ŽIVOT KAO SA FILMA

ŽIVOT PETRA BOŽOVIĆA OBELEŽILA JE JEZIVA TRAGEDIJA: Nakon tog dana više ništa nije bilo isto! (FOTO)

Godinama je pokušavao, ali to nikad nije preboleo

Vip priča
Autor:
ŽIVOT PETRA BOŽOVIĆA OBELEŽILA JE JEZIVA TRAGEDIJA: Nakon tog dana više ništa nije bilo isto! (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Petar Božović jedan je od najomiljenijih domaćih glumaca. Iako ne voli previše da priča o svom privatnom životu, pre izvesnog vremena je u jednom intervjuu prvi put otkrio malo poznate detalje o sebi.

Poznavaoci biografije Petra Božovića kažu da mu je život kao scenario za film.

Ubrzo po rođenju, 1946. godine u Zemunu, umire mu majka koju, kako kaže, nije ni upamtio, a oca mu u vreme Informbiroa hapse i odvode, te on i brat završavaju u domu. Iz doma ga uzimaju ujaci, koji su, potom, takođe završili na Golom otoku pa je brigu o njemu preuzela žena za koju je rekao da mu je dala snagu za ceo život, tetka Vida, i odvela ga u selo kraj Kolašina gde je i pohađao osnovnu školu.

Sa nepunih četrnaest godina ponovo je došao u Beograd, kod oca koji je u međuvremenu odslužio svoj politički greh i oženio se po drugi put. Međutim, nije se Petar baš najbolje tu snašao, a i sa fakultetom je bilo, kako ponekad veli, "povuci-potegni".

Da bi udovoljio ocu upisao je prava... Njegovu ranu mladost obeležilo je i to što je posle nekih ličnih lomova odbegao u Pariz ne znajući ni kud zapravo ide, ni šta će da radi... Posle lutanja i spolja i iznutra, kaže, vratio se odlučan da završi ako treba i tri fakulteta, te je na Filološkom upisao italijanski i španski, apsolvirao a potom se obreo i na Akademiji dramskih umetnosti.

Petar Božović
foto: Marina Lopičić

Tragedija koja je promenila sve

- Moja prva ljubav iz gimnazije, koja se nastavila i na fakultetu, poginula je. Mira Pešić. Bila je divna devojka. Išla je paralelno i u gimnaziju i u baletsku školu. Bilo je strašno preživeti njenu smrt. Čak mi je i sećanje teško. Kasnije sam je često sanjao, pa i dan-danas... Kada se probudim, kao da je živa... pa se čudim što je nema tu pored – rekao je Petar.

Petar Božović ističe da je posle toga otišao u Pariz i gde je pokušao da pronađe utehu.

Slavni glumac se osvrnuo i na glasine da je preoteo ljubav Orsonu Velsu.

- Oženio sam se glumicom Marinom Koljubajevom. To je bila ljubav iz predstave “Sladostrasnici Karamazovi” našeg profesora Predgraga Bajčetića u Ateljeu 212. Brak sa Marinom se završio jer nije htela da rodi drugo dete. Abortirala je. A ja sam hteo veliku porodicu. To su jednostavno bile dve koncepcije. Nažalost, tako je bilo.

Nisam preoteo Olgu Palinkaš Orsonu Velsu, pusti me toga! Nikada nikoga ni od koga nisam preotimao. Bio sam sa Olgom jedno deset godina, živeli smo u Los Anđelesu, Beogradu, Zagrebu... Onda je došao rat, a ljubavi za vreme rata uspevaju samo u lošim američkim filmovima – rekao je svojevremeno za Blic.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs