PRLJAVE TAJNE DIZAJNERKE KOKO ŠANEL: Imala je kodno ime kao nacistički agent, godinama je "igrala za obe strane"

Najuticajnija modna dizajnerka svih vremena izuzetno interesantne prošlosti i kontroverznog života.

Šuška se
10:05h Autor:
PRLJAVE TAJNE DIZAJNERKE KOKO ŠANEL: Imala je kodno ime kao nacistički agent, godinama je "igrala za obe strane"
Činjenice o Koko Šanel koje do sad niste čuli., Foto: Hatami / Shutterstock Editorial / Profimedia

Velika retrospektiva rada Koko Šanel otkrila je dokaze da je modna kreatorka bila dokumentovani član francuskog otpora. Dokumenti koji ranije nisu bili viđeni biće izloženi, zajedno sa kontradiktornim dokazima da je delovala kao nacistički agent.

Najglamuroznija izložba godine, sa više od 50 odela od tvida – uključujući i roze komplet koji pripada Loren Bekol koji se može videti u Gabrielle Chanel: Modni manifest, kada se otvara u V&A u Londonu 16. septembra.

Bonhams Knightsbridge će ugostiti The Art of Lukuri: Chanel, njihovu drugu rasprodaju u Londonu posvećenu umeću Chanel-a. Na onlajn rasprodaji od 11. do 21. septembra biće predstavljeni luksuzni predmeti iz Maison-a, uključujući torbe, nakit i izbor Haute Couture, sve ručno izrađene u ateljeu Chanel.

Koko Šanel
foto: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nismo mogli da napravimo emisiju o Šanel i da se ne pozabavimo njenim ratnim potezima“, rekla je kustos, Oriole Kulen.

Ranije neviđeni dokumenti ističu ime "Gabrijel odnosno Koko Šanel" na listi od 400.000 ljudi čiji je udeo u otporu potkrepljen zvaničnim podacima. „Imamo verifikaciju francuske vlade, uključujući dokument iz 1957. godine, koji potvrđuje njeno aktivno učešće u otporu“, rekla je Kulen.

Muzej će takođe prikazati jake dokaze da je Šanel sarađivala sa Nemcima u okupiranom Parizu, uključujući transkripte posleratnog ispitivanja trojice nacističkih zvaničnika koji je pojedinačno navode kao pouzdan izvor.

„Novi dokazi je ne oslobađaju krivice već samo čine celokupnu sliku komplikovanijom. Sve što možemo reći je da je bila umešana sa obe strane“.

Za razliku od nedavne Diorove izložbe u muzeju, koja je ispričala priču o modnoj kući koja je nadživela svog osnivača za 66 godina, izložba Chanel-a se završava njenom smrću 1971. Izložba je lična, a samim tim i zbog njenog kontroverznog života i politički orjentisana.

Kalen ukazuje na Šanelino detinjstvo provedeno u francuskom samostanu nakon smrti majke i nestanka njenog oca i kao da je stvorilo lik čija je sklonost samozaštiti učinila instinktivno desničarskom. Rekla je da je dizajnerka zbog toga posedovala „spremnost da preživi sve i uvek iskoristi priliku za napredak kroz život"

Tokom ranih 1940-ih, Šanel je imala vezu sa nacističkim oficirom baronom Hansom Ginterom fon Dinklageom, koju je iskoristila da oslobodi svog nećaka, Andre Palasea, iz nemačkog logora za ratne zarobljenike.

„Nismo hteli da ignorišemo njen ratni dosije – ali pre svega, ovo je modna izložba“, rekla je Kulen.

Krhki večernji komadi koji se obično čuvaju skriveno u arhivi muzeja biće izloženi, zajedno sa revolucionarnim „večernjim pantalonama“ kojima je mlada Šanel izazivala francusko društvo.

Jedna soba će ispričati priču o čuvenom Šanelovom parfemu broj 5, koji je postao prepoznatljiv miris koji su nosile svetske zvezde poput Merilin Monro.

Mnogi od njenih komada prikazanih u Parizu svedoče o njenim vezama sa Britanijom. Šanelin portret u ulju, koji je naslikao Vinston Čerčil, govori o bliskoj vezi sa britanskim društvom koja je nastala kroz njenu romansu sa vojvodom od Vestminstera. Nacisti su joj čak dodeli i kodno ime „Vestminster“.

Emisija takođe ističe i njenu manje poznatu vezu sa britanskom proizvodnjom. Biće izložena i crvena svilena večernja haljina sa rukavicama do lakta koju je za Šanel napravila kompanija Manchester Velvet 1932.

Tokom te decenije, Koko je osnovala kompaniju – British Chanel Ltd – za proizvodnju svojih dizajniranih komada koristeći britanske materijale, uključujući severnoirski lan i notingemsku čipku.

Šanel je bila veoma zahtevna, tako da ova veza svedoči o postojanju visokokvalitetne tekstilne industrije u Britaniji, koja nažalost više ne postoji“, rekao je kustos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs