džo bajden

Životna priča omiljenog demokrate: U nesreći izgubio voljenu ženu i ćerku, a kasnije i sina! (FOTO)

Kandidat za predsednika SAD-a rođen je u skromnoj porodici. Uspeh je gradio zahvaljujući inteligenciji, društvenu poziciju i novac nije imao. Život mu je zadao nekoliko neverovatnih teških udaraca - ali Bajden se, ni privatno ni politički, nikada nije predao.

Vip priča
Autor:
Životna priča omiljenog demokrate: U nesreći izgubio voljenu ženu i ćerku, a kasnije i sina! (FOTO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

"Postignuća se ne mere nizanjem uspeha nego brzinom kojom ćete ustati nakon poraza", omiljena je uzrečica američkog političara Džoa Bajdena, demokratskog predsedničkog kandidata koji bi, ako ga podrže sunarodnjaci na izborima u novembru, mogao štošta da izmeni na javnoj sceni. "Tramp je uveo Ameriku u tamu. Ja ću biti saveznik svetla", nedavno je poručio.

Neizvesna će biti završnica predsedničke kampanje u SAD-u

Dao se u zadatak da uvede promene kojima će biti zadovoljni svi građani, nezavisno od o boje kože i bankovnom računu. Među ostalim, obećao je da će se zauzeti za izjednačavanje plata žena i muškaraca i obvezao se da će vratiti SAD obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg ih je sadašnji predsednik povukao. S njim je u trku za preuzimanje Bele kuće ušla harizmatična kalifornijska senatorka Kamala Haris, prva političarka koja kreće u borbu za potpredsedničku poziciju u američkoj istoriji. Kako je predsednik Tramp najavio žestoko nadmetanje, niko se ne usuđuje da predvidi završnicu predizborne kampanje u zemlji u kojoj je do početka avgusta, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, zabeleženo 4,6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom.

Skromni koreni radničke porodice uvek su Bajdena podsećali na poniznost, rad i marljivost

Dodatni problem stvaraju rasnim pitanjem motivisani neredi u gradu Kenoša, Viskonsin, zbog Afroamerikanca Džejkoba Blejka kojeg su ranili policajci dok je otvarao vrata svog automobila u kojem su se nalazila njegova deca.

Situacija u Viskonsinu mogla bi da se rasplamsa u nevolju većih razmera zato bi izbor prekaljenog demokratskog političara - Bajden je postao senator države Delaver pre 47 godina i ostao na toj dužnosti do 2009. - kad je postao američki potpredsednik tokom mandata Baraka Obame - mogao SAD-u doneti preko potrebno jedinstvo.

Uzrečicu o životnim postignućima s početka ove priče Bajden je usvojio od oca Džozefa, radnika iz Skrantona u severoistočnoj Pensilvaniji i majke Katerine, koji su osim najstarijeg Džoa dobili kćerku Valeri i sinove Frensisa i Džejmsa. Roditelji, oboje irskog porekla, podsticali su ga da postane izdržljiv, marljiv i uporan, a kad bi zapao u probleme s vršnjacima, ohrabrivali su ga da se izbori za sebe.

Pohađao je osnovnu školu Sent Pol u rodnom gradu, a 1955., a kad je napunio trinaest godina, porodica se preselila u Mejfild, Delaver, grad na istoku Amerike u kojem je njegov otac počeo da trguje polovnim automobilima.

Danas malo ko može da poveruje da je taj pravni stručnjak i počasni profesor na nekoliko američkih pravnih fakulteta - mucao kao dečak. Vršnjaci su ga zbog toga zadirkivali što ga je još više motivisalo da reši problem recitujući glasno poeziju pred ogledalom. Da je čvrstog kova, dokazao je i na prestižnom privatnom katoličkom koledžu Archmere Academy u Klejmontu gde je ušao prvu postavu školskog tima američkog fudbala, sporta u kojem dominiraju kršni momci.

foto: Profimedia

"Postao je moj najbolji hvatač", prisetio se njegov bivši trener.

Tokom prve godine studija istorije i političkih nauka na Univerzitetu Delaver u Njuarku, upoznao je Neiliu Hanter, studentkinju engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu Sirakzt: zaljubili su se tokom prolećnih praznika u Nasau, glavnom gradu Bahama. Za razliku od studentskih romansi koje se često rasplinu nakon praznika, osećanja Džoa Bajdena prema lepoj vršnjakinji još su se više rasplamsali kad se vratio u Njuark. Što je pre mogao, preselio se u gradić Sirakuzu u državi Njujork gde je upisao studije prava. Venčali su se 27. avgusta 1966. i preselili u Vilmington, najveći grad države Delaver gde je otvorio advokatsku kancelariju. Zbog zalaganja za građanska prava Afroamerikanaca pred kraj 60-ih primili su ga u Demokratsku stranku, a nedugo potom pobedio je na izborima za građansko veće Nju Kasla nedaleko od Vilmingtona.

Prva ljubav stigla je tokom studentskih dana, a nedugo zatim stigli su i prvi političku uspesi

Nije bio imućan, nije imao poznanstva u političkom establišmentu i širokogrudne donatore, ali te "nedostatke" nadoknadio je čeličnom upornošću i hrabrošću mladog lava koji ima samo sebe i svoja politička uverenja, pa ipak je spreman da se uhvati u koštac s celim svetom. Da je to moguće, pokazao je 1972., kad se na predlog stranke kandidovao za senatora države Delaver. Protivkandidat mu je bio prekaljen republikanac Džej Kejleb Bogs zato se činilo da je pobeda nemoguća misija. Ali, pokazalo se da je najjači kad ga podcenjuju: zahvaljujući neumornoj kampanji u koju se uključila cela porodica Bajden - vodila ju je njegova sestra, pravnica Valeri Bajden Ovens, a učestvovali su i njihovi roditelji – pred kraj 1972., kad je u decembru napunio 30 godina, postao je jedan od najmlađih senatora u američkoj istoriji - koji je u toj dobi već bio trostruki otac. Naime, supruga Neilia godinu dana ranije rodila je njihovu kćer Naomi, mlađi sin Hanter rođen je 1970., a stariji sin Bo došao je na svet 1969.

Vikend pre praznika njegova supruga Neilia otišla je s decom da kupi jelku i u prodavnicu po sitnice koje su joj nedostajale. Na putu do rasadnika u njihov automobil zaleteo se vozač kamiona: njegova supruga i kćer poginule su na licu mesta dok su dečaci bili teško povređeni. Bila je to nezapamćena tragedija, s mladim senatorom saosećala je cela Amerika. Niko mu nije zamerio što je početkom 1973., umesto na planiranoj ceremoniji, prisegnuo u bolničkoj sobi svojih sinova: bila je to jedna od najtužnijih zakletvi u istorji Senata.

foto: Profimedia

Posle smrti supruge i jednogodišnje kćeri, Džo Bajden se posvetio dobrobiti sinova. Koliko je bio požrtvovan, otkriva Ričard Ben Kramer, autor Bajdenove biografije "What It Takes The Run For The White House".

"Dok je bio na poslu, pomagala mu je njegova porodica. Bio je uzoran samohrani otac. Sa sinovima je provodio svako veče, svaki vikend. Čitao im je priče pre spavanja, igrao se s njima na livadi, vodio ih na izlete", napisao je.

Umesto da se presele u Vašington, senator Bajden je svako veče nakon posla putovao vozom sinovima u porodični dom u Vilmington, smatrajući da bi selidba dodatno traumatizovala dečake.

"Hteo sam da ih poljubim svako veče. I da ih poljubim ujutru, pre doručka. Kad danas razmišljam o tome, pravi razlog zbog kojeg sam svako veče dolazio kući jeste činjenica da sam svoju decu trebao više nego oni mene", ispričao je na jednoj promociji studenata Univerziteta Jejl.

Godinama nakon smrti supruge upoznao je profesorku Džil Džejkobs

Nije pomišljao na ponovnu ženidbu sve dok u julu 1975., zahvaljujući mlađem bratu Frenku, nije upoznao njegovu poznanicu, devet godina mlađu nastavnicu engleskog jezika i književnosti Džil Džejkobs, koja se kao studentkinja bavila manekenstvom. Tada je još bila u braku s vlasnikom popularnog bara u Njuarku, gde je na svirke dolazio i Brus Springstin, a već je dva meseca kasnije bilo jasno da privlačnost koju oseća prema senatoru, nije tek kriza u braku. Kad ju je nazvao i pozvao na sastanak, prvo što ga je upitala bilo je: "Odakle vam moj broj?" Nikad nije otkrio da li je tada povukao porodične veze kako bi ga nabavio.

Zgodna nastavnica razvela se1975. i započela vezu s Bajdenom, a dve godine kasnije okrunili su je brakom. Kćer Ešli dobili su četiri godine posle venčanja. Kako se u isto vreme brinula o bebi i dva posinka, 1981. otišla je na dvogodišnje porodiljsko bolovanje i to je jedino razdoblje u karijeri te magistre engleskog jezika i pedagogije i univerzitetske profesorke u kojem nije radila. Naime, dok joj je suprug od 2009. do 2017., bio američki potpredsednik, a ona druga dama Amerike, uredno je odlazila na posao nastavnice engleskog jezika u državni koledž u Anandaleu.

U njenoj kancelariji u Beloj kući obazrivo su joj pojasnili da se od nje očekuje da da otkaz, ali odvratila ih je u želji da započne novu tradiciju. Zato nema sumnje da će i u slučaju da joj suprug postane 46. američki predsednik ta autorka dve knjige i doktorka društvenih nauka nastaviti da radi, šta god joj rekli u Beloj kući.

foto: Profimedia

Pre pet godina novi životni udarac - sin Bo preminuo je od malignog tumora na mozgu

Budući da se njen suprug već treći put kandiduje za predsednika (prvi put je pokušao 1988., ali odustao je zbog mlake podrške birača, a 2007. stranka je dala prvenstvo Baraku Obami), Džil Bajden karijeru profesorke je privremeno ostavila po strani. Uz posinka Hantera, korporativnog pravnika i partnera u kompaniji za finansijsko savetovanje 'Rosemont Seneca Partnersa' i kćer Ešli socijalnu radnicu, suprugu je najveći oslonac - tim više što stariji senatorov sin Bo Bajden, državni advokat savezne države Delaver, ali i veteran američko-iračkog rata - više nije s njima. Naime, pre sedam godina dijagnostifikovan mu je maligni tumor na mozgu. Podvrgnuo se dvema operacijama i agresivnoj terapiji u Vojnom medicinskom centru 'Walter Reed' u Merilendu: u početku se činilo da će lečenje uspeti, međutim, 2015., Bo Bajden podlegao je glioblastomu u 46. godini života.

Savetovao je predsednika Obamu, a posle posla žurio sinu u bolnicu

Dok se još borio za život, njegov otac pronalazio je snagu da funkcioniše pod neverovatnim pritiskom. U jednom trenutku je savetovao predsednika Baraka Obamu, a odmah nakon toga žurio je sinu u bolnicu. Kroz što je prolazio, opisao je u knjizi "Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose" kojom je oplakao sina i sunarodnjacima koji su izgubili decu ponudio savete kako da prihvate najgore.

"Jedne noći rekao sam Buu: "Pogodi ko mi je došao danas u kancelariju? Elton Džon! Sećaš se kad sam Hantera i tebe vozio u školu, pevali smo njegovu pesmu "Crocodile Rock" najglasnije što smo mogli? Bo je bio previše slab da bi mi odgovorio, ali je uspeo da se nasmeši", opisao je u knjizi. Svoju priču podelio je s ciljem da poduči sunarodnjake šta da učine kad prijatelj izgubi dete ili bliskog člana porodice.

"Neka vas nazovu kad je teško. Ne odustajte dok to ne učine. Ponudite im iskren stisak ruke i ljudskost", poručio je predsednički kandidat koji će u slučaju da pobedi, biti jedan od najstarijih predsednika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs