2000. i tako su obnovili vezu. Sreća je kratko trajala pa su 2000. zauvek rakinuli, ali ostali su dobri prijatelji.

U najtežem životnom periodu, tri nedelje nakon smrti oca, u oktobru 2002. upoznala je Krisa Martina, pevača britanskog benda "Coldplay". Coldplayev hit "Fix You" posvećen je upravo Brusu, a tekst je pevač napisao kako bi pomogao upravo Gven da prebrodi tugu. Kris i Gvinet venčali su se iduće godine, a glumica je bila trudna s njihovim prvim detetom, ćerkom koju su kasnije nazvali - Apple (Jabuka). Dve godine kasnije dobili su i sina Mosesa čije je ime inspirisano pesmom koju je Kris Martin napisao za nju. Premda mu je bila inspiracija za brojne stihove, par se razišao nakon deset godina braka.

Posle je izjavila da joj je u odnosu s Krisom uvek nedostajalo ono nešto i da nikad nije osećala stopostotnu bliskost. Svakako nije pomoglo ni to što je glumica patila od postporođajne depresije nakon rođenja drugog deteta.

Gvinet Paltrou, Kris Martin
foto: Profimedia

Razišli su se sporazumno, a ona je razvod opisala kao svesno razdvajanje. U zvaničnoj objavi za medije citirala je svog doktora Habiba Sadeghija i njegovu suprugu stomatološkinju Šeri Sami, koji svesno razdvajanje objašnjavaju kao “sposobnost razumevanja da je svaka iritacija i svađa u braku signal da pogledamo u sebe i identifikujemo negativan unutrašnji objekat koji treba isceljenje”. Iz te perspektive ne postoje negativci nego samo dvoje ljudi. Dakle, nije reč o odnosu nego o ljudima kao pojedincima. S Krisom se dogovorila da zajedno odgajaju decu i premda je na početku to bio popriličan izazov, danas Gvinet Krisa smatra ne samo prijateljem, nego i bratom.

- On mi je kao brat. On je moja porodica. Volim ga i dalje - izjavila je nedavno.

Kris je sreću pronašao s glumicomDakotom Džonson, a Paltrou je, i pre nego što je predala zahtev za razvod, počela da se viđa sa producentom Bredom Falhukom. Upoznali su se 2010. na snimanju serije "Glee", vezu su započeli 2014., a venčali su se 2018. godine.

Gvinet Paltrou
foto: Matt Agudo / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tako dolazimo do "Goopa", njene velike ljubavi, ali i večnog izvora kritike.

"Goop" je započet kao nedeljni "newsletter" kojem je cilj bio da podstakne čitaoce da neguju svoj unutrašnji aspekt, ali brzo je prerastao u vebšop i uspešnu kompaniju, a danas ima i dva uspešna serijala na Netfliksu. Možda uspeh delom duguje i imenu jer se za naziv "Goop" odlučila nakon što joj je neko rekao da uspešne internet kompanije imaju dva spojena slova "o" u nazivu. S druge strane, služi i kao nadimak jer su njeni inicijali G. P. pa je logično bilo staviti dva o između i tako je nastao "Goop".

- Htela sam da to bude reč koja ne znači ništa, a mogla bi značiti bilo šta - jednom je prilikom dodala.

Danas je "Goop" mnogo toga. Proširio se na internet trgovinu, sarađuje s modnim markama, pokreće pop-up prodavnice i velnes okupljanja, a dostupan je i u obliku časopisa i podkasta. Ali koliko god uspešan bio, "Goop" i Gvinet ne prestaju da budu meta kritike. Posebno je besna naučna zajednica jer smatraju da "Goop" promoviše nedokazane tretmane temeljene na pseudomedicini.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Negativne reakcije izazvalo je i promovisanje skupih proizvoda kao i promovisanje medicinski i naučno nemogućih tretmana, od kojih mnogi imaju štetne posledice.

Uostalom, "wellbeing" je trend, a svet je preplavljen kojekakvim samoprozvanim terapeutima, koučevima i duhovnjacima. Dok postoji potražnja za takvim stručnjacima, odnosno dok postoje ljudi koji više veruju u ozdravljenje ubodom pčele i odlazak medijumu umesto lekaru, niko neće zaustaviti ljude koji koriste usluge raznih nadručitelja.

Da, Gvinet okreće golemi novac pomoću "Goopa", ali odgovornost je i na nama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs