SUDBINA JOJ NIJE BILA NAKLONJENA

TRAGEDIJA JE PRATILA: Otac je zlostavljao, muškarci uzdisali za njom, ona birala nasilnike - skončala misteriozno!(FOTO)

Iako je izgledalo da vodi glamurozan život, iz kulisa se krila velika nesreća i bol...

Vip priča
18:54h Autor:
Foto: Profimedia

Zvali su je prva princeza iz Holivuda. Rita Hejvort bila je, naizgled, najbliže pravoj, živoj Pepeljugi. Mediji su je četrdesetih godina profilisali kao provincijalku koja je uspela da ostvari američki san. Ali to je bilo daleko od istine.

Rođena 17. oktobra 1918. godine, u porodici plesača i zabavljača, Rita, pravog imena Margarita Carmen Cansino naučila je da hoda, a zatim odmah i da pleše. Deda joj je bio Antonio Cansino, španski plesač kojem se pripisuje popularizacija bolera u SAD-u. Otac, rođen u Španiji, Eduardo Cansino je bio takođe prominentni plesač koji je porodicu preselio u Holivud kako bi mogao zvezde privatno da podučava plesu. Majka Volga bila je deo plesačke i pevačke grupe Zigfild Foliz (Ziegfeld Follies).

U vreme velike ekonomske krize, Eduardo je ostao bez mušterija pa je zato odlučio da iskoristi svoju ćerku za zaradu. Kada je napunila 12 godina, Margarita je svom ocu bila plesna partnerka, a duo je nastupao pod imenom "The Dancing Cansinos".

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Detinjstvo

Margarita, koja je izgledala starija nego što je bila, nije smela da nastupa u američkim klubovima, zato je s ocem plesala u zadimljenim kazinima u meksičkoj Tihuani. Svi su ih smatrali mužem i ženom, a Eduardu to nije smetalo. Margarita je prezirala svog oca. Osim što ju je tukao i terao na sate i sate napornih treninga plesa, gotovo svakodnevno ju je seksualno zlostavljao. Šokantan detalj autorki Ritine biografije Barbari Leaming otkrio je njen drugi suprug, reditelj i pisac Orson Vels.

"Eduardo ju je silovao popodne, a plesao s njom noću", napisala je Liming.

Tokom jednog od nastupa u Tihuani, Margaritu je uočio producent filmskog studija Fox. Pozvao ju je na audiciju, a odmah zatim ponudio joj je ugovor na šest meseci. Margarita, tada prava latino devojka tamne kose i očiju, dobijala je samo manje uloge i prošla je neprimećeno. Ugovor joj se nisu produžili, a Margarita je morala da se vrati životu s ocem.

Svoju priliku za beg dobila je kada je kao 18-godišnjakinja upoznala biznismena Edvarda Džadsona koji je tada imao 41 godinu. Edvard je u Margariti odmah video priliku za zaradu, pa ju je odveo u Las Vegas. Naivnoj i mladoj Riti svideo se Edvard jer je mislila da iskreno želi da joj pomogne u karijeri.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Prvi plesni koraci u Holivudu

Uskoro su se venčali, ali bili su daleko od srećnog bračnog para. Judson, koji je preuzeo ulogu njenog menadžera, navodno ju je "pozajmljivao" uticajnim biznismenima kako bi od nje napravio zvezdu.

Margarita je 1937. godine potpisala ugovor sa studiom Columbia Pictures. Prvo su je uzimali za manje uloge, većinom izazovnih "egzotičnih" plesačica. Ubrzo su shvatili da od nje mogu da naprave holivudsku zvezdu samo ako se reše njenog "latino" izgleda. Margarita je tako svoje ime promenila u Rita i preuzela je majčino devojačko, britansko prezime. Svoje tamne uvojke zamenila je vatreno crvenom kosom, a u svakoj prilici je bila glamurozno obučena. Smršala je i krenula na časove glume, a uskoro su "pale" i prve naslovne strane časopisa. Mediji su je brzo zavoleli jer se nije skrivala od fotografa za razliku od ostalih tadašnjih diva.

"Nova" Rita je 1940. godine počela da se pojavljuje u filmovima sa zvučnim imenima poput Kerija Grenta i Džoan Kraford. Svoj prvi pravi hit dobila je iduće godine, ulogom u filmu "Strawberry Blond", a zatim je snimila i "Blood and Sand". Što je bivala uspešnija, to se Edvard više bojao da će ga napustiti, pa joj je pretio da će je politi kiselinom i uništiti joj lice.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Najtraženija pin-ap devojka

Ali Rita je ostvarila suprugove strahove i 1942. podnela zahtev za razvod, a kao razlog navela je "okrutnost". U brakorazvodnoj parnici, svu svoju zaradu predala je Edvardu samo da bi ga se oslobodila.

Ubrzo je upoznala svog drugog muža, reditelja i pisca Orsona Velsa koji se u senzualnu Ritu zaljubio kada je video njenu fotografiju u časopisu. Par se venčao, a Rita je rodila svoje prvo dete, ćerku Rebeku. Tada je već bila jedna od najunosnijih holivudskih zvezda, a njen plesački talenat bez reči je ostavljao i velikane poput Freda Astera s kojim je glumila u dva filma. Mediji su neobičan par prozvali "Lepotica i Mozak".

Od 1944. do 1947., Rita je bila "It devojka". Njene fotografije i filmovi bili su najpopularniji među američkim vojnicima koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Njenu popularnost u to vreme verno je dočarao i film "Bekstvo iz Šošenka".

Američka vojska bila je toliko opčinjena Ritinom ulogom u filmu "Gilda" da je upravo njena fotografija osvanula na atomskoj bombi bačenoj na američko tlo u svrhu testiranja 1946. godine. Sve se činilo idealnim, ali Orson je ubrzo shvatio da je Rita samo "fatalna" na velikom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna.

U prve dve godine braka, reditelj ju je varao s nekoliko žena, uključujući i Džudi Garland. Velsu je počela da smeta njena, kako je rekao, eksplozivna narav. U trenucima besa, porazbijala bi sve u kući. Nikada se, kaže redaielj, nije ljutila na njega, nego na svoje roditelje.

Brak im je propadao, a Rita je sreću tražila u brojnim kratkim aferama, uključujući i onu s industrijalcem Hauardom Haghesom s kojim je i zatrudnela. Odlučila je da otputuje u Evropu i tamo abortira.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Skandalozno venčanje

U Kanu 1968. godine je upoznala princa Alija Kana, sina sultana Mahomeda Šaha, vođe islamističke sekte. Princ je bio poznat kao veliki zavodnik, a na njegov šarm odmah je "pala" i glumica. Odmah sledeće godine, par se venčao, a njihova svadba proglašena je kontraverznom pošto je Rita još uvek, tehnički, bila udata za Orsona Velesa. Zbog "afere", deo publike je bojkotovao njene filmove, ali spektakularna svadba označila je ujedno i stvaranje "prve holivudske princeze".

Krajem godine, Rita je rodila njihovo jedino dete, ćerku princezu Jasmin Agu Kan. Stil života kojeg je Khan vodio u Evropi nije se sviđao glumici, a nikako nije mogla ni da nauči francuski. Tokom njihovog braka, Rita je bila toliko posesivna da bi dobijala napade panike kada bi Ali otišao kod frizera. Međutim, s pravom je bila u strahu jer ju je, pričalo se, princ na sve strane varao i to sa njenim koleginicama, poput Džoan Fontejn.

Rita je odlučila da se vrati u SAD sa svojim ćerkama 1951. godine, a dve godine nakon toga, njen brak s Alyjem službeno je došao kraju. Krah braka ju je dotukao pa je, iako se vratila filmovima, počela da pije više nego ikad. Tada je i kulminirala njena višegodišnja svađa sa šefom svog filmskog studija jer je odbijala uloge i pretila tužbama. Njeni poznanici primetili su da je počela da se ponaša autodestruktivno.

Rita Hejvort, Ali Kan
foto: Profimedia

Nasilni brakovi

Njena poslednja dva braka bila su "začinjena" žestokim svađama i fizičkim okršajima u javnosti. Pevač Dik Hajms upoznao je Ritu kada mu je karijere propadala i grcao je u dugovima. Hajmes je u insajderskim krugovima bio poznat kao "Gospodin Zao".

Pevač je Ritu navodno fizički zlostavljao, a jednom prilikom ošamario ju je u popularnom klubu u Los Anđelesu, što je ujedno bio i kraj njihova dvogodišnjeg braka. Hayworth je, prema naredbi lekara, sledećih par dana provela u krevetu kako bi došla sebi. Tada 37-godišnja Rita je izgledala mnogo starije, a svoje bore od silnog stresa i alkohola skrivala ispod tone šminke.

Njen poslednji suprug, producent Džejmes Hil je Riti bio "poslednji ekser u kovčegu". Iako su bili u braku samo tri godine, Hil je Ritu mentalno zlostavljao i pretio joj, protiveći se njenoj želji da prestane da glumi u holivudskim filmovima. Hil se prema Riti odnosio kao prema robu, a tome je svedočio i Čarls Hjuston koji se s parom našao na večeri.

"Vikao je na nju sve dok se nije rasplakala i počela da se trese", prepričao je glumac i dodao da sebi nikada neće oprostiti jer joj tada nije pomogao.

Rita Hejvort, Dik Hejms
foto: Profimedia

Smrt od "misteriozne bolesti"

Slavna glumica umrla je 1987. u 69. godini od komplikacija uzrokovanih Alchajmerovom bolešću koja joj je dijagnostikovana sedam godina ranije. Njena ćerka Yasmin Aga Khan, koja se brinula o Riti poslednjih godina njenog života, smatra da je njena majka mnogo pre počela da dobija simptome ali tada se nije mnogo znalo o Alchajmeru.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Kada bi zaboravljala svoje dijaloge, njene kolege i filmska ekipa mislili bi da je preterala s alkoholom, ali u stvarnosti, to su bili počeci njene bolesti.

Rita je postala prva javna osoba za koju se znalo da je bolovala od Alchajmera.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs