KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU? Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se venčali, a ostala je zatečena gestom

Jovanka je Titovom ličnom doktoru Aleksandru Matunoviću opisala svoja osećanja nakon što ju je Broz zaprosio

Vip priča
19:00h Autor:
KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU? Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se venčali, a ostala je zatečena gestom
Kako je Tito zaprosio Jovanku?, Foto: Profimedia

Sinoć je u okviru 50. izdanja L’Oreal Fashion Weeka, u Palati Srbija održana revija "Jovanka u boji", kao omaž Jovanki Broz.

Publici su bile predstavljene kreacije 23 dizajnera iz Srbije i republika nekadašnje Jugoslavije, inspirisane otmenošću i elegancijom nekadašnje prve dame.

Kreacije su izrađene od originalnih materijala koje je Jovanka dobijala na brojnim putovanjima sa Titom. Mnogi svedoče da je upravo Jopsip Broz bio taj koji je od Jovanke napravio damu s stilom kakvu je danas pamtimo.

Jovanka je važila za damu od stila
Jovanka je važila za damu od stila foto: Profimedia

Naime, Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je tada imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo sve nadoknadili. Naime, odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primerenom oblačenju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Jovanka je imala 28 godina kada se udala za Tita
Jovanka je imala 28 godina kada se udala za Tita foto: Profimedia

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao je Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita. Njemu je opisala i svoja osećanja nakon što ju je Tito zaprosio.

- Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim vaspitanjem. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam, neće biti neskromno da to kažem, dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla mu je tada Jovanka.

Tito je od Jovanke napravio damu od stila
Tito je od Jovanke napravio damu od stila foto: Profimedia

Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću – ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Ljubav koja se tragično završila razdvajanjem, a posle i Titovom smrću, ostavila je dubok trag na Jovanku koja se nakon smrti svog supruga povukla iz javnosti.

Nikad nije iznela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, ali je do smrti tvrdila da je Tita volela iskreno i svim srcem.

Jovanka se nakon Titove smrti povukla iz javnosti
Jovanka se nakon Titove smrti povukla iz javnosti foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs