JEDNA I NEPONOVLJIVA

NJENA ŽIVOTNA PRIČA SLAMA SRCE: Imala je glas anđela i srce svetice - odgajila 48 dece, živela da pomaže drugima!

Ona će ostati upamćena po moćnom glasu, ali i humanitarnom radu!

Vip priča
17:41h Autor:
NJENA ŽIVOTNA PRIČA SLAMA SRCE: Imala je glas anđela i srce svetice - odgajila 48 dece, živela da pomaže drugima!
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Pevačica Esma Redžepova preminula je u decembru 2016. u 73-oj godini života, a iza sebe je ostavila legat kao malo ko!

Rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro dece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mleko, čistila stanove...

"Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu", rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.

Da joj uopšte nije bilo lako, svedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

Esma Redžepova
foto: Kurir / Dragana Udovičić

"Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali "Ciganka". Niko nije hteo da sedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge dece i to mi je najteže palo", rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela da peva, a sa 13 je pobedila na jednom muzičkom takmičenju na kojeg je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci. Usvojili su čak četrdeset sedam dečaka, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru "Teodosievski". Sve svoje sinove Esma je podigla i finansijski zbrinula. Nakon velikog broja sinova, usvojila je i devojčicu.

Esma Redžepova
foto: Printscreen YouTube/Roma - Indian Tenth Army

"Mislim da smo imali skladan brak. Nikad se nismo ljutili jedno na drugo, voleli smo se i poštovali. Malih svađa ima svuda, ali to su samo sitnice koje smo u šali prevazilazili". rekla je za "Hello" svojevremeno Esma.

Život je posvetila pesmi i humanitarnom radu, i to je radila sa toliko ljubavi i uspeha, da je već dva puta nominovana za Nobelovu nagradu! Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama bori za bolji status Roma u svetu.

Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara. Stvorila je više od 580 umetničkih dela, što uključuje preko 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.

(Stil.kurir.rs/Pulsonline)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs