Veoma je uspešna

KO JE PRVA ŽENA REPUBLIKE SRPSKE? Veoma je obrazovana, ima ogromno političko iskustvo na kojem bi joj mnogi pozavideli

Prva žena Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović veoma je obrazovana i uspešna, a iza sebe ima veliko političko iskustvo.

Vip priča
16:25h Autor:
KO JE PRVA ŽENA REPUBLIKE SRPSKE? Veoma je obrazovana, ima ogromno političko iskustvo na kojem bi joj mnogi pozavideli
Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, Foto: Profimedia

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović po prvi put se našla u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, zamenivši stranačkog šefa Milorada Dodika.

Cvijanović je svojim trudom uspela da napravi veoma uspešnu političku karijeru, a ostvarena je i u jednoj od najvažnijih ženskih uloga - majka je i supruga.

Željka Cvijanović
foto: Profimedia

Željka je rođena 1967. godine, u Tesliću, dok danas živi u Banjaluci odakle obavlja svoju političku funkciju. Pre nego što je postala predsednica Rebublike, bila je premijerka, a svoju političku karijeru gradila je pored lidera političke partije SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Milorada Dodika.

Željka Cvijanović
foto: Profimedia

Aktivna je članica SNSD-a, njegovog Izvršnog i Glavnog odbora, takođe je potpredsednica Gradskog odbora Banjaluka i međunarodni sekretar stranke. Po struci je profesor engleskog jezika.

Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, potom nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Pravnom fakultetu ovog univerziteta.

Završila je i specijalističke studije iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava, na temu "Međunarodno-pravni položaj Evropske unije".

Dugi niz godina radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, gde je stekla ogromno iskustvo, a takođe je bila asistent u Misiji Evropske unije u BiH.

Željka Cvijanović
foto: Profimedia

Željka ima veliko znanje i iskustvo koje dolikuje jednoj predsednici Republike, a iskustvo je sticala obavljajući razne političke funkcije kao što su: savetnica za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, šefica Kabineta stranke, jedno vreme je rukovovodila Jedinicom za koordinaciju i evropska pitanja, a 2010. godine imenovana je za funkciju ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Željka Cvijanović
foto: Profimedia

2018. godine kandidovala se na izborima za predsednicu Republike, gde je odnela ubedljivu pobedu, dok još uvek obavlja funkciju sa te pozicije.

Aktuelna predsednica veoma je dobar govornik, što se smatra jednom od istaknutih veština koju poseduje.

U braku je sa suprugom Aleksandrom, sa kojim je dobila sinove Aleksandra i Filipa koji su danas takođe uspešni ljudi koji vode svoje firme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs