Godišnjica smrti

PRONAĐEN MRTAV SA SAMO 27 GODINA. UZROK SMRTI: LAŽAN? Kako je skončao legendarni Džim Morison!

Čak i uz pomoć Google Maps-a nije lako pronaći njegov grob

Vip priča
Autor:
PRONAĐEN MRTAV SA SAMO 27 GODINA. UZROK SMRTI: LAŽAN? Kako je skončao legendarni Džim Morison!
Foto: Profimedia

Zauzima mali skriveni kutak pariškog groblja, a hiljade ga i pola veka kasnije još uvek traže. Džim Morison i dalje je nezaobilazan u Gradu Svetlosti.

Smrt frontmena Doorsa 3. jula 1971. bio je jedan od ključnih znakova da se optimizam 60-ih godina prošlog veka približava mračnom kraju.

Danas "Kralj guštera" počiva na groblju Pere-Lachaise na istočnom kraju grada.

Čak i uz pomoć Google Maps-a nije ga lako pronaći. To je odluka porodice koja se s pravom pribojavala poplave obožavalaca.

"To je groblje koje je posebno voleo. Često je dolazio ovde da šeta", rekla je rok kritičarka i obožavateljka Sofi Rouzmont.

"Hteo je da bude sahranjen pored Oskara Vajlda", rekla je Rouzmont, ali je to mesto bilo previše istaknuto.

Usamljenost groba nije uspela da spreči milione ljudi da mu decenijama odaju počast. Tamo su za fotografije pozirale i rok legende poput Peti Smit.

Džim Morison
foto: Profimedia

Nadgrobni spomenik zaštićen je pregradama, ali nema sumnje da će ponovno biti na meti ove nedelje.

Nije umro u tom stanu

Morisonov poslednji dom bio je stan na trećem spratu u ulici Beautreillis na broju 17, u boemskoj četvrti Marais. Vlasnica stana bila je manekenka Elizabet "Zozo" Larivijer, a Morison se tamo preselio sa svojom devojkom Pamelom Kurson i nadao se da će pobeći od ludila slave u Sjedinjenim Državama i posvetiti se pisanju. Prema zvaničnoj verziji umro je u kadi od srčanog udara s 27 godina.

Ali, na fasadi njegove stare zgrade neko je ostavio poruku: "Džim Morison nije umro ovde".

Novinar Sem Bernet godinama je istraživao slučaj i tvrdi da se rok legenda predozirala u kupatilu noćnog kluba Rock'n'Roll Circus.

"Lice mu je bilo sivo, oči zatvorene, ispod nosa je bilo krvi, a oko lagano otvorenih usta bele pene; nije disao", piše Bernet u knjizi "The End: Jim Morrison".

Pevačica i ikona 60-ih Marijan Fejtful podržala je tu priču u intervjuu za časopis Mojo i rekla da je Morisonu kobnu dozu dao diler Žan de Breteuil s kojim je tada izlazila.

Džim Morison
foto: Profimedia

Zdravica za Džima

Noćni klub na adresi Rue de Seine 57, koji odavno ne postoji, "bio je prilično ludo mesto", rekla je Rouzmont.

"Posećivali su ga intelektualci, hipiji, manji i veliki nasilnici, bogataši, zvezde poput Mika Džegera..."

Druga mesta koja Morisonovi obožavaoci obilaze uključuju jedan od najlepših pariških trgova Place des Vosges i kioske s knjigama niz reku Senu gde je Morison voleo da luta i nastojao da ostane što anonimniji.

Takođe zalaze i u kultnu knjižaru "Shakespeare and Company".

"To je mesto za koje se Morison vrlo brzo vezao. Nije dobro govorio francuski iako je jako voleo Remboa, Bodlera, Malarmaa", rekla je Rouzmont.

To ga je redovno dovodilo na levu obalu blizu kuće njegove prijateljice, rediteljke Agnes Varde i u kafić La Palette gde je voleo da pije i gde će se u subotu sigurno nazdraviti u njegovo ime.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs