Stravično

1993. GODINE POGINUO JE DRAŽEN PETROVIĆ: Devojka je vozila 160 km/h, posle ove tragedije doživela još 2 velike nesreće!

Da je živ, danas bi Dražen Petrović, proslavio svoj 57 rođendan. Setimo se užasne tragedije u kojoj je izgubio život

Vip priča
11:11h Autor:
Foto: Printscreen/yt/ MJ23 His Airness Forever

Tog 7. juna 1993. godine, po Dražena je na aerodrom u Frankfurt došla njegova devojka Klara u društvu prijateljice Hilal Edebal. Dražen i ona u vezi su bili tek nekoliko meseci. Klara je Dražena trebalo da odvede u Minhen, a onda se na autoputu A9 kod gradića Denkendorfa dogodila katastrofa.

Klara se golfom zabila u mercedes, a navodno je vozila 160 km/h. Petrović je spavao na suvozačevom sedištu i pri udaru je ispao iz automobila i na mestu poginuo.

O Klari se godinama nije znalo puno, a o trećoj osobi iz automobila ništa sve do 2011. godine.

Hilal Edebal bila je u automobilu s Draženom i njegovom devojkom kad je on poginuo. Nakon dugo vremena otkrila je detalje tragedije.

Veliki jugoslovenski košarkaš i svetska košarkaška legenda imao je brilijantnu budućnost pred sobom kad je njegov život naglo prekinut u 29 godini života. Tragedija saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Dražen 7. juna 1993. šokirala je javnost.

Dražen Petrović
foto: Profimedia

Za upravljačem je bila Draženova tadašnja devojka, nemačka manekenka mađarskog porekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je završila s teškim ozledama mozga; u crvenom Golfu poginuo je samo Dražen. Dražena i Klaru upoznala je zajednička prijateljica u Njujorku, a vrlo brzo njih dvoje postali su par.

Nekoliko godina nakon Draženove pogibije Klara Szalantzy udala se za nemačkog fudbalera Olivera Bierhofa te je navodno shrvana nesrećom presekla sve veze s traumatičnim događajima i nikad ih više nije komentarisala. Nekoliko puta je dolazila u Zagreb, na Draženov grob, i navodno je bila u kontaktu s njegovim bratom.

Tri godine nakon nesreće upoznala je nemačkog fudbalera Olivera Birhofa. 2001. godine su se venčali, a 2007. godine dobili dete. Klara je 2010. godine doživela još dve velike tragedije - izgubila je dete u osmom mesecu trudnoće, a nedugo zatim preminuo je njen brat Ladislav.

Košarkašica Hilal znatno se teže nosila s bolom, pa se čak pokušala i ubiti na rehabilitaciji, nadajući se da će se tako probuditi iz noćne more u kojoj se nalazila.

Na traženje i želju Draženove majke Biserke, televizija TRT omogućila joj je upoznavanje i razgovor s Hilal. Hilal ni sama nije znala da je bila u kobnom automobilu. Sudar joj je ostavio trajne posledice na mozak prouzrokujući amneziju zbog koje pati od velikih rupa u sećanju.

Ovo je njena, dosad neispričana priča.

Kad si upoznala Klaru i kako ste postale prijateljice?

Upoznale smo se mnogo pre nesreće, bile smo još mlade i obe smo igrale košarku. Upoznale smo se kad smo imale 11 godina i godinama smo se družile, postale smo prave prijateljice. Kad sam ja otišla na studije u Ameriku ostale smo u kontaktu, a ponovno smo se srele u Nemačkoj, dan pre nesreće.

Pokupile smo Dražena s aerodroma i užasno mi je žao što ga se ne sećam, trebalo bi da ga se sećam, ali taj deo mog mozga je sasvim izgubljen. Ničeg se ne sećam.

Ne sećam se ni da sam sedela iza njega, na zadnjem sedištu, to znam samo jer su mi tako rekli, tako su mediji preneli.

Kakve su bile okolnosti?

Klara je vozila prebrzo, ali bili smo jedini automobil na putu. I zabili smo se ravno u kamion. Koliko sam čula, niko od nas nije bio vezan pojasom. Dražen je izleteo kroz prozor, kroz vetrobransko staklo. Umro je na mestu, trenutno. Ja sam bila u komi dugo vremena nakon toga.

Da li ste ikada kasnije razgovarali s Klarom o nesreći?

Rečeno mi je da me nekoliko puta posetila dok sam bila u bolnici u komi. Nakon što sam se probudila, došla je nekoliko puta, ali odjednom je nestala. Dražen je bio ogromna košarkaška zvezda, a neki ljudi iz njegove zemlje su govorili kako je Klara kriva za nesreću i kako je htela da ga ubije.

Da, nesreća je bila njena krivica, ali nije htela da ga ubije. Volela ga je, želeli su da se venčaju, osnuju porodicu.

Šta se dogodilo sa vama posle nesreće, kakve su bile posledice?

Proživela sam zaista užasno razdoblje. Nasreću, sećala sam se svoje porodice i prijatelja. Moja majka je stalno ispitivala lekara dok sam bila u komi da li ću preživeti. Oni su joj govorili da ću se sigurno probuditi jer sam mlada i imam zdravo, jako telo kao košarkašica, ali da ne znaju ništa više od toga, kakve će posledice ostati za mozak.

Šta vas je najviše mučilo?

Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Nemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Nemačkoj - neka su od pitanja koja su godinama mučila danas 50-godišnjakinju..

Kako ste se osećali kad ste čuli da Biserka Petrović želi da vas upozna?

Bila sam uzbuđena, nisam mogla da verujem jer je to zaista odlična ideja. Istovremeno, osetila sam i strah jer nisam znala što će me pitati, da li ću moći da joj dam odgovore. Nadala sam se da ne očekuje previše zbog moje amnezije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...