pako raban

TVRDIO JE DA JE 3 PUTA VIDEO BOGA I DA SU GA POSETILI VANZEMALJCI: Postavljao je granice koje niko nije mogao da pomeri

Modni dizajner, Pako raban preminuo je u 88. godini, a njegova životna priča postala je inspiracija mnogima.

Vip priča
15:42h Autor:
TVRDIO JE DA JE 3 PUTA VIDEO BOGA I DA SU GA POSETILI VANZEMALJCI: Postavljao je granice koje niko nije mogao da pomeri
Kako je živeo Pako Raban, Foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Bio je vizionar, na mnogo načina. Pako Raban preminuo je u petak, 3. februara, u 88. godini, ostavivši iza sebe imidž čoveka koji je ostavio svoj jedinstveni trag u istoriji mode.

Na prelazu u 21. vek, njegovo ime je uglavnom bilo sinonim za napopularnije note mirisa. Ipak, njegov hrabar izbor materijala, način na koji ih je koristio, njegova pionirska vizija i njegova kreativna sloboda uticali su na čitavu generaciju modnih dizajnera, piše Le Monde.

Francisko Rabaneda rođen je 18. februara 1934. godine u Baskiji, u provinciji. On je od malih nogu bio uronjen u svet mode zahvaljujući svojoj majci, koja je radila za Kristobala Balensijagu.

Pako Raban
Pako Rabanfoto: STUDIO HARCOURT / AFP / Profimedia

Posle smrti svog muža kojeg je Frankov režim streljao, pobegla je iz Španije sa svoje četvoro dece. Peške su prešli Pirineje i stigli u Francusku, sklonivši se u Britanju. Raban je odrastao pod uticajem pragmatizma svoje majke, koja je bila predani socijalista, i šamanizma njegove bake, koja je takođe bila pobožna katolkinja.

Imidž njegove majke je, očigledno, formirao onaj imaginarni tip žene za koju je kasnije kreator dizajnirao svoje haljine - pametna, šarmantna žena budućnosti, superiorna u odnosu na muškarca u svemu.

Godine 1952. Francisko je počeo studirati arhitekturu na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti. U to vreme njegova majka je radila u modnoj kući drugog legendarnog Španca - Kristobala Balensijage. Za honorarni rad, Francisko je počeo da kreira dodatke i ukrasne predmete za modnu kuću, a ubrzo je počeo da sarađuje sa Kristian Diorom, Ninom Riči i mnogim drugim, koristeći nove veštačke materijale, kao i metal (u budućnosti, postat će jedan od glavnih dizajnera materijala).

Pako Raban
Pako Rabanfoto: LASKI / Sipa Press / Profimedia

U februaru 1966. Pako Raban je predstavio svoju prvu kolekciju-manifest. Nosio je ekscentričan naslov "Dvanaest haljina od modernih materijala koje se ne smeju nositi". Modeli su izašli u haljinama od metala i plastike, potpuno prekriveni pločama i žicom.

Raban je prvi pomislio da ženu obuče u metal, a takođe je eksperimentisao i sa papirom. Njegove haljine i aksesoari od plastike i metala, kože, valovitog papira, suvog cveća i nojevog perja izazvali su senzaciju. Rabanovi eksperimenti sa novim materijalima nastavljeni su decenijama. Tako je 1988. radio na kolekciji haljina od organskog stakla, laserskih diskova i holografskih vlakana. Prateći najnovija dešavanja, uvek je verovao u materijale budućnosti.

Pako Raban
Pako Rabanfoto: PIERRE VERDY / AFP / Profimedia

Svaka njegova kolekcija odjeće revolucionarna je, a i sam je dugo bio predmet povećane pažnje. Smatrao se ne samo modnim dizajnerom, već i mistikom, dadaistom, arhitektom, astrologom i piscem. Svaki njegov korak od izlaska prve kolekcije Twelve Experimental Dresses... je provokativan, a modni svet se, čini se, ne navikava na njega. Pakov doprinos razvoju sveta mode je toliki da se smatra čovekom koji je svojim rukama ispisao istoriju mode u 20. veku.

Tvorac je umetnosti koja će se dugo pamtiti, a po svojim delima koja je ostavio iza sebe ostaće besmrtan.

Osim svog dizajnerskog rada i njegovih parfema, Pako Raban je najpoznatiji po tome što je bio zagonetan lik, sa mnogo otkačenih i kontroverznih izjava na televiziji. Na primer, izjavio je da je video Boga tri puta i da su ga posetili vanzemaljci. On takođe tvrdi da je imao vizije nekoliko prethodnih života, uključujući onaj u kojem je ubio Tutankamona ili je bio prostitutka tokom vladavine Luja XV, i da je u stvari bio star 75.000 godina.

Ljubavni život

Takođe, o njegovom ljubavnom životu se nije ništa znalo, a nedavno su procurile informacije da se u tajnosti oženio i to ženom sa kojom je bio dug vremenski period. Priče o venčanju došle su malo pred njegovu smrt. Dizajner je viđen sa burmom na ruci, a intimna ceremonija obavila se samo pred najužim članovima porodice i prijatelja.Ipak, ni do dan-danas se ne zna ko je žena sa kojom je sklopio navodni brak i kako izgleda.

(Stil/ Le Monde / Minikar.ru)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs