POGLEDAJTE

ŽENU VARAO SA KOJOM JE STIGAO, OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE: Kako danas živi čuveni Rus iz serije Seks i grad!

Evo kako danas živi slavni Rus koga je Keri ostavila zbog Zverke

Vip priča
Autor:
ŽENU VARAO SA KOJOM JE STIGAO, OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE: Kako danas živi čuveni Rus iz serije Seks i grad!
Foto: Profimedia

Iako ga danas mnogi pamte kao Rusa Aleksandra Petrovskog zbog kog je Keri ostavila Zverku i preselila se u Pariz, činjenica je da baletan i koreograf Mihail Barišnjikov može da se pohvali bogatom karijerom koja traje gotovo šest decenija, a uprkos tome što mu se bliži 71. rođendan i dalje nastupa.

On je, slobodno se može reći, jedan od najvećih baletskih igrača u istoriji, a iako je danas zvanično državljanin Amerike, prošli rođendan dočekao je u rodnoj Letoniji.

- Onih prvih 16 godina koje sam proveo u Letoniji postavilo je temelj mom životu. Upravo tamo sam se upoznao s umetnošću i otkrio svoju sudbinu izvođača na pozornici, a u Rigi i danas nalazim umetničko nadahnuće - napisao je Barišnjikov u molbi letonskom parlamentu, koji mu je u proleće prošle godine ispunio tu želju pa sad slavni baletski igrač ima dvojno državljanstvo: i svoje domovine i ono Sjedinjenih Američkih Država, gde je stigao 1974. kad je, kao zvezda lenjingradskog baleta Kirov na pozajmici Boljšoj teatru, tokom turneje po Kanadi odlučio da napusti Sovjetski Savez i profesionalnu karijeru nastavi na Zapadu.

I dok su u Rusiji i Letoniji ljutito reagovali, ogorčeni što je napustio zemlju koja ga je školovala, baletske trupe u celom svetu počele su da se nadmeću ko će mu dati bolju ponudu, i da među svojim plesačicama traže prikladnu partnerku za talentovanog Rusa visokog samo 166 centimetara (neki tvrde 168). On je na kraju odabrao American Ballet Theatre u Njujorku, gde je ubrzo nastupio u nizu projekata, kao što su “Giselle”, “Coppelia", “La Sylphide” i mnogi drugi.

Barišnjikov je bio poznat kao neko ko brzo uči, te je veoma brzo savladao nove baletske uloge, čak 25 u prve dve godine u Americi. Njegov život potpuno se promenio. Dok je u Rusiji nastupao eventualno pet ili šest puta mesečno, u novoj zemlji je nastupao isto toliko ali nedeljno.

- Tempo života strahovito mi se ubrzao - izjavio je baletan, kojem je to očito odgovaralo i koji nije imao nameru da se vraća u Sovjetski Savez.

No 1997, šest meseci pre nego što je napunio 50 godina, ipak je odlučio da prihvati poziv da nastupi u Letonskom narodnom pozorištu u rodnoj Rigi, gde je stigao s partnerkom, bivšom balerinom Lisom Rajnhart, i dvoje od svoje četvoro dece, tad osmogodišnjim sinom Petrom i 16-godišnjom Aleksandrom, čija je majka glumica Džesika Lang. Pokazao im je kuću u kojoj je odrastao u socijalnom stanu.

- U tom stanu je živelo pet porodica. Majka i otac imali su jednu sobu u kojoj smo jeli i boravili, a u drugoj sobici, u koju su mogla da stanu samo dva kreveta, spavali smo moj polubrat Vladimir i ja. U ostalim sobama bile su druge porodice, ukupno petnaest ili šesnaest ljudi. A stan je imao jednu kuhinju, jedan ve-ce, jedno kupatilo. Ali nikad nije bilo tople vode pa smo Vladimir i ja išli s ocem u javno kupatilo- ispričao je Mihail deci.

Kad su poželeli da uđu u zgradu i vide stan, odbio je; uspomene su još budile previše jake emocije.

Detinjstvo

Mihailov otac bio je vojni oficir, iako takav bio je veoma hladan, ali je zato njegova majka obožavala operu i pozorište. Ona ga je i upisala u baletsku školu kod svoje prijateljice gde je dečak brzo pokazao izuzetan talenat i sa samo 11 godina su ga primili na državnu baletsku akademiju. U leto sledeće godine Aleksandra ga je odvela u posetu baki u Rusiju, a ona se vratila u Rigu i obesila se u kupatilu socijalnog stana. Nedugo potom otac se ponovo oženio i Mihail je morao da potraži novu porodicu. Od toga, međutim, nikad nije pravio veliku dramu.

- Nije sve kao u romanima Čarlsa Dikensa. Kad izgubite roditelje u detinjstvu, to je životna činjenica, a ljudska bića poseduju neverovatnu sposobnost preživljavanja. Majka mi se ubila, oca zapravo nikad nisam poznavao. I šta sad? Jesam li zbog toga drugačiji? Treba li za sva sra**a u životu optužiti roditelje? Ni slučajno - rekao je u jednom intervjuu i dodao:

- Imao sam sreću jer sam se zaljubio u ples.

Mihail je bio radoholičar

Barišnjikov je bio radoholičar, vežbao je po ceo dan, a noću spavao na drvenoj dasci jer se nadao da će mu to pomoći da poraste. Bio je zabrinut zbog svog niskog stasa, što bi ga u strogom sistemu ruskog baleta osudilo da pleše sporedne, često komične likove. Međutim, od trenutka kada je oduševio prepuno gledalište Kirova izvođenjem slavnog pas de deuxa iz romantičnog baleta “Gusar” odmah je bio primljen kao solista u Balet Kirov gde je zablistao u klasičnim produkcijama.

Loša politička situacija naterala ga je da potraži sreću van granica Rusije, te je po završetku turneje po Kanadi s Boljšoj teatrom, umesto u službeni autobus koji je vozio na aerodrom, uskočio u automobil koji ga je čekao u Torontu i oprostio se od Sovjetskog Saveza. Bilo mu je tada 26 godina.

Amerika, obećana zemlja

U godinama koje slede plesao je u svim velikim pozorištima Amerike. Jednom prilikom kritičar Njujork tajmsa nazvao ga je ne samo najsavršenijim igračem svih vremena - nego i seks-simbolom i selebritijem.

Osim što je kao plesač izvlačio ono najbolje iz modernih koreografa kao što su Tarp, Pol Tejlor, Mark Moris, Džerom Robins i drugi, te uneo novi život u klasični balet, fotogenični Barišnjikov je snimao i televizijske specijale zahvaljujući čemu je široka publika imala priliku da vidi njegove neverovatne skokove pri kojima je izgledao kao da lebdi u vazduhu. Nastupao je i na Brodveju s Lajzom Mineli (s kojom je, naravno, bio i u vezi), a pokazao se i kao talentovani filmski glumac pa je bio nominovan za Oskara za ulogu u filmu “The Turning Point”, gde mu je partnerka bila En Bankroft, i za Zlatni globus u “Belim noćima”, u kojima je glumio sa Izabelom Roselini.

Mihail Barišnjikov
foto: Profimedia

Buran ljubavni život

Od samog početka plavookog Rusa pratile su razne priče, još dok je živeo u Rusiji. Tako je nekoliko puta navodno bio u vezama sa udatim ženama, a sredinom sedamdesetih upustio se u strastvenu vezu s Gelsi Kirkland, 22-godišnjom balerinom koju je pozvao da mu bude partnerka na sceni, ali i u krevetu. Opterećena savršenim izgledom i izmučena napornim probama na kojima je perfekcionista Barišnjikov insistirao, Gelsi se izgladnjivala, klistirala i povraćala, uz to je i ubrizgavala sebi kravlji urin i drogirala se kokainom, pa je čak nakratko odustala od baleta. Posle je sve to opisala u šokantno iskrenoj autobiografiji, u kojoj je navela i kako ju je Mihail često, dok su po celu noć vodili ljubav, terao da glumi sluškinju i njegovu igračku. On je izjavio kako knjigu nije čitao - niti to namerava da uradi.

Sedamdesetih je bio u vezi sa Džesikom Lang i to u vreme dok je ona još bila u braku sa fotografom Pakom Grandeom. Međutim, nedugo nakon rođenja ćerke Aleksandre, koja je ime dobila po Mihailovoj majci, kada se činilo da će se par konačno skrasiti, Džesika je upoznala harizmatičnog glumca i pisca Sema Šeparda i doslovno pobegla s njim. Barišnjikov je tada već bio u vezi s balerinom Lisom Rajnhart i to je Langova znala, ali ipak, kad mu je telefonirala da mu kaže da ga ostavlja i odlazi sa Šepardom, Mihail se zaprepastio.

- Samo mi je spustio slušalicu i nismo razgovarali pune dve godine - seća se glumica.

Od sredine osamdesetih je u ljubavi s Lisom Rajnhart, kojom se oženio 2006 i dobio troje dece.

Kada su deca porasla i osamostalila se, Mihail i Lisa prodali su prostranu kuću u Snidens Landingu te se sa svoje tri mačke preselili u 1,4 miliona dolara vredan stan u Njujorku, gde je neumorni plesač 2005. na Menhetnu otvorio vlastiti umetnički centar namenjen koreografima i igračima, ali i svim drugim umetnicima iz celog sveta koji tamo mogu slobodno da rade i istražuju.

Mihail Barišnjikov
foto: Profimedia

Seks i grad

Mihail je novi zvezdani status stekao ulogom u "Seksu i gradu", a jednom prilikom osvnuo se na tu ulogu:

- Ne znam zašto sam prihvatio tu ulogu. Moja žena je mislila da bi mi moglo biti zanimljivo. A možda je to kao u onom vicu: stari umorni crv baci se u tanjir špageta jer misli da se tamo orgija! - sa smeškom je jednom izjavio Barišnjikov, koji priznaje da su mu svakodnevna snimanja bila vrlo naporna, ali ne žali se jer je s jedne strane skupio nova sredstva za svoj centar, a s druge osvojio novu publiku koja će se preko njegovog lika u seriji zainteresovati za balet.

Mihail Barišnjikov
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs