Mama, tata i osmoro dece

20 GODINA SVIRALI PO EVROPI, JEDVA PREŽIVLJAVALI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Evo šta se desilo sa porodicom Keli! (FOTO)

Retko koji bend je toliko voljen i toliko ismejan kao što je to bio Keli femili, ili porodica Keli.

Vip priča
21:16h Autor:
20 GODINA SVIRALI PO EVROPI, JEDVA PREŽIVLJAVALI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Evo šta se desilo sa porodicom Keli! (FOTO)
Foto: Profimedia

Sledila ih je armija obožavateljki, dok su ih u isto vreme ismevali zbog odeće koju su nosili. Američko-irski bend, porodica Keli, obučena u hipi, lepršavu odeću, vrhunac svoje karijere doživela je 1990-ih godina...

Sve je počelo do Dana Kelija, koji je u Evropu došao sa prvom ženom i četvoro dece. Porodica je prvo živela u centralnoj Španiji, gde se Dan zaljubio u Barbaru En, plesačicu i dadilju svoje dece.

Kasnije je Dan napustio prvu suprugu i oženio se Barbarom En. Par je potom imao osmoro dece. Decu su školovali kod kuće, a učili su ih čitanju, pisanju, računanju, plesu i pevanju.

Porodica je 1974. godine ušla u avanturu koja će potrajati 20 godina. Naime, oni su plesali i pevali širom evropskih ulica. U početku su putovali autobusom, da bi kasnije postali poznati po turnejama u dvospratnom londonskom autobusu.

Život na putu

Porodica je obišla Nemačku, Austriju, Italiju, Irsku, Francusku i region Baskije, svirala koncerte besplatno, jedva preživljavajući, prodajući kasete sa njihovom muzikom. Živeli su u prostorijama stare fabrike čokolade u Kelnu, kampu u Hamburgu i na farmi u Švajcarskoj.

Barbara En umrla je od raka dojke 1982. Dan i deca su živeli u Parizu u trošnom gradskom hotelu i čak su se neko vreme vratili u SAD.

Između 1983. i 1994. godine, porodica je nastupala tri puta dnevno, bez obzira da li je padala kiša ili grejalo sunce; prodavali su na hiljade svojih albuma.

Proboj u Nemačkoj, Keli femili, doživela je nakon što je nemački časopis za tinejdžere "Bravo" objavio članak na dve stranice o njima. Porodica je u januaru 1994. godine imala veliki intervju- a u maju su imali prvi rasprodani koncert u velikom mestu u Dortmundu.

Odjednom su bili poznati, posebno Pedi i Anđelo. Njihovi dani kao anonimnih izvođača - završili su, a povremeno je porodica bila primorana da zaposli telohranitelje jer su obožavatelji noću i danju opsedali njihov dom u Kelnu.

Krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, najstarija deca Keli porodice su nespretno započela sopstvene samostalne projekte. Smrt Dana Kelija 2002. godine bila je veliki preokret za porodicu. Slomljenog srca, Padi Keli mir je našao u manastiru narednih šest godina, Barbi je potpuno nestao iz očiju javnosti, a Džo Keli se pretvorio u ekstremnog sportistu, dok su Keti i Maite Keli nastavile da rade kao muzičari i izvođači u raznim nemačkim TV zabavnim emisijama.

Povratak 2017. godine

Anđelo Keli, nekada dete, a sada otac petoro dece, objavio je da su se on, Patricija, Keti, Džimi, Džoi, Džon i Paul Kkeli dogovorili da održi koncert 19. maja 2017. u Dortmundu - u istom mesto koje su prvi put rasprodali pre više od dve decenije. Pedi i Mejt su trebali da nastave sa solo karijerom.

Majski koncert je rasprodat u roku od 18 minuta. Dodata su još dva datuma koncerta. I oni su brzo rasprodati. Uprkos 20-godišnjoj pauzi, porodica Keli i dalje ima svoj šarm.

Tragedija 2021. godine

Barbi Keli umrla je u 45. godini. Za razliku od svoje braće i sestara, ona je živela vrlo povučeno; 20 godina se o njoj praktično ništa nije čulo. To je trebalo da se promeni: Džoi Keli otvorio je Instagram nalog za svoju sestru tek krajem novembra 2020. Takođe se navodi da je pevala delove za godišnjicu albuma "25 godina kasnije".

Odsustvo svoje sestre, ostali članovi porodice i benda pravdali su željom za "normalnim životom".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs