Sve je obavijeno velom tajni

Ima nade za Mihaela Šumahera: Slavni sportista je pri svesti, priprema se za još jednu operaciju!

Francuski lekar Filip Menaše u timu je koji se brine o komplikovanom oporavku Mihael Šumahera. Najavljuje se da će doktor izvesti složeni zahvat kojim bi matičnim ćelijama pokušao da oporavi Mihaelov mozak i nervni sistem. Sam lekar se povodom toga još uvek nije oglasio.

Vip priča
Autor:
Ima nade za Mihaela Šumahera: Slavni sportista je pri svesti, priprema se za još jednu operaciju!
Mihael Šumaher, Foto: Profimedia

Mihael Šumaher će se uskoro podvrgnuti još jednoj terapiji matičnim ćelijama, kojom će se regenerisati njegov nervni sistem, sve kako bi se učinio još jedan važan korak prema oporavku. Vesti su preneli francuski, nemački, italijanski i britanski mediji. Francuski kardiolog Filipe Menaše, koji je već operisao legendu Formule I i u timu je lekara koji se brinu o njegovom zdravlju, navodno planira da na Mihaelu izvede pionirsku operaciju srca. Francuske novine Le Dauphine donosi priču o operaciji i tvrdi da će se ona izvesti kroz par dana.

Kobna nesreća u Francuskoh u trenu je prekinula njegov dotadašnji život.

Da podsetimo, 2013. godine Majkl Šumaher je pretrpeo teške povrede glave nakon što je na skijanju doživeo stravičnu nesreću. Od tada se oporavlja u tajnosti, o njegovom stanju informacija gotovo da i nema, ali zna se da ga trenutno u njegovom domu u Švajcarskoj leči tim lekara. Uprkos svemu što planiraju da urade za njega, italijanski neurohirurg Nikola Akari za tamošnje medije tvrdi da Šumaher boluje od osteoporoze i atrofije mišića, sve zbog nekretanja, nakon nesreće ostao je prikovan uz krevet i dodaje da je njegovo stanje teško. "Cilj je regenerisati njegov nervni sistem", rekao je o spomenutoj terapiji matičnim ćelijama.

foto: Profimedia

Zahtevna operacija kojom se regeneriše oštećeni deo organizma

Iako se ne zna puno o metodi kojom će operisai legendarnog sportistu, španski mediji pišu o Menašeovoj metodi - prenošenju matičnih ćelija koje se u osnovi uzimaju iz jednog dela tela i prenose na drugi, koji u tom trenutku zahteva lečenje. Sve to se radi kako bi se oporavilo oštećeno tkivo. U ovom slučaju navodno bi se radilo o procesu prenosa matičnih ćelija sa srca na mozak. Ovo nije prva terapija matičnim ćelijama kojoj se Šumaher podvrgnuo. Prva operacija tog tipa izvršena mu je useptembru 2019. u Parizu.

Mihael Šumaher je pri svesti.

Celi zahvat obavijen je velom tajne, naime, zvanično je poznato tek da francuski lekar radi operacije ovog tipa na srcu. Sam lekar rekao je da ne može učiniti čudo, a tada je progovorio o Šumaherovom zdravstvenom stanju, davši nadu njegovim obožavateljima širom sveta. "Da, ja vodim njegovo lečenje i uveravam vas da je pri svesti", rekao je Filip Menaše. Inače, matične ćelije pokazale su se kao moguća efikasna terapija pri regeneraciji mozga, odnosno njegovih nevnih završetaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs