UVEK DRUGAČIJI

80-IH JE ŽARIO I PALIO, ŽENE SU SEKLE VENE ZA NJIM, DANAS ŽIVI NA PLANINI: Životna priča Olivera Mandića! (FOTO)

Uvek je bio isped svog vremena, a njegov život zanimljiv je jednako kao i njegova muzika

Vip priča
17:06h Autor:
80-IH JE ŽARIO I PALIO, ŽENE SU SEKLE VENE ZA NJIM, DANAS ŽIVI NA PLANINI: Životna priča Olivera Mandića! (FOTO)
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Njegov muzički talenat i inovativnost promenio je tokove u našoj muzici.

Snimio je svega tri albuma, ali je ostavio neizbrisiv trag u istoriji domaće popularne muzike. Mandić se posle toga povukao, i već duže vreme gotovo da uopšte nije prisutan na javnoj sceni.

Oliver Mandić je rođen u Užicu 13. jula 1953. godine. U mladosti se obrazovao u muzičkoj školi Stanković u Beogradu sa namerom da postane pijanista klasične muzike (u vreme aktivne karijere bio je jedan od retkih jugoslovenskih rok i pop muzičara koji su imali podlogu klasičnog muzičkog obrazovanja, uključujući tu i čitanje/pisanje nota).

Široj publici se predstavio kroz TV emisiju “Beograd noću”, koja je emitovana uporedo sa izlaskom prvog albuma “Probaj me” 1981. godine. Emisija se sastojala od video-spotova za pesme sa ploče. Režiser je bio Stanko Crnobrnja, a kostime i Mandićev izgled osmislio je konceptualni umetnik Kosta Bunuševac (isti kostimi su korišćeni i na omotu prvog albuma). Deo javnosti je bio ozbiljno isprovociran Mandićevim tranvestitizmom, ali je bez obzira na kontroverznost emisija dobila nagradu “nagrada grada Montrea” a potom i komercijalno objavljena na video-kaseti, što je bilo nesvakidašnje za tadašnju muzičku scenu.

1991. godine Oliver Mandić je kratkotrajno bio član beogradske grupe Riblja čorba. Međutim, iako su snimili ceo album, on nikad nije ugledao svetlost dana jer su se Oliver i Bora Đorđević posvađali, pa je saradnja naprasno prekinuta.

Tokom devedesetih godina (i kasnije) pisao je muziku i aranžmane za raznorazne zvezde turbo-folka

Baš kao njegova muzika i njegov ljubavni život je neobičan

Svoju sadašnju suprugu zaprosio je čim je ugledao i znao da je ona ona prava.

Iako je lepa Maja Kozlica Mandić čak 18 godina mlađa od svog slavnog supruga, oni važe za skladan par koji na godine ne gleda kao na prepreku. Oliver Mandić i Maja u braku su već 21 godinu, a posle deset godina sreće dobili su ćerku Hanu Colu. Sve je počelo na vrlo neuobičajen način...

Kako je par pričao pre nekoliko godina, sreli su se u klubu koji je u to vreme bio u vlasništvu čuvenog Džeja Ramadanovskog. Oliver je sedeo u društvu Svetlane Cece Ražnatović, a Maja se obradovala kada ih je ugledala jer ih je oboje veoma cenila. I sam muzičar zapazio je ovu lepoticu, a evo kako se on seća tog susreta.

— U klubu "Bombo", koji je ranije držao Džej. Došao sam sa ekipom i četiri, pet devojaka. Otišao sam do šanka da kupim cigarete baš kad je ona sa drugaricama ulazila u kafić. Istog trenutka prišao sam joj i upitao je: "Odakle si?" Pogledala me je i kroz smeh odgovorila da je iz Hercegovine. Zamolio sam Džeja da isključi muziku, kleknuo dole i zaprosio je pred petsto ljudi — prisetio se Oliver jednom prilikom.

Kako je tada ispričao, trebalo mu je četiri godine da osvoji njeno srce.

— Dogovorili smo se da se vidimo sutradan, ali ona se, naravno, nije pojavila. Jurio sam je četiri godine i na kraju uspeo da je odvedem kod matičara. Ljubav je čudo. Kraljevi su zbog nje skidali krune s glava, a ne ja, kome su samo ljubav i muzika potrebni — bio je iskren.

Kako je istakao, on nije bio po ukusu Majine majke, ali ljubav je pobedila.

— U početku nije bilo nimalo lako. Tašta nije htela ni da čuje za mene. Zvala me je i preko telefona sasula sijaset uvreda na moj račun, dok su njena braća vrebala priliku da me prebiju. Ali, iako su jedva pristali na naše venčanje, ja sam od Maje tražio da potpiše predbračni ugovor, kao u američkim filmovima. Ona je otišla i sve ispričala mojoj majci, koja joj je nedvosmisleno zapretila: "Slušaj, dete moje, ako to uradiš, nemoj više da mi dolaziš. Da sam tvoja majka, ja bih ga premlatila". I, naravno, njena reč bila je presudna —ispričao je on.

Pre Maje, Oliver je bio oženjen Mirjanom, s kojom je dobio sina Darijana.

Već duže vreme gotovo da uopšte nije prisutan na javnoj sceni. Pevač priznaje da mu prija mir koji je pronašao u porodici, a objasnio je i zbog čega uživa u penzionerskim danima.

- Imam 70 godina i odavno sam se povukao iz javnosti. Već 20 godina ne dajem izjave za medije - rekao je pevač i nastavio:

- Uživam u penzionerskim danima, počeo sam da živim život onako kako sam oduvek hteo, pored moje dece i unuka. Volim svoju ćerku i ženu, kao i sve dobre ljude koji su oko mene.

Iako je odavno prestao da nastupa, Mandić kaže da od muzike nikada nije odustao.

- Muzika je i dalje moja velika ljubav i uživam u dobrim i kvalitetnim notama. Često umem i da zasviram onako za moju dušu - rekao je tvorac nekih od najlepših pesama domaće muzike.

Inače, Oliver Mandić se pre dve godine sa suprugom i ćerkom preselio na Taru na ogromno imanje koje je nasledio od dede. Pevač je tamo izgradio četiri ogromne kuće, svaka po 400 metara kvadratnih, a građene su u tradicionalnom planinskom stilu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs