FRANSOAZ BETENKOR

ONA JE NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU, VLASNICA ČUVENOG BRENDA LEŽI NA MILIJARDAMA: A njeno nasleđe bilo je predmet suđenja!

Od kada je Fransoaz preuzela rukovođenje porodičnim poslovima, vrednost akcija kompanije L'Oreal je gotovo udvostručena

Vip priča
09:27h Autor:
ONA JE NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU, VLASNICA ČUVENOG BRENDA LEŽI NA MILIJARDAMA: A njeno nasleđe bilo je predmet suđenja!
Foto: Profimedia

Francuska milijarderka Fransoaz Betenkor Mejers (68), unuka osnivača L'Oreala najbogatija je žena na svetu i treća najbogatija osoba u Evropi.

Njeno bogatstvo se procenjuje na 73.6 milijarde dolara, prema listi magazina Forbs.

Fransoaz je biznis nasledila od majke Lilijiane Betenkor koja je titulu najbogatije žene sveta nosila do 2017. godine, do svoje smrti u 94. godini.

"Moja majka je mirno otišla", napisala je tad Fransoaz u saopštenju.

Fransoaz se školovala na studijama kulture, a odgajana je kao stroga katolkinja. Njeno akademsko obrazovanje obuhvata jevrejsko-hrišćanske odnose, kao i istraživanja grčke mitologije.

Napisala je knjigu o grčkim bogovima i osvrtima na Bibliju. Prema njenim rečima vreme je najvredniji i nenadoknadiv resurs, a na vrhunskom poslovnom nivou neophodno je razumeti značenje vremena, biti radoznao i kontrolisati sopstvene misli.

Fransoaz Betenkor Mejers
foto: Profimedia

Od kada je preuzela rukovođenje porodičnim poslovima u L’Orealu, vrednost akcija kompanije je gotovo udvostručena.

Njeno porodično bogatstvo akumuliralo je početkom 20. veka kada je mladi hemičar Eudžin Šuler, razvio formulu za bojenje kose koju je nazvao "Oréale". Ostalo je istorija! Većinska vlasnica je Šulerova unuka - Fransoa Betenkort Majers.

Takođe, predsednica je filantropske fondacije svoje porodice, koja podstiče francuski napredak u nauci i umetnosti. Zajedno, L'Oreal i porodica Betenkort Majers dogovorili su se da doniraju 226 miliona dolara za popravku katedrale Notre Dame nakon požara u aprilu 2019.

Ona svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, pa se zna samo da je od 1984. godine u braku s Jevrejinom Žanom-Pierom Mejersom, s kojim ima dva sina, Žana i Nikolasa.

Nesuglasice s majkom

Za života majke često je s njom imala nesuglasice, a "krivac" je francuski umetnik Fransoaz-Marieja Baniera, s kojiim se njena majka zbližila i počastila ga poklonima u vrednosti od čak 1.3 milijarde dolara.

Fransoaz Betankur Mejer
foto: Profimedia

U te poklone spadaju i premije njena dva životna osiguranja, 11 umetničkih dela među kojima su bile slike Pikasa, Henri Matisea, Mondriana, Roberta Delaunaja i Legera, fotografija nadrealista Mana Raija i gotovina.

Tada je Fransoaz tužila Banijera za iskorišćavanje psihičke i fizičke slabosti njene bolesne majke kako bi se došao do njenog bogatstva.

Slučaj je završio na sudu, ali sve je zapelo kad je Lillijan odbila da se podvrgne psihijatrijskom veštačenju.

U međuvremenu su procurili snimci koje je napravio Lillijanin batler Paskal Bonefoj, koje je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je vremešna milijarderka Banijera proglasila za jedinog naslednika.

Fransoaz Betankur Mejer
foto: Profimedia

Jedino što ne bi nasledio su deonice L'Oreala, koje su već ranije bile prebačene na njenu ćerku i dva unuka.

Potom je usledilo pomirenje majke i ćerke, te su povučene sve tužbe.

Banier je tada izbačen iz testamenta. Međutim, već sledećeg leta majka i ćerka su se ponovo posvađale nakon što je Lilijan izjavila da je Fransoas treba psihijatrijska pomoć.

Od 2014. zbog narušenog zdravlja Lilijan Betankur kontrola nad kompanijom sudski je poverena njenoj ćerki. O zdravlju Lilijan brinuo se unuk Žan. Lilijan je preminula 95. godini 2017.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs