lepotica i zver

Boemska ljubav muzičara i njegove muze: 4 nepoznate priče iz privatnog života Džejn Birkin i Serža Gensbura! (FOTO)

Njihova ljubav bila je i ostala sinonim boemskog Pariza. Priča koja i dan danas inspiriše mlade, što i ne čudi kada pogledamo njihove zajedničke slike ili ih zamislimo kako, u ruku pod ruku, ispod jednog kišobrana, šetaju Bulevarom Sen Žermen.

Vip priča
Autor:
Boemska ljubav muzičara i njegove muze: 4 nepoznate priče iz privatnog života Džejn Birkin i Serža Gensbura! (FOTO)
Serž Gensbur i Džejn Birkin, Foto: Profimedia

Voleli su se i svađali strastveno. Ona, mlada britanska glumica krupnih očiju, on muzičar nonšalantnog stava i prepoznatljivog francuskog šarma. Njihova deset godina duga ljubavna veza je arhetip onoga što danas zamislimo kada pomenemo boemski Pariz – muzičar i njegova muza…

Zato vam otkrivamo četiri priče iz njihovog zajedničkog života.

1. Njihova ljubav definitivno nije bila ljubav na prvi pogled

Kada su se Birkinova i Gensbur upoznali na snimanju filma „Slogan“, glumica je još uvek lečila slomljeno srce. Njen tadašnji muž, kompozitor Džon Beri, sa kojim je dobila ćerku Kejt, napustio ju je odselivši se za Los Anđeles. Uprkos tome što nije znala francuski jezik, Birkinova je dobila ulogu naspram Gensbura iako je tokom cele audicije plakala. Gensbur je, s druge strane, bio hladan i arogantan, te je glumica stekla utisak da je on prezire i tim rečima ga je i opisala svom bratu.

Utisci se nisu promenili dok jedno veče nakon snimanja nisu zajedno prisustvovali jednoj koktel proslavi, na kojoj je Gensbur trapavo plesao sa Birkinovom, nakon što su ga silom prisilili da zaigra. Tada je glumica shvatila da je arogancijom Gensbur ustvari prikrivao stidljivost i simpatije su se probudile, iako se na kraju te večeri Gejnsbur onesvestio od alkohola.

2. Kada su se svađali ceo Pariz je znao

Ni Birkinova, a ni Gensbur nisu bili blage naravi. Kada su se svađali, činili su to strastveno, žustro i vrlo javno. Jednom prilikom kada su zajedno bili u baru, razjarena činjenicom da joj Gensbur pretura po torbi kako bi javno pokazao svima tajne koje je njena torba krila, Birkinova ga je pogodila voćnim tartom u lice, a zatim ga jurila niz ulicu.

On je naravno bio besan kao ris, a ona je, osetivši potrebu da uradi nešto dramatično kako bi ga smirila i skrenula mu pažnju, odlučila da skoči u reku Senu. Taj potez je doveo do toga da se njena Yves Saint Laurent bluza potpuno skupi, što je Gensbura oduševilo, te su kući otišli potpuno veseli, ruku pod ruku, kao da se ništa nije dogodilo.

3. „Je t’aime… Moi Non Plus“ – pesme koje su pisali nisu bile za one sa slabim srcem

Birkinova i Gensbur su 1969. dospeli na glavne strane svih novina, otpevavši čuveni, vrlo senzualni duet „Je t’aime… Moi Non Plus“, ljubavnu pesmu koju je Gensbur inicijalno napisao dok je bio u tajnoj vezi sa glumicom Brižit Bardo. Bardo i Gensbur su ovu pesmu tada snimili, ali glumica nije želela da bude javno objavljena jer je ona tada bila u braku.

Po sopstvenom priznanju vrlo ljubomorna žena, Birkinova nije mogla da podnese da Gensbur izda tu verziju pesme, te je insistirala da je otpevaju i snime zajedno. Njeno učešće u duetu učinilo je pesmu nezaboravnom, vrlo senzualnom i toliko punom erotike da je momentalno bila zabranjena u mnogim zemljama Evrope!

4. Njihova ljubav nadživela je njihovu vezu

Nakon deset godina, par je raskinuo. Birkinova više nije mogla da podnese Gensburov alkoholizam i agresivnost koja je pratila ove ispade, te je sa ćerkom Šarlot, koju je par dobio zajedno, odlučila da se odseli.

Uprkos tome, njihova ljubav je ostala jaka do samog kraja. Kada je Birkinova dobila treću ćerku sa svojim novim saputnikom Žakom Doilonom, Gensbur joj je posalo kutiju prepunu dečije odeće, a kasnije je bio i kum na krštenju bebe. Bio je i ostao njen najbolji prijatelj do kraja svog života.

Kada je preminuo 1991. godine, Birkinova i njene tri ćerke su bile duboko potrešene, čak toliko da ju je nakon nekog vremena, Dilon napustio, a glumica od tada živi sama u Parizu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs